gulrotdipp med rå grønnsaker
Saus, Tilbehør

Gulrotdipp

Uansett hvor mye jeg prøver så klarer jeg ikke overbevise meg selv om at rå grønnsaker er bedre til dipp enn salte potetflak som på et eller annet tidspunkt har badet i fett. Innerst inne vet jeg at det er bare tull, og for mitt indre øye er alle grønnsakene på bildene byttet ut med potetchips. For det er slik jeg egentlig vil ha det… I stedet har jeg derfor byttet ut den sedvanlige Holiday-dippen med hjemmelaget gulrotdipp, slik at jeg kan sitte igjen med et snev av sunnhet og stolthet mens jeg gumler chips og dipp med begge hendene.

gulrotdipp med rå grønnsaker

Når det er sagt, er det ikke vondt med rå grønnsaker til denne gulrotdippen, altså. Det er faktisk helt suverent som etter-trening-snack, syforening-snop og jeg-er-så-standhaftig-jeg-fortjener-en-belønning-belønning. I tillegg smaker dippen gull til båtpoteter, grillet kjøtt og fisk. Bare velstand, altså…

Gulrotdipp

3 stk gulrøtter (ca 250 g), i staver
0,25 sellerirot (ca 100 g), i staver
1 gul løk (ca 60-80 g), i båter
2 fedd hvitløk, delt i to
1 ss solsikkeolje
1 ts kinesisk femkrydder
0,5 ts Maldonsalt
0,25 ts nykvernet pepper

0,5-1 ts sitronsaft
0,5 ts Ketjap Manis (søt soyasaus)
1 ts soyasaus
0,25 ts Sriracha chilisaus (eller chilipulver etter smak)

Sett ovnen på 200 grader. Skrell gulrøtter og sellerirot og kutt i omtrent like tykke staver. Kok opp lettsaltet vann og kok gulrotstavene i 7-10 minutter. Hell av kokevannet og ha i en blandebolle sammen med sellerirot, løk og hvitløk.

Rør sammen olje, kinesisk femkrydder, salt og pepper. Vend grønnsakene godt i marinaden. Fordel alt jevnt utover i en ildfast form og bak midt i ovnen i ca 20-25 minutter til alle grønnsakene er helt møre. Avkjøl i formen.

eksotisk gulrotdipp

Kjør de bakte grønnsakene til puré med en stavmikser eller blender. Spe med litt olje dersom konsistensen er for tykk. Smak dippen til med sitronsaft, Ketjap Manis, soyasaus og Sriracha til du får en fin balansert smak med et lite hint av chili i ettersmaken (eller mye, om du foretrekker det). Finjuster med salt og pepper om nødvendig.

Server feridg gulrotdipp til et utvalg av knasende sprø grønnsaker. Eller til skikkelig feit og salt potetchips (som du vet du egentlig ikke har godt av men som er så innmari digg likevel…). Gulrotdippen kan også brukes som “spread” til sandwich med grillet kylling eller fisk.

2 Comments

 1. Birgitte

  Hvor får jeg tak i kinesisk femkrydder og Ketjap Manis? :)

  • ENEstående Mat

   Hei Birgitte! Det er godt mulig du kan få begge deler på en velassortert dagligvarebutikk som Meny, men jeg pleier gå til den nærmeste importbutikken med asiatiske varer. De bør ha begge deler.
   AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.