eltefritt rugrundstykke
Frokost, Gjærbakst, Lunsj, Matpakke

Rugrundstykker til matpakka

Jeg er overhodet ingen deighvisker, og oftere enn jeg liker å innrømme har resultatet av mitt samarbeid med gjær lignet mer på våpen enn mat. Med tid og stunder har jeg kommet fram til et par sikre kort (bolledeigen og eltefritt brød) og jeg viker sjelden fra min smale sti. Men selv på “bankers” oppskrifter hender det fremdeles jeg snubler og jeg ender opp med veldig veldig paddeflate rundstykker.

eltefrie rundstykker i fri dressur

Av en eller annen mystisk grunn får jeg ikke alltid til den spensten i deigen som må til for at rundstykkene skal få litt høyde. Ofte jukser jeg det til med å benytte et muffinsbrett og det er selvsagt helt innafor. Det er likevel ikke alltid muffinsformede rundstykker er særlig praktisk. I matpakka, for eksempel (tro meg, jeg har prøvd). Dermed har jeg nå muligheten til å snu mine “mislykkede” rundstykker om til en formidabel suksess. La med presentere: flate rugrundstykker som er helt perfekte til matpakka!

Eltefrie rugrundstykker til matpakka (8-12 stk)

200 g skåret rugkjerner
250 g vann (evt. 200 g til bløtlegging over natten)

400 g siktet hvetemel, gjerne økologisk
100 g finmalt rugmel
1,5 ts salt
0,5 ts tørrgjær
3,5 dl kaldt vann
Egg til pensling
Grovt salt til topping

Start med å bløtlegge rugkjernene: Gi vann og rugkjerner et raskt oppkok og la det så avkjøles før det blandes med resten av ingrediensene. Alternativt kan rugkjerner og kaldt vann (kun 200 g) blandes sammen og få trekke natten over.

eltefrie rugrundstykker

Bland de bløte rugkjernene med resten av de tørre ingrediensene i en bakebolle (ikke grovt salt). Hell over vann og rør alt sammen med en slikkepott til en relativt tørr men samlet deig. Tilsett mer væske dersom du synes deigen virker for tørr. Dekk bollen plast og sett kaldt i 18-24 timer. For å korte ned på hevetiden kan deigen stå i et varmere rom, men hevetiden bør være mellom 12-18 timer uansett.

Legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss flaten godt med mel før deigen helles ut på papiret. Brett deigen et par ganger i melet slik at den blir mindre klissete. Deigen “scoopes” opp i like store emner med to spiseskjeer og settes på bakepapir i en ildfast bakke eller langpanne. Det gjør ikke noe om de står tett og flyter inn i hverandre. Dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la rundstykkene heve i 30 minutter til.

Det er også mulig å bruke en kniv eller et pizzahjul til å dele deigen inn i 8-12 emner. Hvert emne formes litt med hendene, men husk at rundstykkene skal være mer rustikke enn perfekte.

Pensle rundstykkene med et pisket egg og dryss over litt grovt salt. Sett rundstykkene i en kald ovn og still temperaturen på 220 grader. Stek midt i ovnen i ca 30 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har fått en gylden farge, og høres hule ut hvis du banker på undersiden. Ønsker du å sjekke med termometer? Rundstykkene ferdigstekte når kjernetemperaturen ligger på 96 grader.

Alt som gjenstår da er å glede seg til matpakke med hjemmebakte og sabla gode rugrundstykker.

eltefritt rugrundstykke

TIPS: Disse rundstykkene er perfekte å fryse ned individuelt eller to og to. Da er det enkelt å ta opp akkurat det du trenger til din neste nistepakke.

TIPS: Vanskelig å få tak i skårne/kutta rugkjerner? Spør i helsekostbutikker, velassorterte dagligvarebutikker, eller se etter det om du er i Danmark eller Sverige.

4 Comments

 1. Hei! Disse ser kjempegode ut! Men hvor får man tak i skåret rugkjerner? Er det evt. noe annet man kan bruke?

  • ENEstående Mat

   Hei Sanna! Jeg har kjøpt mine i Danmark, men forsøk på helsekost eller en stor Meny eller lignende. De bør kunne bistå. Lykke til med baksten

 2. Jeg sliter med å finne rugkjerner. Har du prøvd å bruke en erstatning for de skårne rugkjernene?

  • ENEstående Mat

   Hei Liv!
   Forsøk med kuttet havre (steel cut oats) hvis ikke du får tak i rugkjerner. De behøver ikke ligge like lenge i vann som rugkjernene. Det holder med et par timer, eller et raskt oppkok.
   Lykke til med bakingen.
   AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.