bilde av hel jordbærterte sett ovenfra
Bakst, Kake

Rustikk jordbærterte a.k.a. jordbærgalette

Jeg har den siste tiden blitt gjort oppmerksom på at jeg benytter meg svært ofte av uttrykket «-ish». Det er en vennligsinnet sjel som har bemerket dette, i aller beste mening, og nå tar jeg meg i å si det hele tiden. Jeg liker helt klart uttrykket godt, men ser jo at det kan være et faresignal om dårlig utviklet vokabular. Eller? Næh…

bilde av hel jordbærterte sett ovenfra

Grunnen til at jeg tar opp dette akkurat nå er fordi denne nydelige rustikke jordbærterten, også kjent som jordbærgalette, er for meg selve definisjonen på «–ish». Rustikk er jo et vidunderlig ord som kan skjule mang en synd. Som at kaken skal være rund-ish, tertebunnen klappes flat-ish, smaken er søtlig-ish. I tillegg til å være syndig enkel å lage (jeg har lest et sted at galette er paien for late kvinner) er fråtsing definitivt en synd man er i fare for å begå i selskap med denne herligheten. Det er rett og slett bakverk som gjør meg euforisk-ish…

Rustikk jordbærterte (6-8 porsj.)
Tertebunn
250 g hvetemel
50 g havremel/malte havregryn
100 g sukker
1 ts salt
200 g kaldt smør, i terninger
1 ss eplecidereddik
2-3 ss iskaldt vann

Vær smart og planlegg bittelitt på forhånd. Bunnen bør hvile i kjøleskapet 1-2 timer, eller natten over. Deigen kan også fryses. Husk at om deigen ligger lenge i kjøleskapet (eller har vært dypfryst) så trenger den tid på benken til å bli grei å kjevle ut.

Bland sammen mel, havremel, sukker og salt i en bakebolle. Tilsett kaldt smør i terninger og løs de opp i melblandingen ved hjelp av en kniv eller stamper. Bruk til slutt fingrene for å få en smuldrete konsistens, men ikke jobb for lenge med smøret.

Ha i en spiseskje eplecidereddik, og rør rundt med kniv eller skje. Tilsett en spiseskje iskaldt vann og bruk hendene til å jobbe væsken inn i deigen. Fortsett å tilsette vann til deigen begynner å samle seg uten å bli klissete, og press til slutt deigen sammen med hendene. Press tertedeigen til en flat-ish(!) disk, pakk inn i plastfolie, og la den hvile minst en time i kjøleskapet. Gjerne to timer også – eller så lenge du har tid til.

Sett ovnen på 200 grader. Bruk en melet kjevle og rull deigen ut på bakepapir til den er ca 2-3 mm tykk. Formen bør være rund-ish (!), men det er ikke så nøye. Løft bakepapiret med tertebunnen over på et stekebrett.

Fyll
1 stor kurv jordbær (ca 500 g)
1 ts balsamicoeddik
Revet skall av 1 lime
2 ss demerarasukker/rørsukker
1 klype salt
1 ss hvetemel
1 egg, pisket
Grovt salt og sukker

Til fyllet har jeg kombinert søte sommerjordbær med den krydrede smaken av limeskall og sursøt balsamicoeddik. Resultatet blir et ikke altfor søtt fyll som de aller fleste kan like. Ha deilig søt krem eller vaniljeis lett tilgjengelig for de som synes terten blir for syrlig. NAM!

Skjær stilken av jordbærene og del i skiver. Bruker du en eggedeler gjør det jobben lekende lett. Ha jordbærskivene i en bolle. Ha i litt balsamicoeddik, revet limeskall, demerarasukker og salt (bruk mer sukker om jordbærene ikke er veldig søte). Rør forsiktig om slik at alt blir godt blandet. Dryss over hvetemel og vend forsiktig om.

Nærbilde av et stykke jordbærterte med krem på

Fordel fyllet jevnt på midten av tertebunnen. La det være ca 5-7 cm til kanten rundt hele. Brett kantene inn mot midten, men pass på at frukten skal være synlig i midten. Pensle kantene med pisket egg, og dryss over litt grovt salt og sukker. Stek jordbærterten midt i ovnen, på 200 grader, i 25-30 minutter. Terten er ferdig når deigen har fått en fin gylden farge, sprø overflate og det bobler godt i fyllet.

La jordbærterten ligge på stekebrettet til den er lunken eller helt avkjølt.

Inspirasjon til å lage galette har jeg funnet på Food 52.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.