ingredienser til massaman curry paste
Saus, Tilbehør

Rolfs massaman curry paste

Å lage sin egen curry paste er kanskje litt i overkant nerdete, og jeg skal ikke skryte på meg at jeg har gjort det – enda. Nå har han nemlig vært på ferde igjen, han med kikertsuppa! Om jeg ikke passer meg kan jeg snart omdøpe hele bloggen til Rolfs Matblogg. Neida, det er ingen fare enn så lenge, men jeg har altså fått nok et kulinarisk innspill som jeg gjerne deler!

Rolf tok altså kontakt med meg igjen og sa han hadde noe han gjerne ville jeg skulle smake på. Vi møttes utenfor en matbutikk, selvsagt, og hjemmelaget “gull” skiftet hender: et glass med “guffe” (i mangel av bedre ord) og etikett med “Massaman curry paste” skrevet i sort tusj. (Det hele høres litt spionfilm-aktig ut når jeg tenker tilbake på det, bortsett fra at det ikke regnet og jeg ikke hadde trench coat på meg). Hørt om “massaman curry paste” før? Jeg hadde i alle fall ikke fått dette med meg, men et raskt søk på verdensveven kunne avsløre at det er en høyt elsket thai curry paste, med sterk innflytelse fra indiske og arabiske mattradisjoner. So far, so good!

ingredienser til massaman curry paste

Curry pasten på bildene er faktisk den som Rolf ga til meg, for det var jo nok i det glasset til en helt bataljon med enestående. Men som du ser så har jeg kjøpt inn alle ingrediensene (korianderfrøene er bare litt sjenerte og har gjemt seg under noen korianderblader), så det er ikke lenge før jeg står til knea’n i hjemmelaget curry paste. Det er verd den ekstra innsatsen når resultatet blir SÅ bra. Dette vil du ikke gå glipp av!

Stek en spiseskje massaman i stekepannen sammen med kokoskrem (den faste massen i kokosmelkboksen), tilsett kraft, litt limesaft, salt og sødme, og du får en helt himmelsk saus til både kylling, fisk og grønnsaker. Smaken er intens og variert, sterk og samtidig relativt mild. Den er helt ulik noe annet jeg har smakt, og jeg er helt hekta. Oppskrift på kylling med massaman curry paste kommer snart…

hjemmelaget massaman curry paste

Massaman curry paste (4 porsjoner)
4 kardemommekapsler (1 ts malt)
1 kanelstang (1,5 ts malt)
3 nelliker (1/2 ts malt)
3 korianderfrø (1/2 ts malt)
3 sorte pepperkorn (1/2 ts malt)
1 laurbærblad
1 hel stjerneanis (1/2 ts malt)

Bruk hele kryddere om du har. Hvis du ikke har alle sortene hele, men litt av hvert, eller kun ferdigmalte – bruk det du har. Det blir bra uansett! Mål på ferdigmalte krydder står i parentes i ingredienslisten over.

Sett en tørr stekepanne på middels sterk varme og rist kardemomme, kanel, nellik, korianderfrø, pepper, laurbærblad og stjerneanis til du begynner å kjenne de deilige krydderaromaene stige opp mot nesa.

Bruk en morter eller elektrisk kvern av noe slag til å kjøre alle krydderne til så fint pulver som mulig. Denne krydderblandingen kan også benyttes til marinade sammen med olje, salt og litt limesaft… Himmelsk til lam, for eksempel.

8 små tørkede chili, uten frø
5 stilker sitrongress (minus ytre lag)
4 korianderrøtter (den nederste delen)
5 små sjalottløk, eller 2 store
5 fedd hvitløk
2-3 cm ingefær eller galangal
3 ss peanøtter (vanlige salte)

Forberede de “våte” ingrediensene: fjern frøene på chiliene og det ytre laget og stilkfestet på sitrongressstilkene. Rens korianderrøttene godt for uønskede jordrester. Fjern ytre skall på sjalottløk og hvitløk og skrell ingefær/galangal. Bruk en elektrisk urtehakker/foodprocessor/stavmikser  til å mose alt godt (husk peanøttene!). Tilsett de tørre krydderne og kjør alt til en jevn-ish paste.

hjemmelaget massaman curry paste

Ha massaman pasten over på rent og tørt glass og sett på tett lokk. Curry pasten bør være holdbar et par uker i kjøleskapet. Hell over nøytral olje så det beskytter pasten fra oksygen. På den måten forlenges holdbarheten.

TIPS 1: Du kan bytte ut salte peanøtter med usaltede om du vil. Da kan du gjerne tilsett litt salt fish sauce for å få saltsmaken.

TIPS 2: Det finnes ferdiglagde Massaman curry paste å få kjøpt i din lokale importbutikk hvis du ikke gidde lage din egen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.