sitronkake med valmuefrø
Bakst, Kake

Sabla saftig sitronkake

Cooks in 1,5 time Difficulty Easy

Du kjenner kanskje til uttrykket “When life gives you lemons, make lemonade”? Det er klisjé jeg liker å ta frem når det butter imot og verden er litt slem med meg. At det er mulig å snu noe negativt om til noe godt og positivt, som for eksempel å forvandle en gjeng med sitroner om til en sitronkake, er jo en veldig fin tanke.

I de første ukene med sosial distansering har jeg fått plenty av mulighet til å bli enda bedre kjent med meg selv. Det har blant annet blitt enda tydeligere hvor ekstremt sosial jeg er. Jeg visste jo det fra før av men nå som jeg ikke får dekket det behovet, kjenner jeg hvor mye det faktisk betyr å ha flokken min rundt meg. Og for å ikke bli helt tussete i all denne alenetiden har jeg kastet meg i bakingen. Det er noe terapeutisk med det å stå ved kjøkkenbenken og måle opp, blande, elte, røre og øse omsorgsoverskuddet over i en kake, et brød eller noe annet godt.

sitronkake med valmuefrø

Hvor mye saft er det i en sitron?

Da jeg først la ut denne oppskriften var jeg litt slurvete og skrev at man skal bruke saften av 3 sitroner. Men som en av leserne mine gjorde meg oppmerksom på så ikke det et veldig godt mål siden sitroner varierer veldig i størrelse og hvor saftige de er. Derfor har jeg gjort litt research på hvor mye saft man pleier å si at man får fra 1 sitron og svaret er alt fra 3 til 4 spiseskjeer, eller 45 til 60 milliliter.

Så tilbake til denne herlige formkaken. Makan til saftig, frisk og deilig formkake har jeg neppe vært borti. Den er rett og slett så god at det blir en liten fest i munnen når du spiser den. Så neste gang du har 3 sitroner liggende som lurer på hva de skal bli når de blir store, er svaret selvsagt: SITRONKAKE 💛

sitronkake med valmuefrø og melisdryss

Sitronkake med valmuefrø (1 formkake)

 • 225 g sukker
 • 40 g smør, mykt + ekstra til smøring av brødform
 • 3 egg
 • 100 g gresk yoghurt naturell (tykk), romtemperert
 • 125 g kremost naturell, romtemperert
 • 150-180 ml sitronsaft (ca. 3 sitroner) + revet skall av sitronene
 • 200 g hvetemel
 • 0,5 ts bakepulver
 • 0,5 ts natron
 • 1 ts vaniljesukker
 • 0,5 salt
 • 1-1,5 ss valmuefrø

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 180 grader, over- og undervarme. Finn frem en brødform på ca. 1,5 liter, gni sidene med litt smør og kle med bakepapir. Smøret gjør at papiret sitter stødigere når du skal helle oppi kakerøren.
 2. Bruk kjøkkenmaskin med K-krok og visp sukker, smør og egg sammen i ca. 5 minutter.
 3. Visp yoghurt og kremost sammen og ha i eggeblandingen. Kjør til alt er godt blandet.
 4. Skyll og tørk sitronene godt. Riv det ytterste, gule skallet på fint rivjern. Press ut saften fra sitronene. Ha alt i røren og bland godt sammen til en tynn røre.
 5. TIPS: Hvis du synes det er for mye sitronsaft kan du bruke 120 ml i stedet for (ca. 2 sitroner).
 6. Sikt hvetemel, bakepulver, natron, vaniljesukker og salt en bolle og rør sammen med eggeblandingen til du har en klumpfri kakerøre.
 7. Tilsett valmuefrøene og rør om til de er jevnt fordelt. Ikke jobb mer med røra enn nødvendig, for da kan sitronkaken bli tørr. Og tørr kake er kjedelig!
 8. Hell kakerøren over i brødformen og stek på rist nederst i ovnen, ca. 60 minutter, eller til kaken er ferdig stekt. Stikk en tynn pinne midt i kaken når steketiden nærmer seg slutten. Når pinnen kommer ut ren, er kaken klar til å komme ut av ovnen.
 9. Avkjøl på rist og prøv å motstå fristelsen å skjære deg et stykke til kaken er romtemperert… Det vil kreve massiv selvbeherskelse men det skal visstnok være mulig. Og blir det sitronkake til overs kan du fryse den ned i tykke skiver og ta opp når du blir fysen.
sitronkake med valmuefrø

