Bolle med laksesalat fra Hawaii - Lomi Lomi
Forrett, Sjømat, Tapas

Lomi Lomi – laksesalat fra Hawaii

Laksesalat høres kanskje ikke så spennende ut, men “Lomi Lomi” derimot… Bare smak litt på det navnet. Du må trekke litt på smilebåndet, ikke sant? Navnet i seg selv er nok til å få fram smilehullene mine, i alle fall. Og når “lomi lomi” finner veien inn til smaksløkene mine… OMG! Umiddelbar “hula hula”-dans og intens “luau”-stemning, sier jeg bare, og det uten å ha direkte kjennskap til noen av delene. Eat lomi lomi, and your tastebuds will love you forever!

Bolle med laksesalat fra Hawaii - Lomi Lomi

Denne superduperdigge laksesalaten har fått navnet sitt fra det hawaiiske ordet for massasje: “lomi-lomi”. Laksen masseres nemlig sammen med salt og sitronsaft før den blandes med tomatbiter og løk. Så serveres blandingen på toast eller kjeks som en forrett, eller som del av en tapasbuffet. Enklere kan det nesten ikke gjøres, og resultatet er rett og slett himmelsk!

Lomi Lomi – laksesalat fra Hawaii (4 porsjoner)

250 g rå laksefilet (gjerne loin fra Salma), i små biter
0,5 sitron, saften av
Salt
25 g tomater (kun tomatkjøttet), i små terninger
1 stilk vårløk, finsnittet
0,5 rødløk, finhakket

Toast eller kjeks (frokost eller Kaptein)

Tørk laksefileten med kjøkkenpapir og skjær opp i tynne strimler eller små terninger. Ha fiskebitene i en bolle og tilsett sitronsaft og salt. Smak til underveis om du må ha mer salt. Jeg begynner gjerne med ca 0,5-1 ts salt. Bruk fingrene og masser fisken godt. Ganske umiddelbart ser du at sitronsaften begynner å “koke” fisken (syren reagerer med fiskeproteinet og gir et kokt uteseende). Sett bollen med laks til side og forbered resten.

Skyll og tørk tomatene, del i to og fjern frøene slik at det bare er tomatkjøttet igjen. Dette er for å unngå at laksesalaten blir med fuktig enn nødvendig, samtidig som at tomatsmaken blir mer ren og søt. Skjær tomatkjøttet i små terninger og ha i bollen sammen med laksebitene. Finsnitt vårløk og finhakk rødløk og ha i bollen sammen med resten av ingrediensene. Rør alt sammen og smak til med mer syre eller salt om nødvendig.

Hvis du har dårlig tid kan egentlig lomi lomi’en spises med en gang. Men – den kan med fordel stå i kjøleskapet, dekket med plastfolie, i 2-3 timer eller natten over. Da vil det danne seg en del væske som det er lurt å helle av underveis.

Server lomi lomi på tynne skiver av baguette som har fått seg en runde i ovnen med litt olivenolje på (200 grader i ca 5 minutter), eller på gode kjeks (cream crackers f.eks).  Så er det bare å NYTE!

Nærbilde av 3 små toast med laksesalat på - Lomi lomi

Denne oppskriften har jeg fått fra min søte kollega Laila.

2 Comments

  1. Oooh, smatt smatt! Dette så kjempegodt og friskt ut! En slags ceviche-salat!

    • ENEstående Mat

      Ja, det blir litt sånn. Det er sabla godt:-) Også i blader av frisk og sprø hjertesalat <3

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.