Hjemmelaget pai med løk og squash
Lunsj

Odas pai med løk og squash

Her er nok en godbit jeg fikk med meg da jeg hadde hurtig-ferie hos Oda i Piemonte i sommer: pai med løk og squash, eller bondepai om du vil! Jeg må bare si at jeg er så utrolig takknemlig for at jeg har så fine venner som tillater at jeg henger meg på ferien deres – og attpåtil får jeg massevis av matinspirasjon. O, lykke!!!

Tilbake til paien. Da vi lagde denne på kjøkkenet i Italia (jeg var med som assistent) brukte Oda ferdig paibunn som hun bare rulla ut. Det var sabla kjapt og greit! Men så da jeg skulle lage paien hjemme i mitt lille elveslott, dukket husmoremnet i meg fram og sa: dette kan du jo lage selv! Så da gjorde jeg jo det, og fikk mine doble husmorpoeng for denne måneden. Men seriøst: det er ingen krise å kjøpe paibunnen i butikken. Jeg går definitivt for den løsningen neste gang!

Hel pai med baconbiter og timian

Odas pai med løk og squash (1 porsjon)

Paibunn (1 porsjon)

 • 50 g hvetemel
 • 38 g kaldt smør, i terninger
 • 0,5 ss kald vann

Eller: ferdigkjøpt paibunn! Det er like godt, og ikke minst veldig enkelt :-)

 • 1 ss smør, til steking
 • 1 medium stor rødløk, i tynne ringer
 • 1 ss balsamicoeddik
 • Frisk timian
 • 1 egg
 • ca 1 dl mager kesam
 • 0,25 squash, i tynne skiver
 • Baconbiter (kan sløyfes hvis du vil lage den vegetar)

Til 4 porsjoner (1 stor paiform) bruker jeg 3 rødløk, 3 egg og 3 dl kesam og ca 1 squash.

Slik gjør du:

Er du sånn som meg og vil bevise for deg selv at du kan lage paibunn fra skratch? Da må du starte med paideigen i god tid i forveien – til og med dagen før går fint. Hvis du har kjøpt ferdig paibunn, hopp videre til fyllet (punkt 3).

 1. Ha mel og kaldt smør i terninger i en blandebolle. Bruk fingrene eller en såkalt deigblander (eller food processor) til å smuldre smøret sammen med melet. Målet er finkornet og løs smuldredeig. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bruk hendene til å samle massen til en jevn og smidig deig. Ikke jobb for mye med deigen, det vil påvirke stekeresultatet.
 2. Form deigen til en ball, som så presses til en flat disk (et par cm tykk). Pakk godt inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i minst en time, helst litt lenger. Har du ikke tid til å vente – legg paibunnen i frysen en halvtime. Bare ikke la den ligge for lenge, for så må du vente til den har tint for å kjevle den ut…
 3. Så er det tid for å lage fyllet: Start med å karamellisere løken. Dette tar litt tid, så det er supert å gjøre mens paibunnen godgjør seg i kjøleskap eller frys. Skrell løken og skjær i tynne ringer/skiver. Smelt smør i pannen på middels varme og ha i løkringene. La de surre litt for seg selv før du tilsetter balsamicoeddik og friske timianblader (fra 1-2 stilker). Pass på at ikke varmen er for sterk slik at løken blir brent. La det hele surre videre til løken har falt helt sammen og smaken er mild, rund og søt. Det tar ca 20-30 minutter.
 4. Pisk sammen egg og kesam i en bolle, og smak til med litt salt og nykvernet pepper. Skjær squashen i tynne skiver og legg til side. Jeg liker godt å ha bacon til (det er aldri feil med bacon), og steker det i ovnen på 200 grader i 5-10 minutter.
 5. Så til montering av paien: Ta paideigen ut av kjøleskapet og kjevle ut på melet underlag, til en ca 2-3 mm tykk bunn, 18-20 cm i diameter – så rund som mulig. Legg over på bakepapirkledd stekebrett. Fordel så den karamelliserte løken i midten med noen centimeter klaring til kanten, for så og brette paideigen innover for å lage en fin kant. Du kan eventuelt også velge å lage paien i en paiform. Hell over eggeblandingen og fordel squashskivene fint på toppen.
 6. Om du bruker ferdigkjøpt bunn er det bare å rulle denne ut og følge metoden over.
 7. Stek paien midt i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter. Den er ferdig stekt når squashen og paibunnen har fått litt farge, og eggestanden har stivnet. Paien kan serveres med én gang, men smaker også godt lun eller helt avkjølt. Server med sprøstekt bacon på (hvis du vil) og deilig salat til.

Pai med løk og squash er perfekt som piknikmat, fredagskos, lørdagslunsj, søndagsbrunch. Prøv også denne superdigge tacopaien når du er keen på å utfordre den vanlige fredagstacoen.

nærbilde av gaffel med pai og baconbiter

Oppskrift på paibunn har jeg fra kokeboken Trines Mat.

2 Comments

 1. Ah, jeg har nettopp kommet hjem fra en fire dagers mat- og vintur i Piemonte. Jeg er stinn av god mat og god vin, men jeg klarer vel en liten pai. Men nå har jeg fått smaken på trøffel, så kanskje det blir omelett isteden ;-) Karamellisert løk høres godt ut på paien. Jeg har aldri brukt ferdig paideig, men skjønner nå at det er lov. Tusen takk.

  • ENEstående Mat

   Ah, Piemonte! Jeg kjenner den følelsen – den gode følelsen av stinnhet. Takk for kommentar og lykke til med både trøffelomelett og pai :-D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.