4 stk lakseruller med ørretrogn
ENEstående Mat, Frokost

Den aller beste 17. mai frokosten

At frokost er dagens viktigste måltid kan man være mer eller mindre enig i, men på sjølvaste nasjonaldagen, da er det viktig å få i seg et solid grunnlag om man skal ha forhåpninger om å stå hele distansen ut. Jeg er i alle fall sjelden så sliten som etter en hel dag med bunad på kroppen, bobler i glasset og korpsmusikk i ørene…

I min familie og omgangskrets har det alltid vært tradisjon for å samles til frokostbuffet på 17. mai. Da jeg var liten var det mormor som stod for absolutt alt! Hun rengjorde, lagde mat, dekket bord, pyntet og sørget for at været oppførte seg pent (det virket i alle fall som hun var på godfot med værgudene, sånn sett i etterkant). Til slutt kom morfar inn og tok sjarmøretappen med å skjenke velkomstdrinken idet gjestene kom inn døra. Dagens utgave av 17. mai frokosten er heldigvis litt enklere: alle bidrar med én rett hver slik at det blir litt mindre arbeid på vertskapet. Og så krysser vi alle fingrene for at værgudene står oss bi i år også…

Viktige elementer til 17. mai frokosten

Enten du er “mormor” og står for hele kalaset selv, eller ho der som alltid kommer med potetsalat (jepp, det er meg!) så kan det jo kanskje være greit med noen nye innspill om du føler at det går i samme gamle tralten. Ikke det at man skal kødde for mye med tradisjoner, men av og til kan de tåle å bli tørket litt støv av. Og her er noe av det beste jeg kan tenke meg til 17. frokosten:

eltefrie rundstykker med havre og chiafrø

Eltefritt brød
Nystekt brød og rundstykker har fordelen med at det smaker sabla godt, og så fyller det heimen med himmelsk duft. Er du vertskap for frokosten vil gjestene dine elske å bli møtt av duften av nybakt brød. Det er ikke nødvendig å fortelle at det hele tok deg 5 minutter å røre sammen kvelden før. Det smaker som “a million bucks”! Eltefri focaccia og rundstykker med chiafrø er noen av mine favoritter…

jordbærfoccacia i bakepapir

Jordbærfoccacia
Når du først er igang med deigen til eltefri foccacia – lag litt ekstra til en søt variant med jordbær på. Server med en klatt vaniljeis eller vaniljekrem og Vips! så er desserten i boks også!

potetsalat fra Danmark
Dansk kartoffelsalat. Foto: gastromand.dk

Dansk potetsalat
Mitt bidrag til frokostbuffeten er stort sett alltid potetsalat. Jeg har ganske ubeskjedent (en sjelden sørlandsk kvalitet) kåret egen oppskrift til “verdens beste”. Men danskene (eller de fine mannfolkene som står bak gastromand.dk, i alle fall) har en sabla digg kartoffelsalat som absolutt er verd å prøve. Kanskje jeg skal gå for denne sjøl også i år?

spansk_tortilla

Potetomelett
Om du først skal koke noen poteter til potetsalat, hvorfor ikke hive i noen ekstra og bruk i herlig spansk omelett? Her er det bare å gange opp oppskriften, finne fram en stor nok ildfast form, og steke hele herligheten i ovnen på 200 grader til den er stivnet. En suveren tapasrett å lage til mange!

nærbilde av lakserull med ørretrogn

Nærbilde av asparges med skinke og aioli

Asparges med skinkeskinke og melon og lakseruller
Noen ting må bare gjøres enkle: fingermat med skinke, røkt laks, frukt og grønnsaker er redningen for de som ikke kan eller vil lage mat, men likevel vil bidra.

garlic_meatballs_2

Kjøttboller i ovnen
Egentlig mener jeg det er karbonader som hører med til 17. mai frokosten, men hvem har vel sagt at man ikke kan gå for italienske “slektninger” en sjelden gang? Ovnsbakte kjøttboller er en gave siden de mer eller mindre steker seg selv, og hvis du dropper tomatsausen blir de mer bunadvennlige også ;-)

Nærbilde av laksepai

Laksepai med spinat og mozzarella
Jeg er jo helt vill og gal etter pai, så en frokostbuffet uten ville være helt feil. Dette er en variant som jeg lager i små porsjoner til vanlig, men igjen så er det bare å gange opp oppskriften, finne en stor nok ildfast form, og lage nok pai til alle. Er du ikke “vill med” laks, bytt med kjøtt, eller lag en kjøttfri variant. Smaken blir uansett superdigg!

Og så er det bare å ønske alle en riktig god 17. mai! Hipp, hipp, hurra!!!!

 

2 Comments

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.