Rotsuppe med kjøttboller
Lunsj, Middag, Suppe, Tordenskjolds suppekjøkken

Fancy rotsuppe med kick ass-kjøttboller

Rotsuppe har jeg laget i årevis, i en eller annen form. Det er kanskje ikke det mest “sexy” jeg kan tenke meg på suppefronten, men det representerer noe trygt og godt. Å spise rotsuppe er nesten som å komme hjem. Likevel er det ikke så mye som skal til for å heve det hele til et nytt nivå. Bak grønnsakene i ovnen for eksempel. Det gir en ekstra dybde i smaken. Eller la løken karamellisere sammen med litt stjerneanis for å framheve et enda mer komplekst smaksbilde. Eller (hvis du ikke gidder å være fancy): hiv alle grønnsakene i ei gryte, hell på kraft, kok, mos og spis :-)

rotsuppe med kjøttboller

Det jeg gjør oftest for å løfte en enkel grønnsakssuppe til nye høyder, er å tilsette kjøttboller. De må gjerne ha et skikkelig skarpt “kick” i smaken for å balansere de milde og søte rotfruktene. Mmmm…

Kick ass-kjøttboller (1 porsjon)

100 g kjøttdeig av svin
0,5 fedd hvitløk, finhakket
1 cm fersk rød chili, finhakket
1/4 ts kajannepepper
1 ts kaldt vann
Salt (kan sløyfes)

Vær forsiktig med å salte deigen til kjøttbollene. Saltinnholdet varierer mye fra produkt til produkt, og det er dumt å salte for mye. Bland alle ingrediensene godt sammen i en blandebolle. Form en eller to boller som prøvestekes i pannen. Smak og kjenn etter om deigen trenger salt eller ikke. Når du er fornøyd med krydringen, form små boller med hendene, eller bruk en t-skje. Stek bollene i stekepanne på middels sterk varme i ca 5-10 minutter til de har fått god farge og er gjennomstekte. Eller stek i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter (veldig grei metode hvis det er mer enn 1 porsjon som skal stekes).

Fancy rotsuppe (1 porsjon)

200 g kålrot
100 g gulrot
50 g sellerirot
0,5 gul løk, i tynne skiver
1/8 ts malt stjerneanis
5 dl kraft
Olje
Salt

Sett stekeovnen på 170 grader. Skrell rotfruktene. Skjær halvparten av kålrot, gulrot og sellerirot i kuber. Ha i en bolle og hell over litt olje for å smøre kubene. Fordel jevnt på et bakepapirkledd stekebrett og bak i ovnen i ca 45 minutter, til grønnsakene er møre.

rotsuppe med kjøttboller

Resten av rotfruktene skjæres i tynne skiver, enten med mandolin eller kniv. Sett en gryte på svak til middels sterk varme og hell i nok olje til at bunnen er dekket. Når oljen er varm ha i tynne skiver av løk og malt stjerneanis. La løken kamamelliseres i 15 minutter. Rør underveis.

Når løken er klar, tilsett de tynne skivene med rotfrukter og hell over kald kraft. Skru opp temperaturen og la alt koke til grønnsakene er møre (ca 10 minutter). Tilsett de bakte grønnsakene og kok videre i ytterligere 10 minutter.

Når grønnsakene er ferdig kokt, sett gryten til side og la alt avkjøles litt. Bruk sikt for å sile kraften over i en annen beholder og ha grønnsakene i en blender. Tilsett en del kraft, men pass på så mengden ikke overskrider 2/3 av kapasiteten i blenderen. Kjør alt til jevn puré. Press puréen gjennom en sikt for å få en enda finere konsistens (ikke nødvendig). Spe på med kraft til du får ønsket konsistens og tykkelse på suppa. Kok opp og smak til med salt. Server med kick ass-kjøttboller, litt finhakket persille på toppen og godt brød.

12 Comments

 1. Åh, AC! Nå er det en liten stund siden jeg var innom og her var det kommet mye godt! Nå gjelder det bare å finne tid til å lage mat.. ;) Ha en god uke!

 2. Hei! :) Driver og lager denne suppa nå! Kan det stemme at det skal være 0,5 dl kraft? Eller skulle det stått liter?
  Bloggen din er helt super!

  • ENEstående Mat

   Hei Anne!
   Takk for at du gjorde meg oppmerksom på denne “blemmen”… Det skal selvsagt være liter, ikke desiliter. 0,5 liter, altså. Endrer det nå.

 3. Hei,
  kan man bruke lammekjøttdeig i stedet for svin tror du?
  mvh
  Heidi

  • ENEstående Mat

   Det tror jeg vil funke bra hvis du ikke lar bollene koke i suppen, men serverer som tilbehør. Dette pga den spesielle smaken i lammekjøttet som kan bli “too much”. Men prøv deg fram

 4. hei, hvor mange grader skal ovnen ha på langkok 8 timer?

 5. Takk for en super oppskrift og kjempe fin blogg!
  Alltid elsket å lage mat, men er ikke like morsomt å bare lage til en person, så finner kjempe mye inspirasjon her!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.