bilde av pitabrød på rist
Gjærbakst, Tilbehør

Grove pitabrød

Det er ikke så veldig mye å si om hjemmebakte pitabrød annet enn at det er enkelt og sabla godt. Det er som om det smaker litt av hjertet og jobben som er lagt ned. Det smaker rett og slett mer. Men pitabrød er fremdeles ikke mer enn spiselig innpakning. Det er det som er legges inni som virkelig teller. Så det er bare hvis jeg har halvannen time til overs at jeg baker mine egne luftige brødlommer. Det skjer ikke altfor ofte, men når det skjer så er det aldri bortkastet tid…

bilde av pitabrød på rist

Grove pitabrød (8 stk)

200 g hvetemel
200 g fullkorns hvetemel, finmalt
1 ts salt
15 g smør
25 g fersk gjær (eller 0,5 pk tørrgjær)
1,5 dl vann
1,5 dl lettmelk

Sett ovnen på 250 grader (eller 275 hvis den går så høyt). La stekebrettet stå i ovnen slik at det blir godt og varmt. Høy varme er viktig for at pitabrødene skal blåse seg opp riktig.

Bland alt det tørre i en eltebolle. Tilsett smør og smuldre i gjæren. Tilsett romtemperert vann og melk og elt i kjøkkenmaksin på lav hastighet til smør og gjær er godt eltet inn. Øk hastigheten et hakk på maskinen og elt deigen videre i 15 minutter til den er myk, smidig og tøyelig. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i 30 minutter.

Del deigen i 8 like store emner (ca 80 g per emne). Trill til boller på rent og melet underlag og la så bollene hvile i ca 5 minutter før de kjevles ut til flate runde leiver (ca 15 cmØ). Ta ut stekebrettet fra ovnen, dekk med bakepapir og stek 4 brød av gangen. Stekes midt i ovnen i 5-8 minutter. Følg med underveis og spesielt mot slutten av steketiden. Pitabrødene skal blåse seg opp på midten til runde “puter” og få fin gylden farge. Avkjøl på rist.

Hvis ikke pitabrødene puffer seg opp kan de bli vanskelige å fylle. Men fortvil ikke! De er knallgode til å suge opp siste rest av supper og gryteretter, og til å dippe i hummus og tzatziki.

TIPS: Pitabrød i frysen? Legg brødene forsiktig oppå hverandre med en gang de kommer ut av ovnen og dekk med kjøkkenhåndkle. Da faller de sammenog beholder mykheten. Legg i pose og rett i frysen mens de fremdeles er har god lunk. Så er det bare å poppe et pitabrød i brødristeren når lysten melder seg.

Tags

One Comment

  1. Hei,
    vil du være på nyhetsgruppen min, når jeg sender ut info om bl.a. Kyocera kniver – eller andre kjøkkenrelaterte produkter?
    Håper det :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.