Nærbilde av laksepai
Lunsj, Middag, Sjømat

Laksepai med spinat og mozzarella

Det er nesten litt flaut å si det, men det jeg liker aller aller best med pai er faktisk paiskallet. Det florlette, flakende, sprø skallet som smelter på tunga, med forførende smak av smør, gjør meg helt mo i knærne. Det gjelder også pai laget av frossen butterdeig. Så for meg betyr det egentlig ikke så mye hva fyllet består av så lenge jeg kan mumse på nystekt paiskall…

Nærbilde av laksepai

For de av dere som er litt mer opptatt av fyllet i paien (noe mer normalt, kanskje), så kan jeg virkelig anbefale laks, spinat og mozzarella. Smaken er fyldig og rund og nesten litt “middelhavsk” med basilikum og den milde italienske osten.

Laksepai med spinat og mozzarella (1 porsjon)

1 plate frossen butterdeig, tint (eller hjemmelaget paideig)
1 ts smør
0,5 fedd hvitløk, finhakket
0,5 vårløk, finsnittet
50 g friske spinatblader
0,5 ts tørket basilikum
Salt og pepper
60 g laksefilet (skinn og benfri), i små biter
30 g fersk mozzarella, i små biter
1 egg
0,25 dl kremfløte, eller melk

Sett ovnen på 200 grader. La butterdeigplaten tine på benken mens spinaten forberedes:

Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Tilsett finhakket hvitløk og vårløk og la de surre under omrøring et par minutter. Løken vil få litt farge. Ha renset og skylt spinat over i stekepannen og krydre godt med basilikum, salt og pepper. La spinaten steke til den så vidt faller sammen og sett så til side.

Smør en ildfast form på 12/13 cmØ. Kjevle ut den tinte butterdeigplaten så du har minimum 17 cmØ. Trykk/klem bunnen ned i den ildfaste formen. Pass på at det ikke er luftbobler mellom formen og butterdeigen. Prikk gjerne bunnen med en gaffel. Dekk formen med bakepapir og fyll med tørkede erter, tørr ris eller lignende. Dette gjør at bunnen ikke puffer seg for mye opp under forstekingen og mister formen. Forstek paibunnen midt i ovnen i ca 7 minutter.

bilde av to stk pai med laks sett ovenfra

Ta paiformen ut av ovnen og fjern bakepapiret med ertene. Fordel halvparten av spinaten jevnt i bunnen. Ha så i laksebitene og mesteparten av mozzarellaen. Fordel resten av spinaten på toppen av paien. Pisk sammen egg og fløte/melk og krydre med salt og nykvernet pepper. Hell eggestanden over paien. Legg til slutt på de siste bitene med mozzarella og stek laksepaien midt i ovnen i ca 20 minutter.

La laksepaien hvile litt før den serveres med frisk basilikum, salat og fylte oliven. Nam!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.