Hobbykokken Olav Birkeland
ENEstående Mat, Utstyr

Kurs med Hobbykokken: En kveld i mat-nerdenes verden

Tidligere denne uken ble jeg invitert av min gode venn og bloggkollega Olav Birkeland, a.k.a. Hobbykokken, til å være hans gjest på et kurs han skulle holde. Et så generøst tilbud kunne jeg selvsagt ikke takke nei til, så tirsdag kveld trosset jeg minusgradene og stilte opp på Bølgen og Moi i Kristiansand, væpnet med penn og åpent sinn, klar til å suge til meg alt jeg kunne av informasjon om moderne matlaging og dens teknikker. Det var absolutt vel anvendte timer med hyggelig vertskap, vitebegjærlige deltakere og en laaangt over middels kunnskapsrik kursholder. Man kan ikke la være å bli inspirert av slikt.

Hobbykokken Olav Birkeland
Hobbykokken himself – Olav Birkeland
Foto: Niclas Halvorsen/@9chal, Kristiansand

For deg som ikke kjenner Olav serverer jeg her en slags kortversjon: Olav startet hobbykokken.no for 10 år siden og det gjør han til en av de som har drevet lengst med blogging om mat i Norge. Nå er det mulig du tenker: Hvis han har holdt på så lenge, hvorfor har jeg ikke hørt om han før? Vel, Olav sin blogg er ganske smal om jeg kan si det slik. Hvis du ikke er overmåte interessert i å trippelfritere potetene for å få de absolutt perfekte friesene, eller synes det er bittelitt “overkill” å lage spiselig innpakking til karamellene dine, så er det mulig hobbykokken.no faller utenfor ditt interessefelt. Når det er sagt, er det nettopp her du finner den ultimate oppskriften på fløtekarameller. Det er også stedet å gå når du trenger en god fremgangsmåte til sprø ribbe på julaften. Ellers har Olav begått kokeboken “Den velutstyrte mannen” og han var finalist til den gjeve prisen “Årets Matblogger” i 2014. Selv har jeg vært så heldig å kjenne denne travle mannen siden 2011 da vi begge ble tatt med i et prosjekt med MatPrat (nå nedlagte matbloggerne.no).

Olav Birkeland er altså en vaskeekte mat-nerd med stor kunnskap om og lidenskap for det moderne kjøkken, dets råvarer, teknikker og utstyr. Og det var nettopp dét det handlet om på kurset denne iskalde tirsdagskvelden; en kort innføring i forskjellige typer kjøkkenutstyr som bestemor garantert ikke hadde på sitt kjøkken (kanskje bortsett fra trykkokeren, da).

Timingen for dette kurset kunne neppe vært bedre. Det lå garantert en del sous vide-utstyr, spumaflasker og kanskje en og annen trykkoker under juletreet til kjøkkenutstyrsinteresserte mannfolk i fjor. Eller damer, for den sakens skyld. Mine fordommer om menn og deres forkjærlighet for dyrt kjøkkenutstyr ledet meg til å tro at det var kun menn (gjerne nerdete og hipster-aktige) som kom til å være deltakere på kurset, men der tok jeg skammelig feil. Jeg var langt fra eneste “pige” i rommet. Veldig bra!

Hobbykokken Olav Birkeland
En fin gjeng samlet på Bølgen & Moi KRS for å lære mer om det moderne kjøkken!
Foto: Niclas Halvorsen/@9chal, Kristiansand

Én av grunnene til at Olav er den perfekte til å snakke om moderne matlaging i hverdagen er at han har prøvd alt og gjort alle feilene som tenkes kan. Han kan fortelle deg nøyaktig hva som skjer dersom du ikke slipper gassen ut av spumaflasken på korrekt måte når den er fyllt med bestanddelene til sjokolademousse (tenk “nedvask”…). En annen grunn er at i tillegg til å være nerd på kjøkkenutstyret, så er Olav ganske opptatt av kjemi og fysikk knyttet til matlagingen også. Det er ikke den reaksjon eller effekt han ikke kan navnet på, selvsagt med opprinnelse, årstall og full beskrivelse. For Olav er det ikke nok å vite hva han skal gjøre for å steke den perfekte biffen – han vil også vite hvorfor det er slik. Og for det tredje: Olav evner å formidle sine nerdete kunnskaper på en underholdende og pedagogisk måte, og med en god dose selvironi. Han er fullstendig klar over at han mest sannsynlig er den mest nerdete i rommet, og han bærer tittelen med stolthet.

