ENEstående Mat, Suppe, Tordenskjolds suppekjøkken

Tordenskjolds suppekjøkken

Jeg har en kjøkkendrøm. Jeg drømmer om et stort, åpent kjøkken med mengder av plass til flotte kjøkkenduppedingser, og et langbord med plass til 20 hvis man sitter tett. En samlingsplass for gode venner, god mat og drikke. Men med mindre jeg vinner i Lotto ganske snart, må det bli med drømmen inntil videre (og jeg bør kanskje begynne å kjøpe Lotto-kuponger). For all del, jeg er veldig glad i mitt lille “elveslott”, og det er akkurat stort nok for meg, men jeg kan få fort litt pustebesvær når det er flere enn fire personer i leiligheten på en gang.

Suppekjøkken for venner og familie

TS_jan_01

På tross av de plassmessige begrensningene, og mine klaustrofobiske tendenser, har jeg satt igang et “hårete” prosjekt: I løpet av året skal jeg invitere en skokk med venner og familie til suppe og kjas, én lørdag ettermiddag i måneden. Og på lørdag var det premiere på “Tordenskjolds suppekjøkken”!

TS_jan_02

Menyen bestod av Fancy rotsuppe med kick ass-kjøttboller og nybakt brød og hele 15 store og små sjeler kom innom. Heldigvis hadde gjestene vett på å komme spredt, så det ble nesten sitteplass til alle. Noen gikk når andre kom, og slik ble det tre veldig hyggelige timer på en ellers sur og kald lørdag i januar.

TS_jan_03

Jeg har altså gått fra å lage mat for én, til å fôre 15 stykker – alt i løpet av en liten helg. Det jeg har lært av første runde er at jeg overhodet ikke mestrer kunsten å beregne hvor mye andre spiser. Jeg lagde ca 4 liter suppe for mye! Men jeg har også lært at “suppekjøkkenet” er en god måte samle mange fine mennesker som ikke nødvendigvis kjenner hverandre, til et uformelt måltid med god stemning og mye latter. Og det krever hverken stort kjøkken eller milliongevinst for å få det til. Alt man trenger er vilje og “suppeglade” venner. Jeg gleder meg til fortsettelsen.

Supperåd

Har du noen gode idéer til supper jeg bør servere på “suppekjøkkenet” i løpet av året? Send meg gjerne en mail (ac (at) enestaaendemat.no), eller legg igjen en kommentar på bloggen.

21 Comments

 1. Lone Mikkelsen

  Tusen takk for en veldig koselig suppekjøkken-lørdag hos deg – suppen var FANTASTISK!!!
  Gleder meg til nesten gang :)

 2. nammenam, suppe og kraft til folket!
  Jeg fikk servert en fantastisk god jordskokksuppe av en venninne, oppskriften var fra GreenKitchenStories (http://www.greenkitchenstories.com/green-tea-infused-sunroot-soup/)

 3. Kjempeidé Anne Cathrine. Krever stor innsatsvilje (og mot) til å sette seg slike mål, men av og til må man tvinge seg selv. Lurer på om jeg ikke skal bruke ideen din jeg også og ha ‘åpent hus” en lørdag i måneden. Høres utrolig hyggelig ut!

  • ENEstående Mat

   Go for it! Superhyggelig, og faktisk lite stress. Jeg koste meg med forberedelsene, og ble så glad når gjestene var happy! Vinn-vinn situasjon, rett og slett :-)

 4. For et superkoselig prosjekt! Hvordan blir man invitert? ;)

  • ENEstående Mat

   Bare si fra en gang du er i KRS så må vi se om ikke det er et suppekjøkken i nærheten ;-)

 5. Pappa:-§)

  Kjempegod suppe med fantastiske kjøttboller i et flott miljø. Må heller ikke glemme det deilige nybakte brødet, nam, nam… Hold av plass til meg neste gang…

 6. For en utrolig god ide! Uformelt og hyggelig og ikke alt for mye stress for vertinnen. Tror jeg “stjeler” ideen :). En god blomkålsuppe eller en potet og purreløksuppe med sprøstekt bacon er ikke å forakte :)

 7. Anne-Hilde

  http://www.matprat.no/oppskrifter/kos/gulasj-med-kyllingkjottdeig Med denne oppskriften som utgangspunkt kan du begeistre og mette mange ;) Jeg bruker som regel ett par bokser kikerter isteden for linser, men det er en smakssak. Pasta eller poteter kan og brukes. Har du Oliviers tomatpulver i hus så er du garantert suksess :)

 8. For en fantastisk god ide med suppelørdag :) :) Jeg lurer litt på hvordan du organiserer det? Kan du fortelle litt? Jeg har veldig lyst til å gjøre dette jeg og, men jeg har ikke så lyst til å ha x-antall liter med suppe til overs heller…
  På søndag står din gulasj på menyen, gleder meg til det :D

  • ENEstående Mat

   Hei Lisa!
   Så gøy at du har lyst til å ha suppelørdag! Jeg inviterer venner og familie på facebook, og SMS. Så lager jeg suppe i forhold til hvor mange som sier de skal komme. Jeg kommer til å nedjustere litt på mengde pr person siden jeg hadde litt for mye igjen etter første runde. 4 dl pr person bør være greit. Ca 10 stk på et landbrød. Det er alltid godt med brød til suppe. Så er det bare å hoppe i det, og håpe at gjestene spres utover dagen og at ikke alle kommer på en gang. Lykke til :-)

   Kos deg med gulasjen. Det skal jeg også ha :-)

 9. Utmerket ide! I like.. <3 Har tenkt litt på supper som kan funke til noe sånt og her kommer et forslag som jeg synes er enkelt å lage til mange. (Kyllingen kan jo skippes). Ha en finfin helg, AC! :) http://bollefrua.wordpress.com/2012/11/02/hot-texmexsuppe-med-kasserollestekt-stangekylling/

  • ENEstående Mat

   Takk for tipset. Den tror jeg kjapt kan havne på menyen på suppekjøkkenet :-)
   Fortsatt god helg til deg også :-)

 10. Suppeforslag:
  på innflyttingsfest i ny leilighet for noen år siden inviterte jeg naboene i gata jeg flytta fra – visste ikke hvor mange som kom – så da var suppe smart. Laget champignonsuppe + “mester erik-suppe”.

  “mester erik”
  2 løk, 12 gulrøtter, 400g sellerirot – kuttes i fine biter og surres i smør. Tilsett 6 liter kraft ( = buljong+vann hos meg)og la putre til sellerirota begynner å nærme seg kokt. tilsett hvitløk og chili etter smak, 1 flaske grønnsakjuice,1 ts pepper, 1 purre, 4 paprika (samme hvilken farge), 1 bunt persille.kok opp igjen og server.

  Persillerot kan brukes, samt kjøttrester, gode pølser eller krydrede kyllingboller – men det er slett ikke nødvendig.

  Så en fargerik gulrotsuppe:
  2 store gule/orange paprika uten skinn (eller 1 boks røde:o)
  1 løk, 2 potet, 4 store gulrøtter kuttes og surres i smør,
  1l grønnsaksbuljong, kok til grønnsakene er møre inkl paprikaene – mix med stavmixer. Tilsett saft av 1 appelsin, urtesalt, pepper, cayennepepper – evt tynn ut med mer buljong hvis for tjukk (skal være ganske tjukk).
  Toppes med basilikum blandet med crème fraiche, s&p.

  • ENEstående Mat

   Hei Marianne!
   Tusen takk for veldig gode suppeforslag. Begge oppskriftene virker veldig gode og jeg gleder meg til å prøve de.
   AC:-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.