tallerken med kjøttpølse og spaghetti
Middag

One pot pasta med kjøttpølse

Husker du Spaghetti Rimini? Boksen fra Stabburet med ihjelkokt pasta, smakløse småpølser og mystiske kjøttboller? Den forsvant stille og rolig fra butikkhyllene for mange år siden, men jeg har ennå ikke klart å viske den ut fra egen hukommelse. Det var fast innslag på menyen for mang en fattig student og en av mine aller beste venninner i studietiden var storforbruker, så jeg hadde en god dose “close encounters” i studietiden. Selv smakte jeg kun på det én gang, men det var tydeligvis én gang for mye med tanke på hvor godt jeg husker det…

tallerken med kjøttpølse og spaghetti

Så hvorfor rippe opp i “boksen med det vonde i”? Vel, mest av alt er det for å understreke at denne oppskriften er det stikk motsatte av Spaghetti Rimini på boks. Det eneste denne pastaretten har til felles med apetittdødaren fra 90-tallet er at det er rask hverdagsmat. Og så det sabla enkelt, da. Og så har de begge tomatsaus. Og pølse… Oh, no! Jeg har laget Spaghetti Rimini! Uæææ…

På tross av de mange fellestrekkene er det én stor og veldig viktig forskjell: dette er sabla godt! Dette smaker tomat, sopp, paprika og kjøttpølse, og hvis du passer på koketiden, er det til og med tyggemotstand i pastaen. Det er rett og slett en solid hverdagsmiddag som passer de fleste ganer: små og store barn, rike og fattige studenter, travle og late hobbykokker.

One pot pasta med kjøttpølse (1 porsjon)

50 g sjampinjong, i skiver
1 ss olivenolje
80 g kjøttpølse, i skiver
50 g gul løk, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
2 soltørkede tomater i olje, grovt hakket
0,5 bakt rød paprika, i strimler (kan også kjøpes på glass)
0,25 grønt eple, i små terninger
80 g fullkorn spaghetti
1 dl tomat passata (eller hakkede tomater på boks)
1,25-1,5 dl grønnsakskraft/-buljong (6 dl til 4 porsjoner)
15-20 g brie uten “skorpe”

Salt, pepper og sukker
Bladpersille, grovhakket
Parmesanost

Bruk en støpejernsgryte eller belagt stekegryte hvor maten ikke brenner seg lett fast. Varm opp gryten på sterk varme og brun skivene med sjampinjong i tørr gryte. Når soppskivene har fått fin farge på begge sider, løft ut av gryta og sett til side.

Senk temperaturen til middels styrke og ha i oljen. Her er det lurt å ta gryta bort fra varmen et minutt eller to så ikke oljen blir for varm. Stek pølsebitene lett på begge sider til de får en fin stekeoverflate før de legges til side sammen med soppen. Surr løk og hvitløk et par minutter under omrøring.

one pot pasta med spaghetti og kjøttpølse

Hakk de soltørkede tomatene, fjern skallet på den bakte paprikaen og snitt i strimler og skrell eplet før det deles i små terninger. Ha alt i stekegryten sammen med løken. Rør om og la alt surre et par minutter før soppen og pølsebitene legges tilbake i gryta.

Brekk spaghettien på midten og legg over i gryta. Bland sammen tomat passata og kraft/buljong før det helles over pastaretten. Ideelt sett skal væsken dekke innholdet, men ved få porsjoner kan det holde hardt å dekke alt. Vær standhaftig og hold deg til væskemengden oppgitt over slik at du ikke ender opp med suppe.

Kok opp og la gryteretten stå og småputre under lokk til spaghettien er al dente (myk, men med litt motstand). Rør om et par ganger underveis for å forhindre at spaghettitrådene ikke klumper seg sammen og at sausen brenner seg i bunnen. Det kan variere hvor lang tid det tar, men beregn sånn ca 8-10 minutter.

Skjær skorpene av brie’n og rør den inn i gryta når pastaen er ferdig kokt, slik at den smelter sammen med sausen. Smak til med litt salt og pepper om nødvendig, og eventuelt litt sødme fra sukker eller akasiehonning. Server med frisk grovhakket persille og parmesanost på toppen.

TIPS: Ønsker du å gjøre gryteretten kjøttfri er det bare å droppe pølsen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.