Brett med rundstykker
Gjærbakst

Eltefrie rundstykker med semule

Ah, duften av nystekt gjærbakst. Det finnes nesten ikke noe bedre enn når den lokkende duften fyller kjøkkenet, pirrer neseborene og får magen til å rumle. Og da finnes det nesten ikke noe værre enn når det du tar ut av ovnen er flatt og steinhardt. Etter årevis med mislykkede gjærbakstprosjekter var jeg sikker på at “marerittet” var over for godt da jeg oppdaget no knead-metoden. Jeg var i paradis en stakket stund – perfekt og luftig brød, hver gang. Til og med focaccia fikk jeg til, og tro meg, det var stort!

Men så skjedde det noe. Plutselig funka ikke den idiotsikre metoden lenger, og jeg følte meg som en… vel, idiot! Jeg forlenget hevetiden, jeg kjøpte ny gjær, prøvde andre typer mel, analyserte bakeprosessen min fra a til å. Til slutt fant jeg ut av det: bakebollen! På et tidspunkt hadde jeg byttet ut min gamle slitte bakebolle av plast med en større bolle i stål. Og det var alt som skulle til. The devil is in the details…

rundstykker med semule

Nå som jeg har fått meg ny bakebolle er jeg endelig back on track med bakingen igjen. Med semulegryn av alle ting. Det er veldig mye brukt i marokkansk bakverk, kanskje ikke fullt så mye i norsk. Men det er helt vidunderlig å jobbe med. Aldri før har jeg fått en så samarbeidsvillig, smidig og lite klissete deig. Vidunderlig for meg som ikke liker å få deig på hendene… At jeg i det hele tatt driver med gjærbakst når jeg har så mye trøbbel med det og ikke liker å ta i deig er ganske utrolig, men så er det den duften da. Duften av nystekt gjærbakst…

Eltefrie rundstykker med semule (12 stk.)

250 g siktet hvetemel
250 g semulemel, grov type
0,5 ts tørrgjær
1,5 ts salt
3,5 dl vann

Bland de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet og rør med en slikkepott til du har en ganske smidig deig. Dekk bollen (plastbollen!) med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.

Bruk muffinsbrett med non-stick belegg, scoop opp deig med en spiseskje og fordel så godt du kan i 12 like emner. Dryss over litt ekstra semulemel, dekk med plastfolie og la rundstykkene hvile i 30-60 minutter.

Sett muffinsbrettet med rundstykkene i kald ovn (midterste rille) og sett temperaturen til 200 grader. Stek i 30 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har fått lys gylden farge, og høres hule ut hvis du banker på undersiden.

Brett med rundstykker

TIPS: Skal du ikke spise alle rundstykkene med en gang? Legg de i frysen mens de fremdeles er varme. Da beholder de fuktigheten og er som nybakte når de tines. Spesielt hvis de får noen minutter i ovnen igjen rett før de skal spises.

8 Comments

 1. Jeg ser at du nevner semulegryn i teksten, men i oppskriften står det semulemel. Hva er forskjellen? Eller er det egentlig det samme?

 2. Disse ser helt fantastiske ut!

 3. Lill Edle

  Er nå ikke så sikker på det med stål bollen da, har det på min kjøkkenmaskin og har ingen problemer med heving eller resultat…
  Men rundstykkene ser veldig gode ut, må prøves :)

  • ENEstående Mat

   Bruk det som virker for deg, så lenge resultatet blir som du ønsker er det ikke noe i veien med stålbolle :-D

 4. Stålbolle funker som fy på mitt kjøkken. Vet ikke helt hvor du har det fra.
  hilsen kokk Monica

  • ENEstående Mat

   Hei Monica! Jeg mener for all del ikke at det ALDRI vil funke å heve deig i stålbolle, men når jeg byttet tilbake til plast fikk jeg bedre heving. Jeg har også lest i Morten Schakendas bok at de hever deigene i plastbakker, så det kan jo være noe i det. Men alt i alt: gjør det som funker for deg. Det er det viktigste :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.