Bakst, Dessert

19 makroner!

Dette er historien om 19 makroner. De skulle vært 60, men noe gikk galt. Fryktelig galt… Det hele startet med at min kollega Janet kjøpte et makronsett. Blid og fornøyd lurte hun på om ikke jeg ville teste det. Vi snakker selveste “jomfruturen”. Lykkelig uvitende tok jeg utfordringen på strak arm. Var det noen som sa “lettlurt”?

Bortsett fra at det var en del jobb, gikk alt på skinner helt fram til stekingen. I settet fra Janet var det kun ett underlag og det ville på ingen måte være nok til min enorme røre (jeg skulle jo lage til ALLE kollegene). Og da jeg oppdaget at hvert brett ville ta ca 1 time (inkludert tørking, steking og avkjøling), begynte jeg å miste motet. Med et brett makroner i ovnen kastet jeg meg på bakepapir+penn+femkroning-trikset for å kunne få litt fortgang i prosessen. Det fungerte sånn ca halvgreit selv om makronene ble langt fra så fine som med makronsettbrettet.

Katastrofen inntraff da de franske småj..vlene skulle løftes vekk fra underlaget. Med unntak av et par stykker, satt alle sammen fast i underlaget og resultatet fra første brett ble 1 hel makron! Av 21 mulige… For lite stekt kanskje?*!@?#$!?*! Med tålmodigheten og moralen på nytt bunnivå satset jeg alt på at det neste stekebrettet skulle produsere et bedre resultat. Med litt lenger steketid, samt vanlig bakepapir som underlag, ble en brøkdel av min stolthet og fornuft reddet.

Etter 2 dager, og 5 timer ved kjøkkenbenken, endte jeg altså opp med 19 lyserosa søtsaker med sjokoladefyll, masse rosa sukkerguffe i søpla, og en veldig sliten rygg… Janet fikk tilbake makronsettet sitt + 19 makroner.

Hvis du fremdeles vil begi deg ut på de skrå makronbreddene vil jeg anbefale www.villaperlesukker.no og www.passion4baking.no for oppskrifter og inspirasjon. Jeg legger makronkarrieren på hylla med god samvittighet: “Been there, done that – no need to do it again”.

19 Comments

 1. Tove Halse Digernes

  He, he, AC!!! Ynnskyld for litt sånn der “knise for meg sjølv”-latter, men dette var frydeleg lesnad!!! Når det gjeld det med å sitje fast på bakepapir, så er trikset å la makronane stå på papiret til dei er HEILT KALDE, dvs ca 20-30 minutt, og så kan du fjerne dei.

  Eg tenkte eg skulle prøve meg på eit slikt makronsett, men fann fort ut at det vart for mykje dilldall. Bakepapir fungerte perfekt for meg!

  Men du, der er mange andre gode kaker å bake enn makronar!

  Klem, Tove

  • ENEstående Mat

   Gøy du likte innlegget. Jeg gråter ikke over spilte makroner, men er glad det er over ;-)
   “Fyllpennen” i makronsettet er absolutt å anbefale, om du skulle komme over den. De selges uten brettet.

 2. Veldig gøy lesning. Ikke at det gleder meg at gikk dårlig med makronene dine, føler med deg. Men du skriver på en flott måte. Lett selvironisk. Og så er det veldig betryggende å høre at dette også hender andre, erfarne kjøkkenmennesker. Jeg skulle lage makrontårn til nyttårsaften, og lime fine makroner i tre forskjellige farger til pappkjegler. Det gikk ikke. Fikk kanskje 10 som var brukenes, men de hadde ikke holdt sammen på eg kjegle. Har ikke prøvd igjen, men kanskje til nyttår igjen…

  • ENEstående Mat

   Jeg har funnet ut at det er viktig å innrømme mine kulinariske begrensninger. Og det er kjempefint at jeg kan more noen lesere samtidig :-) Kanskje du skal øve et par ganger til på kjeglene dine slik at det blir perfekt til nyttår? Evt kjøpe ferdige makroner ;-) Uansett: Lykke til, Katrine!

 3. Uff da.. Får håpe de 19 makronene var verdt all jobben :-)

  • ENEstående Mat

   Janet rapporterer om himmelsk smak, så svaret må være: Ja, det var verd det. Men jeg gidder ikke prøve igjen ;-)

 4. Der reddet du meg fra makronulykker. Jeg gir det et forsøk neste helg med bakepapir og tålmodighet!

 5. Herlig lesning, been there, done that!!:) De franske småjv..ne er jaggu noen vriene rakkere å få dreisen på;)

 6. Jeg føler med deg. Jeg har selv gått veldig mange runder med makroner. Først med varierende hell, for siden å få kontroll på prosessen. Dog, kun i forhold til den ovnen jeg hadde på det tidspunktet. Så snart jeg byttet ovn (naturlig med bytte fra kollektiv til samboerskap) gikk det dårlig med neste ladning. Siden jeg brukte fire uker på første runde, med mye prøving og feiling, har jeg ikke orket å finne ut av min nåværende ovn enda.

  • ENEstående Mat

   Takk for medfølelsen, men merker kanskje det heller er du som trenger det. Du har jo virkelig gått inn for makronbakingen, mens jeg ga opp etter første førsøk ;-) Stå på og lykke til videre!

 7. For et herling innlegg, synes jeg både så og hørte deg da “franske småj..vlene” skulle av brettet.
  Nei, det er ikke alle ting en er egnet til å lage.
  Ha fortsatt fin-uten-makrondag. Ser fram til stunt ,-)

 8. Jeg fikk det aldri til, og jeg er ikke sååå dårlig til å bake ;) Så du får glede deg over de du fikk til – så fine atte!
  Takk for fin blogg!

  • ENEstående Mat

   Takk for det!
   Jeg koser meg med at andre kan være flinke på makroner, så kan jeg være flink på andre ting :-)

 9. Hehe, nå lo jeg godt! Hadde akkurat den samme erfaringen da jeg prøvde makroner. Så det ble med den ene gangen.
  Og som du sier; mange fine butikker som selger makroner!
  :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.