hjemmelaget lemon curd
Bakst, Dessert

Hjemmelaget lemon curd

Hvis ikke du har laget lemon curd før så kan jeg virkelig anbefale at du prøver det. Det er enklere enn du kanskje tror, men det kommer med en advarsel: Det er overhengende fare for at du blir avhengig…

Det var min venn Olav (hobbykokken.no) som for mange år siden fikk meg hekta på hjemmelaget sitronsmør. Det er faktisk nesten litt slemt å gi noe så godt i gave, i alle fall når man har så vanskelig for å begrense seg som jeg har. Og jeg lærte ganske raskt at jeg uten problemer kan spise et helt glass på overraskende få timer. Lett!

hjemmelaget lemon curd

Slik bruker du lemon curd

Ut over å spise lemon curd med skje rett fra glasset (kanskje ikke akkurat slik det er tenkt at man skal spise det, trenger du kanskje noen tips til andre måter å bruke den fløyelsmyke sitronkremen. Det er veldig vanlig å bruke som fyll i makroner, cupcakes og andre kaker, men det smaker også himmelsk på nystekte vafler og scones. I tillegg har jeg brukt det til ostekake (spesielt sånne små porsjonsostekaker på glass) og på vaniljeis.

Du kan også lage verdens enkleste dessert med gresk yoghurt, hjemmelaget lemon curd og sprø rugbrødsmuler. “Oppskriften” finner du lenger ned i artikkelen.

hjemmelaget lemon curd

Lemon curd (3-4 dl)

2 dl sitronsaft
Saften av 0,5 lime
Revet skall av 1 sitron
180 g sukker
3 egg, sammenvispet
125 g smør, i terninger

Kok opp sitronsaft, limesaft og sitronskall og reduser væskemengden for en mer intens smak. Jeg kokte inn til ca. 2 dl. Sett til side og avkjøl til romtemperatur.

Pisk sammen sukker, egg og smør i en bolle over vannbad. Tilsett sitronsaften litt og litt under omrøring.

Fortsett å røre mens alt varmes forsiktig opp over vannbadet. Til slutt vil kremen tykne og få en fin og myk konsistens. Det tar ca. 20 minutter. Husk at sitronsmøret tykner enda mer når det avkjøles.

Ha over på rene og tørre glass og sett på lokk. La lemon curden avkjøles helt på benken og oppbevar i deretter i kjøleskapet. Uåpnede glass kan stå i månedsvis hos meg, men når de først er åpnet er det lurt å bruke opp innen noen dager.

dessert med lemon curl, yoghurt og rugbrødsmuler

Enkel dessert med lemon curd, yoghurt og sprø rugbrødsmuler (1 porsjon)

1 skive grovt rugbrød
1 ss sukker
1 ts smør

1,5 dl tykk yoghurt naturell (gresk eller lignende)
2 ss lemon curd

Start med rugbrødsmulene: Sett ovnen på 180 grader. Smuldre brødskiven i små biter i en bolle og dryss over sukker. Tilsett smøret i små klatter og bland alt sammen.

Spre smulene utover på et bakepapirkledd stekebrett og stek midt i ovnen, i 10 minutter. Rør om en gang underveis. Sjekk at smulene er sprø nok (stek litt til hvis ikke). Avkjøl.

Ligg yoghurt i bunnen av et glass eller en dessertskål. Topp med deilig hjemmelaget lemon curl og sprø rugbrødsmuler. Blir det for syrlig, kan du ringle over litt flytende honning.

Mmmmagisk 💛

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.