Bilde av tallerken med kyllingfrikassé
Middag, Saus

Kjapp kyllingfrikassé med karri

Kyllingfrikassé er barndomsminner. Eller… Ikke egentlig så mye minner, men heller mer som en serie gode følelser. Følelser av trygghet, mormor og mamma. Sist jeg spiste denne tradisjonsrike retten toppet Bobbysocks Ti i skuddet, pikerommet mitt var lyserosa med fluffy vegg-til-vegg-teppe og jeg er ganske sikker på jeg gikk med stretchbukser (sånne med press og strikk under foten). Men selv om det er flere tiår siden sist, klarer jeg ikke stoppe impulsen med å gripe gaffelen og begynne å mose potetbitene inn i sausen. Det er en ren refleks. En frikassérefleks fra barndommen…

kyllingfrikassé

Jeg har piffet opp 2014 versjonen av kyllingfrikasseen med et hint av karri og rosenkål. Dét kan jeg love ikke har noe med frikasséminnene å gjøre ;-)

Kyllingfrikassé med karri (1 porsjon)

0,5 gul løk, i passe tynne båter
1 fedd hvitløk, delt i to
1,5 middels stor potet, i terninger
1 liten gulrot, i skiver
ca 30 g sellerirot eller 0,5 stilk stangselleri, i biter
2 kyllinglårfileter eller 1 kyllingfilet, i biter
6-8 rosenkål, delt i to

1 ss smør
1 1⁄2 ss hvetemel
2 dl kald vann
0,5 kyllingbuljongterning
0,5 ts karripulver
Salt og pepper

Start med å forberede grønnsakene og kyllingen. Skrell løk og hvitløk og skjær i båter. Potetene, gulroten og selleriroten skrelles og deles i ca like store biter. Skjær kyllingen i “bite size” biter og del rosenkålen i to.

Bruk en kasserolle med slipp-lett belegg slik at frikasseen ikke brenner seg fast. Smelt smøret på middels sterk varme. Rør inn melet med en visp. Spe på med litt og litt av vannet mens du rører godt med en visp for å unngå klumper i sausen. Tilsett alt vannet og kyllingbuljongen og fortsett å røre til sausen har kokt opp. Smak til med karri, salt og pepper.

kyllingfrikassé

Tilsett grønnsakene og kyllingbitene. Kok opp igjen, senk temperaturen og la frikasseen småputre under lokk i ca 20-25 minutter til grønnsakene er møre og kyllingen gjennomkokt. Rør om av og til. Når det er 10-15 minutter igjen av koketiden tilsettes rosenkålen. Rosenkålen kan også kokes ved siden av.

Smak til med mer salt og pepper om nødvendig of server kyllingfrikasseen med én gang – gjerne med et lite dryss frisk bladpersille. Husk å mose potetene i sausen med gaffelen.

Oppskriften er basert på MatPrat sin kyllingkrikassé

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.