8 eltefrie rundstykker med rosmarin på rad
Gjærbakst

Eltefrie rundstykker med surdeig og rosmarin

Å lage sin egen surdeigstarter er i teorien såre enkelt. Det er jo bare å blande sammen mel og væske, tilsette en god porsjon tid og så oppstår det til slutt liv. Så må den selvsagt mates for å leve videre, og hvis du steller godt med den kan den leve mye lenger enn både deg og meg. Det er i alle fall teorien…

Erfaring fra “Prosjekt Surdeig” i Elveslottet sier at det er langt vanskeligere å få vann og mel til å boble av glede i stor lenger tid enn en uke. Gang på gang har jeg forsøkt og feilet. Jeg har sågar fått en “avlegger” i gave og klart å ta livet av den etter en måned. Jeg burde jo egentlig vite bedre – jeg som ikke kan holde liv i en kaktus engang. Derfor kom det nokså overraskende på meg at jeg nå har klart å starte og holde liv i en surdeig i flere uker. Antagelig har forventningene mine vært så lave at den overlever bare på trass.

8 eltefrie rundstykker med rosmarin på rad

Egentlig trenger ikke eltefritt brød ekstra hjelp til å få god smak. Den langsomme prosessen gir bakverket en helt spesiell smak som kan minne om surdeigsbrød. Men siden jeg nå på tross av meg selv har fått igang denne surdeigskulturen tenkte jeg det ikke ville skade å få mer av den deilige syrlige smaken. Jeg må jo benytte meg av den så lenge den er her blant oss…

Jeg skal ikke begi meg ut på å forklare hvordan man “enkelt” starter en surdeig – der har jeg som nevnt vært noe ustabil i formen. Ønsker du å gå igang med dét prosjektet vil jeg anbefale en titt på Trines Matblogg eller Surdeig.no. Og om du tenker at du ikke gidder vente lenger enn til i morgen før du kan sette tennene i disse deilige rundstykkene – dropp surdeigen! Godt blir det uansett.

Eltefrie rundstykker med surdeig og rosmarin (8 stk.)

500 g hvetemel, gjerne økologisk
1,5 ts salt
1/2 ts tørrgjær
1-2 ss fersk rosmarin, finhakket
75 g lys surdeig (kan sløyfes)
2,6 dl kaldt vann (eller ca 3,5 dl dersom du ikke har i surdeig)

Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett surdeig og vannet og bland sammen til du har en samlet deig. Dekk bollen med plast og la deigen heve i romtemperatur i 18-24 timer.

Legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss flaten godt med mel før deigen veltes ut på papiret. Brett deigen et par ganger i melet slik at den blir mindre klissete. Bruk kniv til å dele deigen inn i 8 emner. Hvert emne formes litt med hendene, men husk at rundstykkene skal være mer rustikke enn perfekte. Plassér emnene på bakepapirkledd stekebrett, dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la de etterheve i 30 minutter.

Sett rundstykkene i en kald ovn og still temperaturen på 220 grader. Stek i 30 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har fått en gylden farge, og høres hule ut hvis du banker på undersiden. Jeg rosmarin-rundstykkene best til supper, salater og gryteretter, men de passer også utmerket til nistepakker og matpakker med godt pålegg…

nærbilde av eltefritt rundstykke med rosmarin

TIPS: Rundstykkene er geniale å ha i frysen. Legg de i frysen mens de fremdeles er varme – da beholder de fuktigheten og smaker som nybakte når de tines.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.