Saus, Tilbehør

Romescosaus

Salsa Romesco var en av oppskriftene vi lagde på matkurset jeg var på i Barcelona for litt siden. Vanligvis forsøker jeg å benytte meg av ingredienser som er lett tilgjengelig. Men denne gangen er jeg rett og slett usikker. Jeg kjøpte med meg de tørkede paprikaene fra La Boqueria, men det må da være mulig å få tak i nyores her hjemme? Jeg håper i alle fall det, for dette er en sabla digg saus, helt på høyde med rød pesto for eksempel.

romesco saus

Romescosaus
2 nyores (store tørkede paprika/chili, søte og milde)
2 modne tomater, medium store
1/2 hvitløk, hel
20 g mandler, skoldet og ristet
20 g hasselnøtter, ristet og skrelt
En halv skive tørt brød, ristet
1 dl olivenolje
Noen dråper sherry eddik
Salt og pepper

Nyores er tørkede, røde, milde og søte paprika. De kan erstattes med andre typer milde, tørkede chili.
 Start med å legge paprikaene i varmt vann. Legg press på slik at de holdes under vann. Jo lenger de ligger i vann, jo enklere blir de å jobbe med. Minst 1 time, men de kan godt ligge over natten. Har du ikke tid til å vente så lenge: Lag et lite snitt i paprikaen slik at vannet slipper til. Når paprikaene er klar til bruk, åpnes de opp med kniv, og “kjøttet” skrapes ut med en skje. Frøene skal ikke brukes i sausen.

la boqueria

Gni hvitløken med olivenolje og salt, dekk den med aluminiumsfolie og legg i en ildfast form. Tomatene gnis også inn med olje og salt og legges i den ildfaste formen, uten å bli dekket til. Bak i ovnen på 180 grader i ca 1 time.

Nøttene ristes i en tørr panne i noen minutter til skallet på hasselnøttene er begynt å løsne. Skrell hasselnøttene. Egentlig skal skallet av på mandlene også, men det er enklest å gjøre ved å ha mandlene i kokende vann et par minutter. Da løsner skallet enkelt. Bare la skallet på mandlene være på hvis du ikke gidder å skolde de. Brødskalken ristes i en tørr panne til den har fått litt farge og er skikkelig tørr.

Ha alle ingrediensene i en food processor, eller bruk stavmikser. Husk å fjerne skallet på hvitløksfeddene før de blandes med de andre ingrediensene. Kjør alt sammen til en jevn, tykk saus mens olivenoljen tilsettes litt og litt. Smak til med noen dråper sherry eddik, og salt og pepper.

romescosaus

Server sausen som dipp til oppkuttede grønnsaker, rå eller sauterte, til fisk, skalldyr og kjøttretter, og på sandwicher. Sausen kan også brukes som tykningsmiddel i supper og stuinger.

NB! Skriv gjerne i kommentarfeltet om du har tips for hvor man kan få tak i tørkede paprika. Da blir jeg så glad!

7 Comments

 1. Danske Camilla Plum selger en rekke forskjellige typer tørket chili på nett: http://fuglebjerggaard.dk/netbutik/index.php?cPath=196_197

 2. Siden det er litt vrient å få tak i de spesielle tørkede paprikaene du trenger, tror du det vil funke med en blanding av spansk røkt paprikapulver( pimenton de la vera) og vanlig, grillet paprika?

  • ENEstående Mat

   Hei T!
   Tror du er inne på en veldig god erstatning her. Bare husk at det er ganske lite paprikakjøtt som kommer ut av de tørkede paprikaene, så jeg treoe det vil holde med en halv paprika. Gi gjerne tilbakemelding om du prøver.
   Takk for ideen :-)
   AC:-)

 3. Spennende! Nyores, er de hotte? Røkt smak?
  Høres knall ut å være med på matkurs i Barcelona!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.