bilde av fat med shortbread og litt julepynt
Bakst, Småkaker

Ingefær shortbread – himmelsk til ost

Ingefær shortbread er litt i samme kategori som den stygge andungen. De er ikke all verdens å se på og potensiale til å bli ut-og-inn-kaker. Men da vil du seriøst gå glipp av noe stort.

Forvandlingen skjer nemlig i det kakene finner veien inn munnen. Da åpenbarer det seg et himmelsk stykke bakverk som smelter på tunga, og smaken av smør og krydder sprer sine vinger og gir smaksløkene dine et aldri så lite “surpriseparty”… Oh, my lord!, sier jeg bare.

ingefær shortbread

Ingefær shortbread (15-20 stk.)

  • 125 g smør
  • 75 g sukker
  • 150 g hvetemel
  • 50 g semulegryn
  • 1,5-5 ts malt ingefær
  • 1/4 ts malt nellik
  • 1 klype salt

Ta smør ut av kjøleskapet og kutt i små terninger. La smørterningene bli litt temperert før du går videre. Da blir det lettere å piske sammen med sukkeret. Smøret skal likevel ikke være altfor mykt.

Ha smørterningene i en bakebolle sammen med sukkeret. Bruk en håndmikser til å vispe sammen sukker og smør til det blir luftig og mykt.

Bland sammen alle de tørre ingrediensene og ha over smørblandingen. Bruk en sleiv, eller hendene, til å jobbe mel og krydder sammen med smør og sukker.

Resultatet blir en “kort” deig som ikke nødvendigvis vil henge sammen. Derav navnet “shortbread”. Bruk hendene til å pakke deigen sammen til en rektangulær blokk som pakkes inn i plastfolie og legges i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett ovnen på 160 grader. Kjevle den avkjølte deigen ut på kjøkkenbenken. Bruk litt mel på underlaget om nødvendig. Når emnet er blitt ca 0,5 cm tykk er det klart til å kuttes i biter.

Bruk en kniv eller et pizzahjul hvis du vil ha jevne rektangulære kjeks. Kakeutstikkere i forskjellige former kan også benyttes. Prikk de ferdige kjeksene lett med en gaffel.

Stek midt i ovnen i 12-15 minutter. Kjeksene er ferdig stekt når de har begynt å få litt farge i kantene. Avkjøles på brett/rist før de oppbevares i kakeboks.

Shortbreadkjeks med blåmuggost, pekannøtt og honning

Serveringstips: Server ingefær shortbread til ostefatet. Pepperkakesmaken passer blant annet helt perfekt til blåmuggost.

2 Comments

  1. Jeg håper du har skrevet feil, og at deigen skal kjevles 0,5 cm tykk, ikke 0,5 mm…. :D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.