blomkålsuppe med marokkansk krydder
Kjøttfri mandag, Middag, Suppe

Marokkansk blomkålsuppe

Skulle du av og til ønske at teleportering var mulig? At du kunne forflytte deg fra A (f.eks. vinter-Norge) til B (f.eks. Maldivene) i løpet av null-komma-svisj? Det gjør jeg overraskende ofte, spesielt når K-Town byr på særdeles horribel Sørlandsvinter med en halvmeter våt snø, etterfulgt av regn, etterfulgt av sprengkulde… Jada, jeg er værsyk! Blææh!

blomkålsuppe med marokkansk krydder

Så vidt jeg vet er fysisk forflytning via tankekraft ganske langt unna et gjennombrudd i min tid. Inntil videre får jeg nøye meg med en og annen tankeflukt i hverdagen og marokkansk blomkålsuppe er et utmerket utgangspunkt for en snartur til eksotiske Marrakech. Når de varme krydderduftene av kanel og spisskummen fyller Elveslottet, trenger jeg bare lukke øyene og jeg er umiddelbart tilbake i den rosa byen som jeg var så heldig å besøke for et par siden. Jeg kan formelig høre stemmen til den rare og ganske masete krydderselgeren som solgte meg den aller beste kanelen jeg noensinne har vært borti. Den lukter så magisk godt at jeg får lyst til å krype ned i krydderkrukken og bli der til sommersola igjen vil varme mitt legeme… Og selv om du “bare” har krydder fra butikken, og kanskje aldri har vært i Marokko, vil denne blomkålsuppa garantert gi deg et lite hint om hva du har i vente dersom du tar turen.

Marokkansk blomkålsuppe (1 porsjon/2 forretter)

1 ts god olivenolje
0,5 gul løk (ca 50 g), finhakket
1 lite fedd hvitløk, finhakket
0,25 ts malt kanel
0,25 ts malt spisskummen
0,25 ts korianderfrø, støtt i morter
0,25 ts harissapulver eller harissapaste (kan sløyfes)
ca 300 g blomkål, i små buketter
ca 5 dl grønnsakskraft/-buljong
Friske korianderblader til topping, hakket
Evt. salt

Varm opp olje i en kasserolle på medium sterk varme. Surr finhakket løk og hvitløk forsiktig i 2-3 minutter. Tilsett krydderet, rør om og la det surre videre i et par minutter. Del blomkål i mindre buketter og ha i kasserollen. Hell kraften over (væsken skal akkurat dekke grønnsakene), sett lokk på kasserollen og la alt koke opp. Senk temperaturen til svak putring.

Etter 4-5 minutter er blomkålbukettene så vidt møre og har fremdeles fin tyggemotstand. Ta ut 5-6 små buketter og legg til side til suppen er klar til servering. La resten koke videre i ytterligere 15 minutter (eller til blomkålen er helt uten tyggemotstand).

Tallerken med marokkansk blomkålsuppe

Bruk stavmikser eller blender til å kjøre suppen til en jevn puré. Smak til med salt om nødvendig. Ha de hele blomkålbukettene tilbake i suppen og gi alt et lite oppkok før servering. Topp suppen med litt frisk koriander og litt god olivenolje og server med godt brød – gjerne eltefrie semulerundstykker eller kikertbrød.

Inspirasjon til oppskriften fant jeg på BBC Good Food.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.