Nærbilde av kikertbrød - snittflate så du ser de hele kikertene
Gjærbakst

Eltefritt brød med kikerter

Om kvelden hender det at jeg i stedet for å finne roen til å falle i søvn, blir liggende og rotere rundt og rundt min egen akse – som en grillkylling på spyd. Heldigvis har jeg et delvis idiotsikkert triks for å finne skjønnhetssøvnen: Jeg tenker på mulige oppskrifter til bloggen!

Jeg sier “delvis” idiotsikkert, for det er et par innlysende feil ved metoden: Hvis jeg har lagt meg sulten, hjelper det virkelig ikke å tenke på mat. Og altfor ofte sovner jeg mens jeg kommer på en helt genial idé, og når jeg våkner neste morgen er det komplett umulig å hente tilbake de flyktige tankene jeg hadde på vei inn i drømmeland. Klassisk!

Rundt brød på fjøl med kjøkkenhåndkle over seg og en brødkniv i forkant

Heldigvis er det noen gullkorn som overlever en natt med dyp søvn. Og dette er en av de: eltefritt brød med kikertmel og hele kikerter. For en som er så glad i kikerter som jeg, er det underlig at jeg ikke har kommet på den idéen før (eller har jeg kanskje det?)…

Sjekk ut flere supergode og enkle eltefrie brødoppskrifter!

Anyway… Dette er det perfekte brødet til supper og salater, og du kommer til å elske det. Det gjør i alle fall jeg!

Eltefritt brød med kikerter ( 1 brød)

500 g hvetemel
100 g kikertmel
100 g semulemel (semolina)
1,5 ts salt
1 ts fenikkelfrø (kan sløyfes)
0,5 ts tørrgjær
170 g kikerter, uten lake
4,5-5 dl kaldt vann

Bland sammen hvetemel, kikertmel, semulemel, salt, fenikkelfrø og tørrgjær i en stor bakebolle. Hell av lake på kikertene og skyll godt. Ha kikertene i bakebollen og bland godt. Tilsett nesten alt vannet (det er ikke sikkert du behøver alt) og rør sammen med en slikkepott til du har en ganske smidig deig. Dekk med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i 18-24 timer. Jeg lar stort sett deigen stå opp mot 24 timer – da føler jeg at det blir best resultat.

Når deigen er ferdig hevet, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok. Legg til slutt deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og hev i ytterligere 2 timer.

Nærbilde av kikertbrød - snittflate så du ser de hele kikertene

Brødet skal helst stekes i en jerngryte eller emaljert støpejernsgryte med lokk. Den oppvarmede gryta fungerer nesten som en slags “steinovn” når den varmes opp og gir brødet den supersprø skorpen som er så god.

Plasser gryta (med lokk på) i ovnen og sett stekeovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hevetiden til brødet. Ta den varme gryta ut av ovnen etter 30 minutter og velt deigen i. «Sømmen» vender nå opp. Legg på lokket og stek på nederste rille i 40 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 15 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Kikertbrødet smaker himmelsk til supper, gryteretter og salater.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.