nærbilde av lakrispavlova med krem og jordbær
Kake

Minipavlova med lakris og sjokoladekrem

For meg er pavlova det perfekte eksempelet på at to minus blir til pluss. Som jeg sikkert har nevnt tidligere er jeg ikke verdens største fan av krem, og marengs har jeg omtrent ikke rørt siden jeg forspiste meg på pikekyss sent på 70-tallet en gang. Pavlovaens florlette og rustikke eleganse har likevel fristet meg såpass at jeg frivillig har satt til side alle “fordommer” jeg har i forhold til krem og marengs. Og jeg må jo bare innrømme at pavlova oppleves som et stort pluss for min gane. Spesielt hvis jeg velger å se bort fra at bikinisesongen er faretruende nær…

nærbilde av lakrispavlova med krem og jordbær

Til denne minipavlovaen har jeg benyttet det som er min nye favorittkombinasjon: lakris og sjokolade. Det er bare helst sykt hvor digg det er! Jeg har valgt å toppe bare med friske jordbær for å holde smaken så ren som mulig, men velg de bærene du liker best.

Minipavlova med lakris og sjokoladekrem (2 porsjoner)
Marengs
1 eggehvite
70 g hvitt sukker
0,5 ts lakrispulver
1 g bakepulver (1 kryddermål)
1 g salt (1 kryddermål)

Sett komfyren på 150 grader. Pisk eggehviten stiv. Tilsett sukker, lakrispulver, bakepulver og salt og pisk videre til du får en stiv og skinnende marengs. Ikke pisk for lenge, da kan marengsen bli kornete.

Bruk en skje og fordel marengsen i 2-4 mindre bunner på bakepapirkledd stekebrett. Marengsene “sveller” litt, så hold de ganske flate. Stek midt i ovnen i 60 minutter. Skru av varmen og sett komfyrdøren på gløtt og la marengsene avkjøles i ovnen. Det tar ca 1 time. Marengsene kan lages flere dager i forveien og oppbevares tørt i romtemperatur til kakene skal nytes.

Eggekrem med sjokolade
1 eggeplomme
0,75 dl lettmelk
20 g hvitt sukker
1 ts maisstivelse (maizena)
20 g mørk sjokolade (70%), i biter
1 gelatinplate, i biter
0,5 dl kremfløte

Topping:
Friske jordbær
Mørk sjokolade, revet

Ha egg, melk, sukker, maisstivelse, sjokolade og gelatinplatene i en kasserolle. Sett kasserollen på lav varme og bruk en visp til å blande alt godt sammen og bli kvitt eventuelle klumper under oppvarming. Når sjokoladen og gelatinplaten er smeltet og alt er god blandet, øk temperaturen til middels styrke. Rør om hele tiden. Kremen skal ikke koke, kun varmes opp til den tykner til ønsket tykkelse.

Når sjokoladekremen er blitt så tykk som en vaniljekrem, ta kasserollen bort fra varmen. Stivpisk kremfløten i en bolle. Vend så kremen forsiktig inn i den lett avkjølte sjokoladekremen. Sørg for at alt er godt blandet, uten at for mye luft slås ut av kremen.

Fordel sjokoladekremen på marengsbunnene. Topp med friske jordbær og litt revet mørk sjokolade. Så er minipavlovaene klare til å nytes både med øyet og ganen!

Bilde av to minipavlova med krem og jordbær

Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg på matprat.no og godt.no

12 Comments

 1. Ingrid E

  Høres helt fantastisk ut! Gleder meg til å prøve :)

 2. Nam! Pavlova er ett av mine mange akilleshæler! (Jeg er et tusenben, antagelig). For noen appetittvekkende og lekre bilder også! Herlig!

 3. Så godt ut, ei oppskrift som må prøves :) Ha en videre fin dag :)

 4. SÅ deilig dette ser ut! Skal forsøke, men tror jeg topper med bringebær, lakris og bringebær er en killer kombinasjon…! Når de norske solbærne kommer skal jeg jammen ha de på toppen, også helt nydelig mot lakris og sjokolade.. MMMM….

  • ENEstående Mat

   Mmm… tror jaggu meg jeg skal teste forslaget ditt med det norske solbærene så snart som mulig! Takk for tipset, Sigrid :-D

 5. Nice to find a Norwegian food blog by chance! I just arrived from Brazil to live here in Ålesund, and found out how you guys like liquorice! I’m learning the language and it’ll be amazing to learn it with food! =)
  amazing pics, by the way!

 6. LindaRobertsen

  Denne så nydelig ut! Hvordan øker du forholdet i sjokoladefyllet hvis du vil lage til en stor pavalova? Jeg har brukt 8 eggehviter i bunnen og har dermed 8 eggeplommer. Men syntes det hørtes drygt mye væske ut for da blir det 6 dl melk og 4 dl kremfløte og 8 gelatinplater er jo ikke nødvendig. Heeeelp meee!

  • ENEstående Mat

   Hei Linda!
   Jeg ville ikke gått så høyt som 8 eggehviter i bunnen. Se at det står at 1 eggehvite i bunnen er til to stk minipavlova. Altså ville jeg gått for 4 eggeplommer til kremen og 4 eggehviter til bunnen. Så kan du evt vurdere å redusere til 3 gelatinplater, 3 dl melk og 3 dl fløte. Sjekk på matprat på den store pavlovaen der: http://www.matprat.no/oppskrifter/gjester/pavlova/

   Håper du finner ut av det og blir fornøyd med resultatet :-) God 17. mai!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.