Beter med chèvre-iskrem!
ENEstående Mat

Kurs med Hobbykokken: The sequel

I januar var jeg på kurs på Bølgen & Moi Kristiansand med selveste Hobbykokken – og denne uka var jeg jaggu meg tilbake igjen! Nå er det ikke slik at jeg har kastet meg over moderne matlagingsteknikker etter forrige gang, og ikke kan få nok av sous vide og spumaflasker. Men det er nå engang slik at når min gode venn Olav inviterer, så stiller jeg gjerne opp, for jeg lærer alltid mye av han. Eller for å si det på en annen måte: Olav er den eneste jeg frivillig vil sitte å høre på snakke om kjemiske reaksjoner i drøye tre timer.

Hobbykokken med flytende nitrogen
Ingen kveld med Hobbykokken uten flytende nitrogen

Etter forrige kurs spurte Olav meg om jeg kunne komme med ærlige tilbakemeldinger rundt opplegget. Som mitt forrige innlegg viser var jeg veldig fornøyd, men det var én ting jeg gav litt tyn for, og det var maten. Bølgen & Moi er en av topp-restaurantene i denne byen, men den januarkvelden ble jeg skuffet. Maten var dessverre langt under forventet nivå, og den var hverken restauranten eller Olav verdig. Dét inntrykket tror jeg alle parter var veldig keen på rette opp i denne uken – noe de klarte med bravur!

Tidligere har Olav satt menyen selv for sine forevisningskurs, men nå har daglig leder Stian Tungland og kjøkkenet på B&M tatt over kontrollen. Maten som serveres er fra den sesongbaserte menyen til restauranten, men hver rett har blitt i varierende grad “hobbykokkifisert”. På denne måten får de flinke folkene på kjøkkenet gjøre det de kan best, og så kommer Olav inn og legger til sin helt spesielle tvist: for eksempel flytende nitrogen, fluid gel, spumakrem eller triple cocked fries.

Siste hånd legges på verket foran gjestene
Siste hånd på verket legges foran gjestene

Kveldens absolutte høydepunkt for meg var den aller første retten: Beter og chèvrekrem. Sødmefylte bakte rødbeter bakt og kokte gulbeter servert sammen med knasende sprø “puffet” rug, ristede pinjekjerner og deilig myk og salt chèvre-iskrem laget på flytende nitrogen! Jepp, chèvre-iskrem. For en “mind-bender” når hjernen registrerer iskrem og forventer noe søtt, og så er smaken salt geitost. Kult og fantastisk godt!

Beter med chèvre-iskrem!
Himmelske beter med chèvre-iskrem!
Tre typer tomat: fersk, semi-tørket og fluid gel
Tomat i tre varianter, med økende intensitet i tomatsmaken: fersk, semi-tørket og fluid gel
Bakt jordskokk, bacon crumble, brønnkarseolje og potetkrem fra spumaflaske
Bakt jordskokk, bacon crumble, brønnkarseolje og potetkrem fra spumaflaske
Kveite sous vide med gresskarkrem, karamellisert gulrot, eplepuré og syltet reddik
Kveite sous vide med gresskarkrem, karamellisert gulrot, eplepuré og syltet reddik
Lam sous vide med selleri- og persipperotkrem og bakt sellerirot
Himla mørt lam sous vide med selleri- og persipperotkrem og bakt sellerirot
entrecôte soud vide, tilberedt med flytende nitrogen, trippelfriterte potetstaver og bearnaise sous vide
Hobbykokkens signaturrett: entrecôte sous vide, tilberedt med flytende nitrogen, trippelfriterte potetstaver og bearnaise sous vide
Comté med lett ristet nøttebrød og bringebær fluid gel
Comté med lett ristet nøttebrød og bringebær fluid gel

Denne uken vil jeg påstå at jeg og de andre kursdeltakerne har fått det beste av samarbeidet mellom B&M og Hobbykokken: en velsmakende og solid 8-retters sesongmeny, ispedd fine overraskelser fra Olavs “bag of tricks”. Personlig har jeg lært enda mer om teknikker fra det moderne kjøkken (fluid gel stå høyt på listen over ting jeg må prøve meg på snart), og jeg har fått spise supergod mat. Toppen av kransekaka er selvsagt Olavs evne til å strø om seg av kjemiske formler, tekniske forklaringer og inspirerende “ikke gjør slik hjemme-historier”. For den delen er uforandret: det er ikke den ting ikke Olav kan svare på – om du bare har god nok tid. Men det viktigste er uansett: Gjør det fordi det er gøy! Og litt fordi det er kult…

Vaniljeis og sjokolademousse laget med flytende nitrogen
Last, but not least: Vaniljeis og sjokolademousse laget med flytende nitrogen, med nyrmousse og limegelé

Til slutt: er du interessert i moderne matlaging i hverdagen, eller har en eller annen kjøkkendings du ikke helt vet hva du skal bruke til – sjekk hobbykokken.no. Han har helt sikkert et innlegg eller tre om det på bloggen sin. Og følg med på facebooksiden hans for når neste kurs skal være!

hobbykokken og hans spumaflaske
The man and his spuma bottle: Olav Birkeland a.k.a. Hobbykokken

Til informasjon: Jeg var invitert med for å evaluere kursopplegget direkte til Olav. Dette innlegget har jeg skrevet fordi jeg ville dele en fin matopplevelse. I så måte er innlegget på ingen måte sponset.

11 Comments

 1. Hei, synes at de dype tallerkenene som den bakte jordskokken ble servert i, er så fine.
  Vet du merket?

  • ENEstående Mat

   Hei Dora!
   Jeg kjenner ikke til merket men har sendt en forespørsel til restauranten. De har ikke svart. Du kan evt. kontakte Bølgen & Moi Kristiansand selv og spørre :-)

 2. Takk for at du tok deg bryet med å sende en mail!
  Får sende en jeg og:)
  Bloggen din er forresten en av mine “top 5” i mylderet av matblogger der ute;gode tekster, flotte bilder og ikke minst deilig mat.
  Håper du ikke stopper bloggingen med det første.

 3. Tusen takk for hjelpen- da vet jeg hva jeg skal ønske meg til bursdagen i år;)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.