kremet kylling med estragon og sitron
Middag

Kremet kylling med estragon

Mitt kjennskap til estragon har vært at det er den viktigste ingrediensen i béarnaisesaus, men ut over det har jeg ikke tatt inn over meg alle de andre fortreffelige måtene å bruke den på. Før nå. Til mitt forsvar så er det ikke så ofte man kommer over fersk estragon i butikkene. Og når man endelig gjør det så er det lett å bli usikker, for hva skal denne mystiske “franskmannen” brukes til? Fra nå av er svaret helt klart: kremet kylling! Estragon kan nemlig forvandle relativt smakløse kyllingfileter om til kulinariske høydepunkter.

Kylling og estragon altså veeeldig gode venner, noe hele den franske befolkningen har visst i årevis, det er bare jeg som kommer litt sent til festen. Men bedre sent enn aldri, tenker nå jeg.

Så neste gang du kommer over fersk estragon i butikken – ta den med hjem og bli forelsket!

kremet kylling med estragon og sitron

Kremet kylling med estragon (1 porsjon)

 • 1 økologisk kyllingfilet eller 2-3 kyllinglårfileter
 • Salt og pepper
 • 1 ts olivenolje + 1 ts smør
 • 2 små sjalottløk, delt i 2
 • 2 fedd hvitløk
 • 0,5 dl kyllingbuljong
 • ca. 30 g kremost naturell, romtemperert
 • 2 stilker fersk estragon
 • 120 g småpoteter
 • 100 g rosenkål
 • 1 ts smør
 • 0,25 sitron, saften av

Slik gjør du:

 1. Forvarm ovnen til 200 grader og ta frem en ildfast form som du smører med litt olje. Eller du kan bruke en stekepanne som kan settes i ovnen.
 2. Tørk kyllingfileten godt og skjær i to på midten slik at brystfileten blir jevnere i tykkelsen. Lårfileter behøver ikke deles. Krydre med salt og pepper på begge sider.
 3. Varm opp olje og smør i en stekepanne på middels sterk varme og brun kyllingen godt på begge sider, ca. 3-4 minutter totalt.
 4. Rens sjalottløk og hvitløk og del i to. Brun sjalottløken et par minutter sammen med kyllingfileten i stekepannen.
 5. Ha utblandet buljong, kremost og halvparten av estragonbladene i en høy, smal beholder. Bruk stavmikser til å kjøre det til en jevn blanding. 
 6. Hell sausen over i stekepannen og tilsett hvitløksfeddene. La sausen koke raskt opp under omrøring og smak til med salt og pepper. Synes du sausen er for tynn kan den tyknes med litt maisennajevning (bland sammen like deler kaldt vann og maisenna og rør inn i sausen).
 7. Ha alt over i den ildfaste formen og dekk den med folie (eller dekk stekepannen med folie hvis du bruker det).
 8. Sett formen på rist midt i ovnen i 20-30 minutter, til kyllingen er gjennomstekt. Tiden varierer etter hvor tykke filetene er. Sjekk om kyllingen er gjennomstekt ved å stikke den med en tynn pinne eller lignende. Når det pipler ut klar kraft, er maten klar.
 9. I mellomtiden kan du koke poteter og rosenkål. Rosenkål er aller best når de så vidt er møre, så ikke kok disse for lenge. 3-4 minutter pleier være nok. Hell av kokevannet på potetene og rosenkålen og tilsett litt smør rett før servering. La det smelte og smøre grønnsakene.
 10. Skvis over litt sitronsaft, pynt med resten av estragonstilkene og nyyyyyt!
kremet kylling med estragon og rosenkål

6 Comments

 1. Dine oppskrifter er fantastiske! Tusen takk

  • ENEstående Mat

   Ååå, for en herlig melding å få! Selv takk – denne kan jeg leve lenge på. God påske, Daniel

 2. Aina Fjeld

  Kan jeg lage denne i trykkoker?

  • ENEstående Mat

   Det er et veldig godt spørsmål, Aina! Helt ærlig så har jeg ikke brukt trykkoker noe særlig, så det kan være det funker fint. Ville uansett søget for at kyllingen blir brunet i en stekepanne – det gir god smak. Prøv deg litt frem :-)

 3. Aina Fjeld

  Hei igjen. Da har vi laget dette i trykkokeren. Det var utrolig godt! Kylling var så mør at den smeltet i munnen. Det eneste var at sausen ble veldig tynn. Så da tenker jeg at neste gang har jeg i maizenna-mel

  • ENEstående Mat

   Så gøy å høre at kyllingen ble bra. Høres helt vilt godt ut sausen er litt tynn, ja, så jeg pleier å måtte jevne den litt. Kanskje du vil prøve med litt kremfløte i sausen? Det kan også være med å gjøre den tykkere.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.