Middag, Sjømat, Tilbehør

Mangolaks til en lakseskeptiker

Jeg synes det er litt søtt at mammaen min fortsatt passer på at jeg spiser nok fisk, 20 år etter at jeg flytta hjemmefra. Jeg får stadig vekk invitasjoner: “Vil du komme på middag? Vi skal ha fisk!”. Det er veldig koselig… Av og til utdyper hun: “Vi skal ha fisk. Laks! Kommer du?” Entusiasmen min synker umiddelbart, for jeg er fremdeles skeptisk til laks, til tross for mange iherdige forsøk. Sånn er det bare…

mangolaks_2

Mammas foreløpig siste påfunn for å få meg til å like rosa fisk er mangosalsa. Og det er absolutt ingen dum idé. Det er en utrolig frisk og spicy “røre” som passer perfekt til den fete fisken. Min skeptiske lakseholdning er satt på prøve – igjen.

Mangolaks og båtpoteter (1 porsjon)

Båtpoteter
2 medium store potter, i båter
Olivenolje
0,5-1 ts Fiskeekspertens Husets fiskekrydder, eller grovt salt og nykvernet pepper

Mango- og avokadosalsa (1 porsjon)
0,25 mango, i små biter
1/8 rød chili, finhakket
Frisk koriander, finhakket
0,5-1 ts god olivenolje
0,5 avokado, i små biter
Saften av en kvart lime
Salt og pepper

150-200 g skinnfri laksefilet, gjerne Salmalaks
Olje til steking
Grovt salt og nykvernet pepper

Start med potetene. Sett ovnen på 200 grader. Vask og skrell potetene (eller behold skallet på hvis det er fint). Skjær hver potet i 6 båter. Legg båtene i en bolle og hell over litt olivenolje. Tilsett fiskekrydderet, eller litt grovt salt og nykvernet pepper, og bland alt godt slik at potetbåtene er smørt med ojle og krydder. Fordel jevnt på bakepapirkledd stekebrett. Stek midt i ovnen i ca 25-30 minutter til båtene er møre og har fått fin farge.

Så er det mangosalsaen: Del mangoen, og fjern skallet (se video på bama.no for en enkel metode). Kutt mangokjøttet i små biter. Finhakk chilien og korianderbladene. Ha alt i en bolle og hell over litt god olivenolje og bland godt. Del avokadoen små biter og ha i bollen med resten av ingrediensene. Skvis godt med frisk limesaft over for å hindre misfarging av avokadoen. Smak til med salt og pepper om nødvendig.

mangolaks_1

Når det er ca 10 minutter igjen av steketiden på potetene, er det på tide å starte med laksen. Sett en grillpanne, eller stekepanne, på medium sterk varme. Penske fileten med litt olje, krydre med grovt salt og nykvernet pepper, og stek 2-4 minutter på hver side til den så vidt er gjennomstekt.

Så er det bare å nyte laks, herlig mangorøre og båtpoteter… Jeg må bare innrømme det: Jeg er litt forelsket :-)

TIPS: Jeg har funnet ut at noe av det jeg ikke liker med laks er det brune fettet. Det finnes en grei løsning på dette: Skjær det av! Det er så enkelt at jeg ikke har tenkt på det før…

2 Comments

  1. Jeg sliter mest med lukten av laks. Men dette må prøves! Kanskje jeg må ut og handle en gang til slik at det blir søndagslaks? God helg!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.