tallerken med grillet krydderlaks, salat og søtpotet
Middag, Sjømat, Tilbehør

“Pimpet” laks på grillen

Tidligere i sommer ble jeg spurt av Norges sjømatråd om å bidra med en oppskrift på grillet laks under arbeidstittelen “pimp min fisk”. Ganske ironisk, siden jeg ikke har egen grill og “ikke liker” laks. Et raskt søk på bloggen viser at jeg har et tosifret antall oppskrifter med laks, så jeg må kanskje innrømme at jeg liker den rosa fisken litt likevel. Så, med lånt grill og en god dose research i grillforklet, endte jeg opp med følgende:

Laks er kanskje den vanligste fisken på grillen, men det betyr ikke at den behøver å være kjedelig. Eksperimenter med krydder og spennende smakskombinasjoner – laks tåler ganske mye ”juling”, både i mengde krydder og tid på grillen. Du kan altså tilsette mye smak uten at laksen mister identiteten, og resultatet blir utrolig saftig. Hvis du er fristet til å prøve litt alternativt tilbehør, kan jeg anbefale noen søte godsaker: grillet søtpotet og salat med jordbær og mango. De friske, milde smakene framhever fiskens søtlige karakter, og i kombinasjon med potetsalat med bitre kapers og frisk dill løftes sommerens laksemiddag til nye høyder. Dette er rett og slett sabla godt!

tallerken med grillet krydderlaks, salat og søtpotet

Sørlandsk krydderlaks med søtt tilbehør (1 porsjon)

Start med potetsalaten. Den kan klargjøres noen timer i forveien.

Lun potetsalat med kapers og dill
4 amaldinepoteter, delt i 2
1/4 rød løk, i skiver (gul løk funker også)
0,5 fedd hvitløk, finhakket
1 ss olivenolje
Maldonsalt og grovmalt pepper
1 ts frisk dill, grovt hakket
2 ts kapers

Vask og tørk potetene og del dem i to. Kok potetene møre med skallet på i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene tørke og avkjøles i en bolle. Ha løkskiver og finhakket hvitløk i bollen, hell over olje og krydre med salt og pepper. Bland godt. Lag en pakke/lomme av aluminiumsfolie og pakk potetsalaten inn i denne. Når det gjenstår 10 minutter av fiskens steketid legges aluminiumspakken på indirekte varme på grillen slik at den er god og lun når resten av maten er klar. Dryss over hakket dill og kapers rett før servering.

nærbilde av lun potetsalat

Synes du rå løk blir for sterkt?

Ha løkringer, hvitløk og 1 ss olivenolje i en gryte/stekepanne. La det surre på svak varme i ca 10-15 minutter før løken tilsettes potetsalaten. Dette kan gjøres mens potetene koker.

Tenn grillen, men sørg for at du har et område uten direkte varme under. Ønsket varme under lokket er 150 grader celsius.

nærbilde av søtpotet på grillen

Grillet søtpotet

0,5 medium stor søtpotet, med skall
ca 1 ss god olivenolje
Maldonsalt og grovmalt pepper
Smør

Skyll og tørk søtpoteten. Del i to, og ha olivenolje på snittflaten. Krydre med grovt salt pepper. Legg den halve søtpoteten med skinnsiden ned på den varmeste delen av grillen og legg på lokket. Søtpoteten er mør og ferdig bakt i løpet av 30-40 minutter. Server med en klatt godt smør, og spis med t-skje, akkurat som en bakt potet.

Grillet krydderlaks

Marinade:
1 ts olivenolje
1 ts akasiehonning
1/3 ts Dijonsennep
1/3 ts presset sitronsaft

1 laksefilet (ca 200 g), gjerne med skinn
1 ss Fiskeekspertens Husets fiskekrydder (eller lag din egen kryddermiks, se tips)
Olivenolje til smøring

nærbilde av laksefilet på grill

Bland ingrediensene til marinaden i en skål og rør om til alt er godt blandet. Tørk fiskefileten godt med papir, og legg på en tallerken med skinnsiden opp. Pensle skinnet godt med olivenolje. Snu fileten og pensle toppen og sidene med marinaden. Dryss de marinerte sidene godt med krydderblandingen.

Pensle grillristen med olivenolje og legg laksefiletene på den delen av grillen som ikke har direkte varme under. Legg lokk på grillen. Sjekk underveis at fisken ikke svir seg fast: Løft litt fra langsiden av fileten og lirk forsiktig til du kjenner at hele fiskestykket er løst. Det er ikke nødvendig å snu fisken. Krydderlaksen er ferdig i løpet av 20-25 minutter.

Lag ditt eget fiskekrydder

Bland sammen maldonsalt, grovkvernet pepper, hele sennepsfrø, hvitløk, revet sitronskall, dill (tørket eller frisk) og litt knuste chiliflak.
Fiskeekspertens fiskekrydder kan kjøpes her.

Bilde av salatbolle med jordbær, mango og ruccola

Jordbær- og mangosalat

1/4 pk ruccolasalat, vasket og tørket
Jordbær (ca 1/4 kurv), i terninger
1/4 mango, i terninger
Avocado, stangselleri eller aspargestopper kan tilsettes om ønskelig
God olivenolje

Ha salat, jordbær- og mangobiter i en salatbolle. Ringle over godt med olivenolje og bland sammen. Nytes sammen laks og potetsalat, helst på terrassen, i hagen eller ute på den nøgne ø, under skyfri himmel og til lyden av måkeskrik…

Tips til å grille fiskefileter

Å grille fisk kan være en risikosport. Mer enn en gang har jeg laget noe som ligner mer på plukkfisk enn de flotte filetene med grillmerker som man ser i kokebøker og matmagasiner. For å få dreisen på dette, har jeg ringt min nerdete matbloggvenn Olav, Mr. Hobbykokken himself, og han har hjulpet meg slik at jeg igjen kan nærme meg grillen med selvsikre steg og hevet hode… Her er noen av tipsene jeg bruker for å lykkes med laksefilet på grillen:

Med eller uten skinn: Velg gjerne fiskefilet med skinn. Skinnet hjelper å holde fileten “samlet”. Uten skinn funker også, men er litt mer utsatt for å dele seg.
Indirekte varme: Fisk generelt trives best over indirekte varme. Med andre ord trenger du et område på grillen som ikke har heite grillkull, eller at ikke alle blussene er tent på gassgrillen. Fisken får mer enn nok varme uansett.
Varmt, men ikke for varmt: Forsøk å holde temperaturen på 150 grader celsius.
Smøring: Smør både fisk og grillrist med olivenolje for å forhindre at fisken svir seg fast.
Vinkel: Det er mulig at dette er helt innlysende (det har bare ikke falt meg inn før), men legg fiskefileten på tvers av rillene på grillristen. Minst mulig metall i kontakt med fisken gir mindre sjanse for at fisken sitter fast i underlaget.
Tid: Det tar lenger tid å grille fisk enn å steke i panna. Vær tålmodig.

Bidraget mitt er blitt brukt til en artikkel som står i flere av landets nettaviser. Som for eksempel her.

2 Comments

  1. Nydelig! Krydderet til fisken ble helt fantastisk smakfullt og friskt. Beste laksen jeg har spist i mitt liv. Vi brukte laksekoteletter fra hel fersk fisk. Wow, for en smak! Det passer perfekt med sødmen i salaten og søtpoteter. Dette blir en slager fremover hos oss. Skal mekke dette neste gang vi har gjester. :-)

    • ENEstående Mat

      For en tilbakemelding, Sturla! Det var gøy å høre at det ble en SÅ stor suksess :-D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.