eltefritt speltbrød med gurkemeie
Gjærbakst

Eltefritt speltbrød med gurkemeie

Til å spise så lite brødmat som jeg gjør, baker jeg brød overraskende ofte. Det er nesten utelukkende fordi jeg digger metoden for eltefritt brød. Det er enkelt å røre sammen deigen, resultatet ser ofte utrolig vakkert ut og det smaker sykt godt. Dermed ligger mestringsfølelsen på topp (for oss som ikke egentlig er deighviskere), og man blir hyllet som en rockestjerne av alle som får smake!

eltefritt speltbrød med gurkemeie

Dette brødet er inspirert av en artikkel jeg leste på seriouseats.com, om signaturbrødet til den Paris-baserte bakeren Eric Kayser: brød med gurkemeie og hasselnøtter. Jeg ble så fascinert av denne kombinasjonen at jeg bare måtte teste det ut. Mulig jeg har kjørt på litt hardt på med gurkemeien, men det er bare å prøve seg litt fram. Smaken er der, og selv om dette kanskje er mitt minst vakre eltefrie brød, så er det fremdeles ganske spektakulært i all sin gulhet :-)

Eltefritt speltbrød med gurkemeie (1 brød)

500 g siktet speltmel
75 g malte hasselnøtter (eller hasselnøttmel)
1,5 ts salt
0,5 ts tørrgjær
1 ss gurkemeie
75 g hele hasselnøtter
4,25 dl kaldt vann

Bland sammen de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Hell væsken over melblandingen og rør sammen til en relativt samlet deig. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i 15-20 timer.

Når deigen er ferdig hevet, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok. Velt til slutt deigen over i en godt smurt brødform (eller kledd med bakepapir). Dryss litt mel på toppen, dekk med plast og hev i ytterligere 2 timer.

Eltefritt brød med gurkemeie og hasselnøtter

Sett stekeovnen på 220 grader. Fyll en ildfast form med vann og plasser nederst i ovnen. Snitt overflaten på brødet med en skarp kniv (gjerne et par tre snitt på skrå). Dette gjøres for å kontrollere hvor brødet sprekker – noe det garantert vil gjøre. Sett så formen på rist på nederste rille i ovnen og stek i 5 minutter før temperaturen senkes til 180 grader. Stek videre i 45 minutter. Avkjøl brødet på rist. Brødet passer ypperlig som tilbehør til en god salat eller suppe, til gode oster eller som sandwichbrød.

TIPS: Dette brødet kan også stekes i gryte. For framgangsmåte se her.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.