Man kan stort sett dele folk inn i to kategorier: de som liker boller med rosiner, og de som liker boller uten. Jeg hører definitivt til i førstnevnte kategori! Jo mer du kan dytte inn i en bolle, jo bedre… Det er nå min filosofi.
Dette var i utgangspunktet et lite eksperiment siden jeg ikke hadde nok rosiner, men jeg kunne like gjerne bare brukt tranebær. SÅ gode ble de!
Rosinboller med tranebær (16 stk.)
500 g hvetemel
2,5 dl lettmelk (evt. helmelk)
75 g sukker
7 g salt
4 g hele kardemommefrø (evt. malt kardemomme)
1 egg
25 g fersk gjær
75 g smør i terninger
50 g rosiner
50 g tranebær
Egg til pensling
Legg rosinene og tranebærene i varmt vann i ca en halv time før bruk. Da blir de skikkelig saftige og fine.
Ha alle ingrediensene bortsett fra smør og rosiner i en eltebolle. Brukes hele kardemommefrø må disse støtes til pulver før de blandes sammen med resten av ingrediensene.
Elt i ca 15 minutter til deigen slipper bollen. Tilsett smør i terninger og elt til alt smøret er eltet godt inn (ca 15 minutter). Sil vannet av rosiner og tranebær, dryss over litt hvetemel, og elt forsiktig inn i deigen. Dekk med plastfolie og la deigen heve i ca 1,5 time.
Del deigen i emner. Form bollene og sett på stekebrett dekket med bakepapir. Dekk brettene med plast og la bollene heve til dobbel størrelse. Pensle med sammenvispet egg og stek i ca 15 minutter på 180 grader.
TIPS 1: Boller er jo best når de er nystekte, men… Det går fint å fryse de også. Så har du til en regnværsdag, eller når lysten på gjærbakst melder seg uten forvarsel.
TIPS 2: Dobler du oppskriften skal det fremdeles kun brukes 1 egg i deigen.
Oppskriften er selvsagt hentet fra Schakendas “Om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom”