Eltefritt brød med egg
Gjærbakst

Eltefritt grytebrød med egg og havre

Påsketid er familietid og jeg husker barndommens påskeferier på hytta til mormor og morfar veldig godt. Da samlet storfamilien seg, tanter og onkler, fettere og kusiner – alle stuet inn på en liten hytte. Der var det trangt og godt, med køyesenger, utedo og gasskjøleskap. Dagene gikk med til skirenn, kakao i solveggen og brettspill foran peisen. Og på kjøkkenet stod mormor, mamma og tante og sørget for at vi fikk i oss de mange godsakene som var tatt med fra byen.

Det er lenge siden jeg har hatt en slik påske. I år skulle jeg til Italia med venner, i stedet blir det bypåske med 2 meters avstand. Men i de digitale “rommene” vil det forhåpentligvis bli like trangt og koselig som i den gamle hytta på fjellet.

Eltefritt brød med egg

God påskemat skal jeg også kose meg med og påskebrødet er allerede bakt. Med knasende sprø skorpe og mykt og saftig inni er dette eltefrie grytebrødet et skikkelig digg “allround” brød som passer til det meste. Frokost, brunsj, lunsj, digge sandwicher til å pakke med i tursekken, på gratinert løksuppe og til andre supper og gryteretter – det passer til ALT!

Lite gjær? Bak eltefritt

Det er ikke uten grunn at jeg elsker å bake eltefritt grytebrød. For det første er metoden veldig enkel slik at alle kan lykkes. For det andre behøver du kun 0,5 ts tørrgjær til et brød, og det er lurt i disse tider hvor det er gjærmangel på grunn av korona-krisen. For det tredje: eltefritt grytebrød ser smashing ut, nesten som de er kjøpt på bakeri. Det er rett og slett gøy å bake dette brødet.

Har du ikke egg eller havre? Bak dette herlige grytebrødet med kun 4 ingredienser!

eltefritt grytebrød i jerngryte

Eltefritt grytebrød med egg og havre (1 brød)

500 g økologisk hvetemel
50 gram lettkokte havregryn
1,5 ts salt
0,5 ts tørrgjær
2 egg
3 dl kaldt vann

Bland sammen mel, havregryn salt og tørrgjær i en stor bakebolle. Lag en grop i midten av blandingen.

Visp sammen eggene i et målebeger og fyll på med kaldt vann til du har tilsammen 4 dl væske.

Hell væsken i gropen i bakebollen og bruk en solid slikkepott til å blande alt godt sammen. Tilsett litt ekstra vann dersom deigen virker tørr. Den skal være ganske klissete.

Dekk til bakebollen med lokk eller plastfolie og la deigen heve i 18-24 timer – jo lenger, jo mer smak. Etter et par timer i romtemperatur kan bollen settes i kjøleskapet om du vil det. Brøddeigen kan oppbevares flere dager i kjøleskapet før den bakes ut.

Velt den ferdig hevede deigen ut på godt melet underlag. Brett deigen over seg selv 5-6 ganger – det ekstra melet sørger for at brødemnet blir fastere og mindre klissete. Legg med “skjøten” ned, enten i en melet brødhevekurv eller på et melet bakepapir. Legg bakebollen over for beskyttelse så deigen ikke tørker ut og sett til etterheving i 2 timer.

Når det gjenstår 30 minutter av hevetiden, plasser en jerngryte eller emaljert støpejernsgryte med lokk på rist nederst i kald ovn. Forvarm ovnen og gryta til 250 grader.

Velt deigen over i den varme gryta og bruk en skarp kniv til å snitte overflaten. Det er for å kontrollere hvor brødet sprekker, men det er ingen krise om du ikke gjør det. Sett på lokket og stek på nederste rille i 30 minutter.

Fjernt lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek brødet i 15 minutter til. Løft brødet ut av gryta og la det avkjøles på rist.

Eltefritt brød med egg og havre

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.