danske krebinetter med kålstuing
Middag

Danske krebinetter med kålstuing

Noe av det jeg liker best med danskene er deres hemmelige superpower til å få selv de mest hverdagslige ting til å høres eksotiske og spennende ut. På matfronten har vi selvsagt “Stjerneskud” – eller “skive med stekt rødspette” på norsk. Og hva med “krebinetter”? Hørt om det før? Det er noe så eksklusivt som panerte karbonadekaker. For det er klart, at er man først smart nok til å panere en karbonade så må den også ha et stilig navn. Danmark 1 – Norge 0.

Jeg er ganske nylig blitt kjent med denne digge danske klassikeren og siden jeg elsker alt som er panert tok det ikke lang tid før jeg måtte lage det hjemme i Elveslottet. Første gangen glemte jeg å kjøpte griljermel, en ganske essensiell ingrediens i paneringen, ikke sant? I stedet fant jeg en rest av hasselnøttmel som jeg tenkte kanskje kunne gjøre samme nytten, og for et lykketreff! Nøttemelet gir paneringen mye deilig smak som passer ekstra godt til den tykke karbonaden, og nå kan jeg nesten ikke tenke meg en krebinett uten smak av hasselnøtter. Flaks, ikke sant?

danske krebinetter

Danske krebinetter med kålstuing (1 porsjon)

  • 125 g kjøttdeig av svinekjøtt, evt. en blanding av oksekjøtt og svinekjøtt
  • Salt og nykvernet pepper
  • 1 egg
  • 1-2 ss hasselnøttmel eller griljermel/panko
  • Smør til steking
  • 2 poteter
  • ca 1 ts smør
  • Finhakket bladpersille
  • Syltet rødløk (kan sløyfes)

Kålstuing:

  • 150-175 g hodekål
  • 2,5 dl vann
  • 0,5 ts salt
  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • ca. 1 dl kokevann
  • 0,5 dl lettmelk
  • En klype malt muskat
  • Salt og hvit pepper

Slik gjør du:

  1. Start med tilbehøret: Skrell potetene og del i ganske store terninger. Kok møre i lettsaltet vann.
  2. Hell av kokevannet og tilsett en klatt smør i kasserollen. Vend potetterningene i det smeltede smøret. Dryss over litt finhakket bladpersille rett før servering.
  3. Lag kålstuingen: Del hodekålen i mindre biter og kok i lettsaltet vann til den er mør (ca 20 minutter). Hell av kokevannet men ta vare på litt til sausen.
  4. Smelt smør i en kasserolle på medium sterk varme og rør inn melet. Spe på med kokekraft fra kålen og lettmelk til sausen er passe tykk. La sausen småkoke i ca 5 minutter.
  5. Smak til med malt muskatnøtt, salt og hvit pepper (eller vanlig sort pepper). Vend den kokte kålen inn i sausen og så er kålstuingen klar til servering.
  6. Stek krebinettene mens potetene og kålen koker: Bland sammen kjøttdeig og salt og pepper og form deigen til tykke runde kjøttkaker på 50-60 gram. Krebinettene skal være 2-3 cm tykke. 
  7. Pisk egget i en dyp tallerken og ha hasselnøttmel/griljermel i en annen dyp tallerken. Vend først i egget og deretter i melet.
  8. Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Stek i 4-6 minutter på hver side til krebinettene er crispy sprø på utsiden og gjennomstekt.
  9. Server krebinettene sammen med mild og god kålstuing, persillepoteter og syltet rødløk.
danske krebinetter
Oppskrift på kålstuing fant jeg på MatPrat.

2 Comments

  1. Ole Thorup

    Hej, Krebinetter er også min livret, men vi laver den som oftest med halv svinefars og halv kalvefars. Der er iøvrigt det pudsige at på Sjælland siger vi krebinetter, medens de i Jylland kalder det for karbonader.
    Mvh…..Ole

    • ENEstående Mat

      Hei Ole! Takk for oppklaring vedrørende navn
      Jeg vet også at det er vanlig å benytte blandet kjøttdeig, men kalvefarse er mindre vanlig i Norge. Men det går fint å benytte kjøttdeig av okse og svin sammen.
      AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.