blåskjell dampet med hvitvin og sitron
Middag, Sjømat, Skalldyr

Valencianske blåskjell

Jeg husker første gangen jeg spiste blåskjell: Jeg var i slutten av mitt syttende år da samfunnsfagsklassen dro på busstur til Brüssel. Med lommeboka fylt med fire forskjellige valutaer og en god dose ungdommelig pågangsmot (og muligens noe overmot), var vi en gjeng som fant veien inn i Brüssels restaurantstrøk. Vi kunne gått på McDonalds, men i stedet bestilte vi hver vår “bøtte” med blåskjell på fancy restaurant. Jeg husker ikke mye av selve måltidet, annet enn at jeg synes det var godt. Og veldig voksent. Jeg var også ganske fornøyd over at jeg fikk servert øl…

blåskjell dampet med hvitvin og sitron

Med litt mindre ungdommelig pågangsmot har jeg nå laget blåskjell på eget kjøkken for første gang: en deilig rett jeg spiste i Valencia i fjor høst. Overmotet ligger i å gjenskape noe som jeg spiste for et år siden, som jeg ikke har noen som helst oppskrift på. Jaja… den som intet våger osv… Æ synes det blei sabla godt!

Rå blåskjell
Unge og håpefulle i Brüssel (det er meg i den røde kjolen til venstre)

Valencianske blåskjell (1 porsjon)

2 ts olivenolje
1 sjalottløk, i tynne ringer
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rød chili, finhakket uten frø
1/2 sitron, fileter, kuttet i biter
1/4 dl nypresset sitronsaft
3/4 dl tørr hvitvin eller vann
1 klype sukker
Nykvernet pepper
500 g blåskjell, vasket og skrubbet
1 ss bladpersille, finhakket

Vask og skrubb blåskjellene. Kast de som ikke lukker seg helt. Ha olje i en stor, vid kasserolle. Surr sjalottløk, hvitløk og chili på middels sterk varme til løken er myk og gylden.

to bilder av blåskjell i gryte

Tilsett sitronfileter, sitronsaft, hvitvin, sukker og pepper og la alt surre i 1-2 minutter. Skru opp varmen til maks og ha i bjåskjellene. La de dampes under lokk i ca 3 minutter til de har åpnet seg. Dryss til slutt over finhakket bladpersille.

Server med godt brød og et glass kald chablis. Mmm…

TIPS: Husk å kaste de skjellene som ikke åpner seg under dampingen.

2 Comments

  1. Blåskjell skal spises minst en gang når man er i Brussel. Det er helt himmelsk!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.