Nærbilde av fire former med fiskegrateng og granateplekjerner
Middag, Sjømat

Nissemors fiskegrateng

Fisk er en viktig del av julematen hjemme hos meg. Sildemat, hjemmelaget gravlaks med “dillstudde” poteter og kald sennepssaus og lutefisk. Og sist men ikke minst: kokt torsk med smørsaus og kokte gulrøtter på julaften! Mmmm…

Fiskegratengen har til nå ikke vært en del av adventsmaten, men hvorfor ikke egentlig? Det er få ting som slår hjemmelaget fiskegrateng, og det er lite som skal til for å gjøre den tradisjonelle retten litt mer julete.

BIlde av form med fiskegrateng og bolle med råkostsalat

Jeg liker veldig godt smaken av fennikel til hvit fisk. Det som er dumt er at fersk fennikel mister den spenstige anissmaken når den blir varmebehandlet for lenge. Derfor har jeg benyttet malt stjerneanis for å få det lille hintet av anis i gratengen. Sammen med syrlig appelsinskall får fiskegratengen gode smaker som minner om jul. Liker du ikke anis bruker du bare muskatnøtt, som også er et godt “julekrydder”. Topp det hele med søt og kremet søtpotetmos og fiskegratengen har fått en real make-over som selv julenissen kommer til å digge!

Den observante leser vil legge merke til at oppskriften er til fire porsjoner og ikke én, som jeg pleier! Grunnen til det er at det tar litt lang tid å lage hjemmelaget fiskegrateng (ca 2-3 timer), og da er det ikke så dumt å lage flere porsjoner og fryse det som ikke blir spist.

Nissemors fiskegrateng (4 porsjoner)

600 g torskefilet (eller hyse), skinn og renset for bein
100 g selskapserter
Strøkavring/griljermel

Søtpotetmos
600 g søtpotet, skrelt og delt i terninger
2 fedd hvitløk (kan sløyfes)
1-2 ss smør
1-2 ss lettmelk
Salt og pepper

Hvit saus
45 g (3 ss) smør
60 g (4 ss) hvetemel
ca 4 dl lettmelk
0,5-1 ts malt stjerneanis
Revet skall av 1 appelsin
4 egg, pisket

Kok opp lett saltet vann og la fiskefileten trekke i ca 10 minutter. Avkjøl fisken på et fat før den deles i biter og renses for eventuelle ben. Vil du bruke rå fiskebiter i gratengen så husk at den hvite sausen bør være ekstra tykk.

Skrell søtpotetene og del i jevne, passe store terninger. Del hvitløksfeddene i to og fjern stilkfestet og “kjernen”. Italienerne kaller den “hvitløkens sjel” og den kan gi en bitter ettersmak. Kok opp vann og kok søtpotetbitene og hvitløksfeddene møre (15-20 minutter). Hell av vannet, tilsett smør og bruk en stavmikser til å kjøre til en jevn puré. Spe med melk litt melk for en mindre kompakt puré. Smak til med salt og pepper, og sett til side. I stedet å lage mos kan de kokte søtpotetbitene vendes inn i den hvite sausen hele sammen med fisken.

Smelt smøret til sausen i en belagt kasserolle på middels sterk varme. Rør inn hvetemelet med en visp. Trekk kasserollen bort fra varmen og spe med litt og litt melk. Rør om hele tiden for at sausen ikke skal bli klumpete. Sett kasserollen tilbake på den varme platen og la sausen koke langsomt opp under stadig omrøring. Sausen skal være tykk når den koker opp. La sausen småputre forsiktig i ca 5 minutter. Rør inn malt stjerneanis og revet appelsinskall og smak til med salt og nykvernet pepper. Revet muskatnøtt kan erstatte stjerneanis for en mer tradisjonell smak. Avkjøl sausen litt før neste steg.

Bilde av fire former med fiskepudding og søtpotetmos

Sett komfyren på 180 grader. Rør den kokte fisken og selskapertene forsiktig inn i den hvite sausen. Bruk en håndmikser til å piske eggene luftige og vend så forsiktig sammen med fisken og sausen. Hell massen over i en smurt ildfast form og fordel søtpotetmosen forsiktig på toppen. Dryss til slutt et lag med strøkavring på toppen.

Sett formen midt i ovnen, i 30-35 minutter. Når fiskegratengen er ferdig har den hevet seg litt og blitt gylden i kantene. Server med frisk råkostsalat.

Råkostsalat med appelsinbåter og granateple (4 porsjoner)

4 gulrøtter, skrelt og grovt revet
2 appelsiner, delt i båter
1 granateple, renset
Olje

Bland sammen revne gulrøtter, appelsinbåter og granateplekjerner. Ringle over litt olivenolje rett før servering.

Nærbilde av fire former med fiskegrateng og granateplekjerner

Innlegget er skrevet i samarbeid med godt.no

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.