Ovnsbakt torsk med persille og fetaost
Middag, Sjømat

Ovnsbakt torsk med persillelokk

For noen år siden var jeg ganske så eplekjekk da jeg var på ferie Spania og kom på den brilliante idéen at jeg skulle lære meg minst ett spansk ord i uka. Det må vel sies å være et svært lite ambisiøst, men absolutt overkommelig, mål. Ikke vet jeg helt hva som skjedde, men jeg klarte bare å “lagre” ett spansk ord på hele 3 uker… Til mitt forsvar er det et veldig godt ord, og jeg bruker det hyppig når jeg ferierer i spansktalende land. Ordet er perejil, og det betyr persille på spansk.

Ovnsbakt torsk med persille og fetaost

Man kan si hva man vil om persillen, men liten og ubetydelig er den i alle fall ikke. I Norge har vår kjære Ingrid Espelid har gjort persilledusken til sitt varemerke, og den har gitt farge til mang en hverdagsmiddag over det ganske land. I Spania er de om mulig enda mer glad i urten og der brukes den til mye mer enn pynt på potetene. Spesielt populært er den i kombinasjon med hvitløk, og på supermercado’en kan man få kjøpt pakker med ferdighakket persille og hvitløk i grønnsaksdisken (noe å tenke på for Bama?). Komboen er nesten som salt og pepper i det spanske kjøkken.

Persille, hvitløk og fetaost

Bladpersillen er blitt som en kjær venn som jeg stadig inviterer hjem til middag. Av og til er den med bare som garnityr og andre ganger er den smaksetter sammen med den alltid tilstedeværende hvitløken (jeg kan ikke forestille meg et liv uten hvitløk). Til denne smaksrike middagen har min favorittfisk fått følge av persille, hvitløk og deilig salt fetaost, og noen superdigge ovnsbakte rotgrønnsaker i fine farger. Med andre ord: en skikkelig fin vintermiddag som passer godt både til hverdag og fest.

Ovnsbakt torsk med persillelokk og rotgrønnsaker (1 porsjon)

1 liten rødløk, i båter
1 gulrot, i biter
ca 100 g rødbete, i terninger
ca 100 g søtpotet, i terninger
1 ss god olivenolje
Salt og pepper

150-200 g torskefilet, skinn- og benfri
2 ss bladpersille, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
20 g fetaost
Nykvernet pepper
Grovt salt

Sett ovnen på 200 grader. Del løken i smale båter og vask og skrell rotgrønnsakene og del i ca like store terninger/biter. Ha alt i en ildfast form kledd med bakepapir og ringle over god extra virgin olivenolje. Krydre med grovt salt og nykvernet pepper og bland alt godt slik at olje og krydder dekker alle grønnsakene. Sett formen midt i ovnen og start forberedelsene til fisken.

Finhakk bladpersille og hvitløksfedd. Ha dette i en liten skål/bolle og smuldre over fetaosten. Bland alt godt med gaffel og smak til med nykvernet pepper.

rå torskefilet med persille og fetaost

Tørk torskefileten med kjøkkenpapir og legg med “skinnsiden” ned (der skinnet var). Krydre lett med grovt salt og fordel persille- og fetaostblandingen jevnt.

Ta formen med rotgrønnsakene ut av ovnen etter 10-15 minutter. Rør om på grønnsakene og gjør plass til fiskefileten. Sett formen inn i ovnen igjen og stek videre i ca 20 minutter til fisken er gjennomvarm og rotgrønnsakene er møre. Server med en gang – gjerne med sprø grønn salat og potetmos til.

Ovnsbakte rotgrønnsaker

TIPS: Blandingen med persille, hvitløk og fetaost passer utmerket godt til grillmaten også – kjøtt, fisk og grønnsaker vil kose seg i dét selskapet.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.