Nærbilde av asparges med skinke og aioli
Forrett, Snacks

Asparges med skinke og aioli

Hærli’ land, å mett æ æ! Etter fem dager på matreise i Italia er jeg fylt til randen med pasta, pizza, nye vennskap og gode matminner. Jeg trenger noen dager på å fordøye alle inntrykkene, og ikke minst alle karbohydratene. Takk og lov for at det er aspargessesong, og noe av det beste jeg kan få akkurat nå er de grønne stilkene surret i god skinke. Enkelt og lett, og fullstendig pasta-fri…

Asparges med parmaskine og aioli

Denne deilige retten lagde vi siste kvelden på Casa Remi i Bolsena. Det er jo egentlig en forrett, men det ble den perfekte avslutning på det som var som et fem dager langt måltid. Og når jeg har landet litt, og fått all pastaen ut av systemet, skal jeg fortelle mer om mitt italienske mateventyr. Men først litt mer asparges…

Asparges med skinke og aioli (1 forrett)

3 asparges
Salt
Sukker
Sitron (saft og skall)
Isvann
3 skiver parmaskinke eller annen speket skinke
Aioli
Balsamicoeddik
Extra virgin olivenolje
Trøffelsalt eller annet salt

Kutt av den trevlete delen nederst på hver asparges, og bruk en grønnsaksskreller til å skrelle fra midten og ned på hver stilk. Kok opp vann, salt, sukker og sitron (bruk 1,5 ss salt, 2 ts sukker, saften og skall av 0,5 sitron pr liter vann). Sitronen forsterker smaken og sukkeret gjør den rundere.

Slipp aspargesen ned i det kokende vannet og la de koke i 2-3 minutter. Det er viktig at de ikke koker for lenge. De skal være “al dente”, altså ha god spenst og tyggemotstand. Overkokt aspargest er veldig kjedelig! Når de er ferdig kokt, ha aspargesen direkte over i en bolle med isvann for å stoppe kokeprosessen. Tørk lett med kjøkkenpapir.

Nærbilde av asparges med skinke og aioli

Surr en skive med skinke rundt nederste del av hver asparges (eller bruk skinken til å binde sammen to og to asparges). Server med hjemmelaget aioli (eller bland sammen majones med presset hvitløk og litt olivenolje), noen dråper med balsamico og olivenolje, og dryss til slutt over litt smaksatt salt. Jeg brukte trøffelsalt, men det meste går: urtesalt, lakrissalt, røkt salt osv.

3 Comments

 1. Rita Rosvoldaune

  Hei! Er det greit å lage dette i lang tid i forveien?

  • ENEstående Mat

   Hei Rita!
   Aioli kan du fint lage i god tid i forveien. Aspargesen ville jeg nok ikke kokt mer enn maks en time eller to i forveien. Test det ut: kok en asparges og ha den i isvann. Sjekk hvor lang tid det tar før den blir skrukkete og kjiip.
   Jeg ville også ventet med å rulle rundt skinken til rett før serveringen.
   Lykke til og godt nytt år!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.