Hobbykokken Olav Birkeland
Verneutstyr er viktig, om enn ikke så veldig flatterende…
Foto: Niclas Halvorsen/@9chal, Kristiansand

Jeg skal ikke begi meg ut på å gjengi i detalj alt vi gikk gjennom (det var 3,5 timer med MYE informasjon) – meld deg heller på et kurs og få det rett fra kilden. Kort fortalt var vi innom utstyr som dehydrator, spumaflaske, trykkoker, sous vide og flytende nitrogen med tilhørende smaksprøver på mat som var tilberedt med dette utstyret. Det var rischips fra dehydratoren, østers med sitronskum fra spumaflasken, løksuppe fra trykkokeren, biff som var først tilberedt sous vide, så dyppet i flytende nitrogen og så fritert til perfeksjon, servert med en florlett bernaise sprøytet på tallerkenen med spumaflaske. NAM!

Østers
Nydelige stillehavsøsters med sitronkrem fra spumaflaske.
Foto: Niclas Halvorsen/@9chal, Kristiansand

Høydepunktet for meg var nok iskremen laget med flytende nitrogen. Det er helt enkelt den mest magiske og silkemyke isen jeg noen sinne har smakt (dette var forresten mitt tredje møte med denne type iskrem). Den er faktisk mykere enn silkemyk, og her er forklaringen på hvorfor (nerd-alert!): Det som avgjør mykheten er størrelsen på iskrystallene og disse måles i micron (1 micron er 0.001 mm). Vi mennesker kan kun kjenne iskrystaller fra 40 micron og oppover. Flytende nitrogen lager iskrystaller på 1 micron!

Flytende nitrogen er også den mest spektakulære måten å lage iskrem på, synes jeg. “Showstopper-effeken” ble likevel høynet enda et hakk da Olav tok fram sitt beste partytriks og helte noen dråper med den iskalde væsken rett på armen sin for å demonstrere Leidenfrost-effekten. Det er noe man absolutt IKKE bør gjøre hjemme, for å si det sånn. Det er litt bajas å gjøre noe slikt, men likevel ganske kult når man vet hva man driver på med.

Hobbykokken Olav Birkeland
IKKE prøv dette hjemme!
Foto: Niclas Halvorsen/@9chal, Kristiansand

Og isen, aahh, den er bare et kapittel for seg selv. Hadde det ikke vært for at flytende nitrogen er så dyrt og lite tilgjengelig i dagligvarebutikkene, så hadde jeg satt det som standard til all hjemmelaget is heretter.

vaniljeis
Magisk vaniljeis laget med flytende nitrogen, servert på fluid gel av bringebær og toppet med knasende sprø “crumble”.
Foto: Niclas Halvorsen/@9chal, Kristiansand

Hvis jeg skulle være litt kritisk til opplegget denne kvelden så må det være at kurset bød på lite “hands on”-opplevelser for deltakerne. Etter min mening blir det litt mer foredrag enn kurs, men det er sikkert gode grunner til dét, men det hadde vært spennende å se 20-ish nerde-noviser stå og slippe en biff ned i hvert sitt kar flytende nitrogen. Bortsett fra den detaljen tror jeg vi alle kom hjem med mer kunnskap om det moderne kjøkkenet og masse inspirasjon til hva man kan bruke alt utstyret til på egenhånd. Jeg vet i alle fall at jeg fått et nytt punkt på ønskelisten min: spumaflaske!

Hobbykokken Olav Birkeland
Gutten i røyken!
Foto: Niclas Halvorsen/@9chal, Kristiansand

Til slutt: er du interessert i moderne matlaging i hverdagen, eller har en eller annen kjøkkendings du ikke helt vet hva du skal bruke til – sjekk hobbykokken.no. Han har helt sikkert et innlegg eller tre om det på bloggen sin. Og følg med på facebooksiden hans for når neste kurs skal være!

Alle bildene har jeg vært så heldig å få låne av fotograf Niclas Halvorsen fra Kristiansand. Tusen takk!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.