Bakst, Gjærbakst, Produkttest

Juksesurdeig-brød

Jeg har aldri laget surdeig, men jeg har lest en del om det. Selv om en surdeigskultur kun består av mel, vann og salt krever det sin tålmodige kvinne å få igang en starter. Det er som å stelle for en litt over middels vanskelig potteplante. Siden jeg tar livet av alle planter jeg noen sinne tar inn i mitt hjem, regner jeg det som rimelig sikkert at jeg ikke vil klare å holde liv i en surdeig. Med andre ord lar jeg frykten for mislykket surdeig stoppe meg. Det, og min alltid latente utålmodighet… Lykken var derfor stor da jeg fant Idun Hvete Surdeig i butikkhyllen. Endelig en “short cut” til godt surdeigsbrød, tenkte jeg og kjøpte en pakke og dro hjem for å teste.

Og hva er så dommen? Surdeigsbrød er lett gjenkjennelig på sin syrlige smak og gode holdbarhet, og det resultatet får man definitivt med “juksesurdeigen”. Brødet ble ganske kompakt, og lignet sånn sett mer på landbrød enn på det luftige surdeigsbrødet jeg hadde forventet. Men, alt i alt: Iduns lille pakke er absolutt verd å prøve hvis du er som meg: litt lat og veldig utålmodig…

Juksesurdeig-brød (1 brød)

500 g siktet hvetemel
100 g siktet rugmel
1 pk Idun Hvete Surdeig
15 g salt
25 g fersk gjær
ca 4 dl vann

Bland sammen alt det tørre. Smuldre i den ferske gjæren, og kjør noen runder i eltemaskinen. Mens maskinen går, tilsett vann til du får en deig som ikke er for tørr og ikke for fuktig. La maskinen elte i minst 15 minutter. Målet er å få en smidig deig som kan strekkes og tøyes. Er den ikke tøyelig nok etter 15 minutter, er det bare å elte videre. Dekk bollen med plastfolie og sett deigen til heving i minst 2 timer.

Ha deigen ut på melet underlag og form til et rundt emne som så legges på melet bakepair. Dryss mel over deigen og dekk med plastfolie igjen. La deigen heve til ca dobbel størrelse.

Forvam ovnen til 220 grader. Sett en ildfast form med 0,5-1 dl varmt vann i bunnen av komfyren slik at det dannes damp. Når brødemnet er ferdig etterhevet, bruk en skarp kniv til å lage snitt i overflaten. Brødet vil uansett sprekke, og på denne måten kontrollerer du hvordan det vil se ut. Sett brødet inn i ovnen uten at for mye damp forsvinner ut. Temperaturen senkes til 180 grader etter 5 minutter og brødet stekes videre i ca 45 minutter. Avkjøles på rist, og nytes til matpakker, salater, supper, sandwicher osv.

PS: Dette innlegget er ikke sponset eller betalt på noen måte.

Tags

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.