eltefritt havrebrød
Frokost, Gjærbakst, Matpakke

Eltefritt brød med steel cut havre

Det finnes knapt noe så forlokkende i hele verden som duften av nystekt brød. Det er en duft som inspirerer og sprer varme, og som forteller om håndverk, omtanke og kjærlighet.

Du synes kanskje jeg drar det litt langt nå? Det er jo bare brød det er snakk om, ikke sant? Men det er ingenting “bare” når det kommer til brød. Et skikkelig godt brød kan løfte en trist matpakke til nye høyder og det kan forvandle en grå og stusselig søndagsmorgen til en dag du aldri vil skal slutte. Nybakt brød er et lite stykke hverdagsmagi bestående av fristende dufter og vidunderlige smaker, skapt av noen få anonyme ingredienser. Og best av alt: hvem som helst gjenskape den deilige hverdagsmagien hjemme på kjøkkenet. Stilig, ikke sant?

eltefritt havrebrød

I dette halv-grove havrebrødet har jeg benyttet kuttet havre/steel cut havre i tillegg til vanlige havregryn. Kuttet havre er ikke valset eller kokt og får dermed en helt egen konsistens og et rikere næringsinnhold. Det er nok mest vanlig å benytte kuttet havre til havregrøt, men jeg synes absolutt har noe for seg i brød også. Det gir både god smak og tyggemotstand.

Eltefritt havrebrød (1 brød)

200 g steel cut/kuttet havre (f.eks fra Den Sorte Havre)
200 g romtemperert vann

400 g siktet hvetemel (gjerne økologisk)
100 g lettkokte havregryn
1,5 ts salt
0,5 ts tørrgjær
3-4 dl kaldt vann

Start med å bløtlegge den kuttede havren: Bland havre og vann i en bolle, dekk med plastfolie og la stå til all væsken er absorbert. Blandingen kan til og med stå natten over hvis du har tid. Alternativt kan kornene få et raskt oppkok og trekke til væsken er absorbert. Da må havren avkjøles før den brukes i brøddeigen.

eltefritt havrebrød hevet i hevekurv

Bland sammen de hvetemel, lettkokte havregryn, salt og gjær i en stor bakebolle. Bland inn den bløtlagte havren og spe på med kaldt vann. Bruk bare så mye væske at deigen så vidt er samlet. Dekk bollen med plast og sett til heving i romtemperatur i 18-24 timer.

Legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene eller en slikkepott til å folde deigen 4-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok.

Legg til slutt deigen over i en godt melet hevekurv. Dryss litt mel på toppen, dekk med kurven med plastfolie og hev i ytterligere 2 timer. Har du ikke hevekurv kan du se alternative heve- og stekemetoder her: steke i brødform (se eltefritt speltbrød) eller i gryte (se enkelt eltefritt brød).

Sett ovnen på 245 grader når deigen nærmer seg ferdig hevet for andre gang. Velt brødet ut av hevekurven på et bakepapirkledd stekebrett. Bruk en skarp kniv til å snitte toppen av brødet for å kontrollere hvor det sprekker (noe jeg glemte gjøre på brødet som er på bildene). 2-3 snitt holder.

Stek brødet nederst i 20 minutter. Senk temperaturen til 220 grader og stek videre i 20-25 minutter. Det beste er å sjekke kjernetemperaturen med et termometer for å vite når brødet er klart: Når temperaturen er over 96 grader er det ferdig stekt. Avkjøl på rist.

Alt som gjenstå nå er bare å nyte det smakfulle og saftige brødet sammen med favorittpålegget, eller til en god suppe eller gryterett.

eltefritt havrebrød med kuttet havre

3 Comments

 1. Eltefritt brød er genialt! Maks uttelling av minimal innsats ;-)
  Etter og ha sett og lest om hevekurver i “blogglandia” gikk jeg til anskaffelse av et par stykker for et års tid siden. Jeg erfarte imidlertid at brødene falt sammen da jeg hvelver de ut av kurvene. Brødene ble tunge og flate. Har du noe tips for å unngå dette?

  • ENEstående Mat

   Hei Monica!
   Dessverre har jeg liten erfaring med hevekurv siden jeg akkurat har fått min og så vidt har begynt å ta den i bruk.

   Et tips for å unngå flatt og tungt brød hvis deigen faller sammen når det kommer ut av kurven, er å heve det en gang til før det settes i ovnen. Da ville jeg latt det ligger på stekebrettet med kurven liggende over. Om ikke det funker har muligens deigen hevet for lenge og gjæren har ikke mer å gi, og det kan være grunnen til at deigen falt sammen i utgangspunktet.

   Min deig fikk “varsom” behandling og kom enkelt ut av bollen. Må du jobbe for å få deigen ut av bollen vil nødvendigvis deigen punktere noe.

   Håper dette hjelper.
   AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.