kylling i massaman curry
Middag

Kylling med Massaman curry og sopp

Det var kjærlighet ved første bit da jeg smakte thaimat for aller første gang i San Francisco for sånn ca hundre år siden. Det var en helt ny verden av smaker som åpnet seg for min relativt ubesudlede norske gane, og jeg svei av en stor andel av studielånet på ymse thairestauranter (heldigvis nedbetalt nå…).

Kjærligheten min til thaimat har tålt tidens tann ganske bra, men det er i dag mye mer konkurranse om min oppmerksomhet enn tidligere. Jeg er utro både titt og ofte med blant annet italienske, marokkanske, indiske, japanske og nordiske fristelser, og thaimaten har havnet litt i glemmeboka.

kylling i massaman curry

Takket være Rolfs glass med massaman curry paste er jeg nesten nyforelsket i thaimat igjen. Smakene er så vidunderlig kontrastfylte, og likevel passer de som hånd i hanske: søtt og syrlig, nøtteaktig fylde, het styrke og frisk sitrus – smaksløkene mine er ville av begeistring!

Nå er det jo slik at denne curry pasten, som de fleste andre “krydderblandinger, kan benyttes med X antall forskjellige ingredienser og smakskombinasjoner. Det gjelder bare å slå seg løs og eksperimentere med syre, sødme, salt, kokosmelk og kraft. Jeg er helt sikker på jeg kommer til å finne flere favoritter med massaman curry, men dette er i alle fall den aller første…

Kylling med massaman curry og sopp (1 porsjon)

125 g kyllinglårfilet/kyllingfilet, i store biter
Salt og pepper
Nøytral olje til steking (f.eks. solsikkeolje)
0,5 gul løk (medium stor), i båter
2 aromasopp/sjampinjong, i tykke skiver
1 lite fedd hvitløk, finhakket
1 ss massaman curry paste (det er også tilgjengelig på glass i importbutikker)
1 ts tomatpuré
1 dl kyllingkraft/-buljong
0,75-1 dl kremet kokosmelk
0,5 rød paprika, i strimler
ca 100 g røde linser, fra kartong
Friskpresset limesaft
Fersk koriander, finhakket
Peanøtter

Ris eller blomkålris (se opskrift nederst i innlegget)

Start med å klargjøre alle ingrediensene. Når stekingen er i gang går det ganske raskt: Tørk kyllingkjøttet med kjøkkenpapir og skjær i passe store biter. Skrell og del løken i båter, finhakk hvitløken, skjær soppen i tykke skiver og paprikaen i strimler. Hell linsene over i et dørslag og skyll godt og varm opp kraften/buljongen.

kylling med massaman curry

Varm opp litt nøytral olje i en stekepanne på middels til sterk varme. Stek kyllingbitene i 3-4 minutter (med litt salt og pepper) til de får farge. Ta kyllingbitene ut av panna og sett til side. Ha løk og soppskiver i den varme panna og stek til løken er blank og soppen begynner å falle sammen, men pass på at løken ikke blir brent. Legg løk og sopp sammen med kyllingbitene.

Ha mer olje i stekepanna om nødvendig og sett ned varmen litt. Surr hvitløken forsiktig ca 1 minutt før currypaste og tomatpuré tilsettes. Rør om, og kjenn krydderduften stige. La krydderne surre 1-2 minutter før kraft og kokosmelk helles over. Rør om slik at tomatpuréen og curry pasten jevnes ut i sausen. Smak sausen til med limesaft for å få litt frisk syre, og salt og pepper om det er nødvendig. Tilsett linsene og la de bli gjennomvarme før paprika, løk, sopp og kylling vendes inn i sausen. La alt småputre 3-5 minutter til kyllingen er varm og gjennomstekt.

Server massaman-kylling med limebåter, et dryss frisk koriander, peanøtter og blomkålris (eller vanlig ris om du vil).

blomkålris med koriander

Blomkålris (1 porsjon)

0,5 liten blomkål
1-2 ts nøytral olje til steking
Salt og pepper
Fersk koriander, finhakket (kan sløyfes)

Skyll blomkålen godt og rasp på grov side på rivjernet. Varm opp olje i en stekepanne på middels sterk varme. Tilsett revet blomkål og smak til med salt og pepper. La blomkålrisen surre under omrøring 2-3 minutter, så er den klar. Vend inn finhakket koriander om ønskelig, og server som tilbehør til massaman-kyllingen.

TIPS 1: Bytt ut kylling med laks eller torsk om du heller vil ha fisk. Funker som heia!

TIPS 2 (fra Rolf): Bruker du kokosmelk som har skilt seg kan du steke kokoskremen litt sammen med curry pasten. Kok inn til den skiller seg før kokosvannet tilsettes. Da blir smaken litt mer dyp og nøtteaktig, eller ristet.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.