Cover på kokebok
ENEstående Mat, Utstyr

Bok: Den velutstyrte mannen

En av mine mest nerdete venner, Olav Birkeland a.k.a. Hobbykokken, har skrevet kokebok. Sånt kan jo ikke forbigå i stillhet, så derfor har jeg skrevet en aldri så liten bokanmeldelse.

Cover på kokebok
Cover på Den velutstyrte mannen, skrevet av Olav Birkeland og Jørgen O. Grann

Siden ærlighet varer lengst må jeg bare konstatere tre ting med en gang:
1: Dette er ikke noe forsøk på å skrive en objektiv bokanmeldelse (vennskap med forfatter osv…)
2: Olav har skrevet boken sammen med Jørgen O. Grann. Jeg kjenner ikke Jørgen – derfor nevner jeg han nok lite i forhold til Olav. Sorry, Jørgen!

3: Det er utstyret det kommer an på… på kjøkkenet, i alle fall :-)

Jeg har kjent Olav i noen år nå, og jeg har flere ganger hatt gleden av å se han fullt nerdemodus med alle sine duppeditter på kjøkkenet. At han skulle begå en kokebok kalt “Den velutstyrte mannen” (DVM) er helt naturlig. Olav har nemlig stor forkjærlighet for avansert utstyr til kjøkkenet – og for lek med ord ;-)

Det Olav og Jørgen har gjort er å benytte seg av det store generasjonsskiftet som foregår på hjemmekjøkkenet: mennene er i ferd med å overta, og de har verktøyet til å gjøre det med overbevisning! Boken er en guide i nyttig utstyr, fra det helt grunnleggende og nødvendige, til det fullstendig latterlig dyre, men veldig gøye. Men i stedet for å bare være en håndguide til hva du må og bør ha i kjøkkenskuffen, er det også flust av gode oppskrifter hvor du kan bruke det førnevnte utstyret. Ingen flere pastamaskiner som samler støv altså. Genius!

Oppskag fra Den velutstyrte mannen
Oppslag fra boken: skarpe kniver i kjøkkenskuffen er veldig viktig!

Boken er delt inn i tre:
“Grunnutstyr” handler om alt utstyret du mest sannsynlig har hjemme på kjøkkenet, men kanskje ikke helt vet hvordan du skal bruke. Eller at det har flere bruksområder enn det det var designet for. For det handler nemlig ikke bare om å ha det rette verktøyet. Du må også kunne bruke det. DVM forklarer alt og litt til på en underholdende og “chiky” måte: Hvordan enkelt skrelle ingefærrot med skje, alt du ønsker å vite om utforming og sliping av kniv, kaffekvernens utrolige versatilitet og de mange bruksområder for kjøkkensaksen.

“Gourmetutstyr” tar for seg litt mer spesialutstyr. Mormors gamle trykkoker dras fram fra glemselen og farsotten sous vide er viet god plass, men det det handler også om trygge og velkjente ting som kjøkkenmaskinen og blenderen. For de litt mer avanserte kan jeg nevne iskremmaskin, frityrkoker, pastamaskin og pizzastål. Raclettejernet er “dessverre” utelatt fra boken… ;-)

Siste del, “Helt Ko-ko”, er for de aller mest dedikerte utstyrsgale. Pacojet, antigriddle og tørris er kanskje ikke for alle, men hva med skibrenneren? Kanskje den kan finne nytt liv på kjøkkenet? Jeg digger denne delen fordi den er så utilslørt supernerdete. Jeg tror også veldig mange hobbykokker vil starte her for å finne ut hvordan de raskest mulig kan briljere med Thermomixen de kjøpte i fjor men ennå ikke har funnet helt ut av…

Oppslag fra kapittelinndeling i Den velutstyrte mannen
Kapittelet “Helt ko-ko” tar for seg det fullstendig nerdete kjøkkenytstyret

Til slutt et par punkter som varmer mitt hjerte både som grafisk designer og ivrig kokebokbruker: Boken har åpen rygg som gjør at den ligger stødig på den oppslåtte siden (daah!). Designet er mandig og kult, med stilige bilder og rene illustrasjoner, men det oppfordrer også til analog interaktivitet: Det er gjort plass til å skrive ned egne kommentarer ved oppskriftene, rangere vanskelighetsgrad ut fra egne erfaringer og gi terningkast på oppskriftene.
Og sist, men ikke minst, Olavs store stolthet: hele tre innholdsfortegnelser til å hjelpe deg å navigere gjennom boken. Very nerdy, indeed!

Det kan kanskje virke som om boka kun handler om utstyr, men det er absolutt ikke sant. Boka er full av vidunderlige oppskrifter på alt fra den perfekte iskremen og silkemykt sitronsmør, til sushi og perfekt frityr- og grillmat. Og boken er 100% cupcake-fri. Ekte mannfolk og så videre…

“Den velutstyrte mannen” er den ultimate kokeboken for alle hobbykokk-spirer som allerede har kjøpt litt utstyr og som viser interesse for gastronomisk utforskning på kjøkkenet. Om den hobbykokken er mann eller kvinne spiller ingen rolle. Det er nemlig interessen og lidenskapen det kommer an på… ;-)

Helt til slutt vil jeg bare nevne at “Den velutstyrte mannen” er nominert til prisen Norges beste kokebok 2014. Way to go, Olav og Jørgen! Grattis :-D

Tags

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.