6 Comments

 1. Hei! Prøvde denne oppskriften, men røren ble ALTFOR våt og tung!! Fulgte alle mål til punkt og prikke, men selv om jeg stekte den mye lengre enn 60min så ble den bare aldri gjennomstekt… Og naturligvis da som følger: Også altfor tung til at bakepulveret og natronen funket. Resultatet ble en kompakt, deigete sak. Hadde heller ikke for dyp form, vil heller si at den var litt større enn det du anbefaler, så forventet egentlig en litt tørrere, lavere kake enn lovet.
  Har du noen anelse om hva som kan ha gått galt her? Tenkte litt på at sitronene jeg brukte kanskje var store og dermed hadde mer saft i seg, men sitronsaften utgjør jo ikke en så stor del av den totale væskemengden.

  • ENEstående Mat

   Hei Veronica! Så utrolig kjipt at ikke oppskriften funket. Noe av det samme skjedde med min mor da hun lagde kaken. Hun hadde heller ikke riktig størrelse på formen.

   Uten at jeg kan si det for sikkert, så kan jo sitronene spille en rolle. De varierer jo i størrelse og hvor mye saft de gir. Jeg skal se om ikke jeg kan gi et mer eksakt mål etterhvert.

   Ut over det er jeg ikke sikker på hva som kan ha gått galt her. Ovnene er jo forskjellige men kaken burde absolutt blitt stekt – til slutt…

   • Hei igjen! Kake-sorgen har endelig gitt seg etter forrige forsøk, så jeg prøvde på nytt. Denne gangen ble det akkurat som lovet; Saftig, men ikke deigete! Dette er hva jeg gjorde annerledes:
    1. Brukte saften av en og en halv sitron, fremfor 3. Men skrellet av 2 og en halv sitron. Kaken kunne gjerne smakt mer sitron, så kanskje mer skrell, eller våge meg til saften av 2 sitroner?
    2. Brukte mindre yoghurt, ca. 70g. Forskjellige merker yoghurt er jo kanskje varierende i væskeinnhold og fett, så kanskje den jeg brukte sist var litt “vannete”?

    PS: Spørsmål: Hvorfor kan det å jobbe for lenge med røra føre til at kaken blir tørr?

    Er fornøyd med resultatet nå i hvertfall, takk for bake-inspirasjon :) !

    • ENEstående Mat

     Så hyggelig å høre at du ristet av deg fiaskoen og prøvde igjen, Veronica. Jeg tenker du har rett i at mengden sitronsaft og type yoghurt kan spille inn på hvordan kakerøren blir. Jeg bruker ofte Synnøve Findens Gresk yoghurt i baking, den er tykk og god og de har den stort sett overalt.

     Jeg er faktisk ikke helt sikker på hvorfor man ikke skal jobbe så mye med kakerøren etter at melet er tilsatt, men tror det har med at jo mer du jobber med kakerøren, jo mer væske suger melet til seg. Du vil heller ikke at melet skal starte å danne glutenbindinger (de man gjerne vil ha i gjærbakst).

     Lykke til med kakebakingen :-)

 2. Elisabeth

  Hva med å skrive antall desiliter med presset sitron? Jeg hadde et mislykket forsøk på kaken. Jeg tenkte at dette ble for mye væske og hadde ikke all sitronen i. Mulig jeg kastet 1 desiliter. Synes deigen ble som vaffelrøre, altfor tynn. Kaken ble likevel ikke bra.
  3 sitroner kan variere nokså mye i størrelse.
  Er ikke en god oppskrift mht mål.
  Elsker sitronkake og synes i utgangspunktet at denne så spennende ut

  • ENEstående Mat

   Hei Elisabeth! Jeg er helt enig med deg – aner ikke hvorfor jeg ikke har skrevet skikkelig mål på sitronsaften. Det kan jo virkelig variere.

   Jeg vil ta utgangspunkt i at en sitron gir ca 3 ss eller rett i underkant av 0,5 dl saft. Det blir da 125 ml sitronsaft. Men det svarer jo ikke på at du synes kakerøren ble for tyntflytende. Jeg må rett og slett teste oppskriften igjen selv før jeg kan si noe mer om hvorfor.
   Men tusen takk for tilbakemeldingen! Det setter jeg kjempestor pris på.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.