eltefrie rundstykker med havre og chiafrø
Gjærbakst

Eltefrie rundstykker med havre og chiafrø

Titt og stadig legges det artikler ut på “den store verdensveven” som skal hjelpe oss vanlige dødelige med store og små ting i hverdagen. Det er tips og triks som du og jeg muligens har bruk for. Som for eksempel hvordan vaske vinduer med perfekt resultat eller hvordan brette sammen et stretchlaken (som jo er dritvanskelig!). Ni av ti ganger er disse artiklene fulle av selvfølgeligheter og helt logiske løsninger, men jeg går fem på likevel. Hver gang! Jeg er tydeligvis en skikkelig sucker for de tabloide overskriftene…

eltefrie rundstykker med havre og chiafrø

Sist ut i rekken av slike artikler jeg klikket meg inn på var hvordan oppbevare brød. Det er jo det evige spørsmålet: hvordan holde brødet ferskt og spenstig lenger enn én dag? Som enestående, og en som nesten ikke spiser brødmat, har jeg likevel forkastet alle oppbevaringstips og kommet fram til følgende konklusjon: jeg går for rundstykker! Jeg spiser de rundstykkene jeg orker mens de er dagsferske, og så hiver jeg resten i frysen. Dermed kan jeg ha “nesten-ferske” rundstykker en annen dag også.

Se gjerne mitt tips for å tine frosne bakevarer nederst i innlegget…

Eltefrie rundstykker med havre og chiafrø (12 stk.)

350 g siktet hvetemel
150 g lettkokte havregryn
1 ss chiafrø
2 ss solsikkekjerner
0,25 ts tørrgjær
1,5 ts salt
1 ss akasiehonning
3,5-4 dl kaldt vann

Hvorfor har jeg chiafrø i rundstykkene, tenker du kanskje? Vel, chiafrø er “supermat” som blant annet er en fin kilde til fiber, og de bidrar også til saftigere bakst. En annen grunn er at jeg hadde kjøpt en hel pose, og jeg må jo bruke de til noe, og dermed ble det rundstykker med chiafrø. Men de kan altså droppes om du ikke har det stående.

Bland de tørre ingrediensene i en stor bakebolle og rør om. Rør sammen 3,5 dl kaldt vann med 1 ss akasiehonning. Tilsett vannet og rør med en slikkepott til du har en ganske samlet deig. Tilsett mer væske om du føler deigen er for tørr. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i kjølig romtemperatur/kjøleskap i 20-24 timer. Vil du redusere hevetiden, la deigen stå varmere. Men uansett bør hevetiden ikke være kortere enn et sted mellom 12-18 timer.

deig til rundstykker i muffinsform

Bruk et muffinsbrett med non-stick belegg og smør hver grop lett inn med nøytral olje. Scoop opp deigen med en spiseskje og fordel så godt du kan i 12 like emner. Dryss over litt ekstra hvetemel, dekk med plastfolie og la rundstykkene hvile i 30-60 minutter.

Sett rundstykkene på midterste rille i kald ovn og still temperaturen til 200 grader. Stek i 30 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har fått lys gylden farge, og høres hule ut hvis du banker på undersiden. Avkjøles på rist og nytes ferske med godt pålegg, til lunsjsalaten eller til suppe og gryteretter. Eller de fryses ned til en senere anledning.

rundstykke med chiafrø

Og her skal jeg komme med et lite tips à la de jeg beskrev over:

Hvordan tine frossen bakst

En metode for å tine fronse rundstykker, brød, boller eller annet bakverk er å starte med å dynke ark med bakepapir i vann. Du skal kunne vri vann ut av papiret, så fuktig skal det være. Pakk den frosne baksten inn i det våte papiret og legg pakken på rist midt i ovnen. Stek i ca 10-20 minutter på 150 grader varmluft til baksten er gjennomvarm. Det kommer litt an på størrelsen på det du skal tine. Det våte papiret bevarer fuktigheten i baksten slik at det ikke blir tørt når det varmes opp igjen. Resultatet blir crispy skorpe med mykt og saftig indre!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.