nærbilde av smørdampet hvit asparges
Forrett, Middag, Saus, Sjømat

Hvit asparges med varmrøkt laks

Mitt forhold til hvit asparges da jeg vokste opp var nærmest ikke-eksisterende. Min eneste kontakt med “dyret” var i aspargessuppe fra pose, det det måtta absplutt IKKE være noen av de ekle, seige, vannete pinnene i. Hadde du spurt meg hvordan hvit asparges vokste så hadde jeg svart “på boks i butikken”. For det tror jeg jammen meg de gjorde på 80-tallet!
Heldigvis har de hvite pinnene kommet seg fra boks, til jord og til middagsbordet mitt i Elveslottet. Det tok bare 30-ish år. Jeg rynker ikke lenger på nesa av hvite asparges – derimot kan jeg bli småyr av glede ved synet av spretne bunter asparges i grønnsaksdisken. Det grenser nesten til forelskelse…

nærbilde av smørdampet hvit asparges

Jeg tror neppe en stor og staut arbeidskar ville kalle dette en middag, men hjemme hos meg kvalifiserer dette helt klart både som lunsj, middag og kveldskos på fredagskvelden. Bytt ut den kalde rømmesausen med kald safransaus, eller kjør på med spekeskinke hvis du ikke digger fisken. Det er uansett den smørdampede aspargesen som er stjerna på denne tallerkenen.

Hvit asparges med varmrøkt laks (1 porsjon)

5-6 hvite asparges
1 ts sukker
En klype salt
Sitronsaft
1 ss smør
1 ts rosépepper
Varmrøkt laks (kanskje spesialiteten fra Reinhartsen)

Start med å forberede aspargesene: Bruk en rotskreller/potetskreller og skrell av skallet fra toppen og ned. Kutt av de nederste 2 cm.

Smørdamping av hvit asparges:
Ha 2-3 dl vann i en stekepanne/sautépanne (28cmØ). Tilsett sukker, salt, sitronsaft, smør og rosépepper og kok opp. Legg aspargesene i panna. De er møre etter 5-6 minutter (knivspissen skal gli lett igjennom uten å møte fast motstand).

Løft aspargesene over på en tallerken (få med noe av rosépepperet) og legg på biter med laks. Ringle over litt god olivenolje og avslutt med en dasj kald rømmesaus/-dressing. Nytes med en gang!

Kald rømmesaus/-dressing (1-2 porsjoner)
2 ss lettrømme
1 ss majones
0,5 ts dijonsennep
1 ts sylteagurker, finhakket
1 ss vårløk, finhakket
1 ss rød paprika, finhakket
Litt revet sitronskall
Salt og pepper

Bland sammen alle ingrediensene og la sausen trekke litt før den brukes. Smak til med salt og pepper før servering. Samme “saus” kan brukes til potetsalat.

tallerken med hvit asparges, laks og kald rømmesaus

Les mer om hvit asparges på bama.no

2 Comments

  1. Høres helt herlig ut. Har dere en hjemmeside, sånn som MatPrat har? Vennligst legg meg ved om dere har det.
    Mary Ann Fedje
    mafedje58@hotmail.com

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.