waldorfsalat
Salat, Tilbehør

Enestående Waldorfsalat

Hele konseptet med waldorfsalat er i grunnen litt naturstridig, hvis du spør meg. Det er jo litt mer enn rart når majones, krem, frukt og valnøtter finner veien ned i samme salatbolle, ikke sant? For ikke å snakke om når du hiver stangselleri oppi miksen. Vel, den redder egentlig hele greia for meg, men det finnes nok av de som ikke fordrar stangselleri av ulike årsaker.

waldorfsalat

Heldigvis er jeg stor fan av uttrykket: “Ingen regel uten unntak”. For selv om jeg ikke er veldig glad i waldorfsalat (det er hovedsaktlig kremens feil), så digger jeg denne versjonen fullstendig! Min teori er at lettrømmen frisker opp og sennepen gir smaken et lite pikant dytt, og dermed blir det hele litt mer, eh, naturlig. Prøv selv – jeg er sikker på at du blir overbevist, du også…

Enestående Waldorfsalat (2 porsjoner)

Dressing
0,5 dl kremfløte, stivpisket
0,5 dl majones
0,5 dl lettrømme
0,25 ts Dijonsennep
1 ts sitronsaft
0,5 ts sukker

1 rødt eple, i terninger + litt sitronsaft
2 stilker stangselleri, i biter
100 g ananas, i biter (hermetisk går fint)
75 g røde/blå steinfrie druer, delt i to
25 g ristede valnøtter, grovhakket + noen hele til pynt

Start med å riste valnøttene noen minutter i en tørr stekepanne på middels sterk varme. Avkjøles helt før de knuses lett med hendene eller grovhakkes med kniv. Pass på å ha noen hele nøtter til pynt til slutt.

Ha kremfløte i en bolle og bruk håndmikser/kjøkkenmaskin til å piske fløten til stiv krem. Rør sammen majones, rømme, sennep, sitronsaft og sukker. Vent til slutt kremen forsiktig sammen med resten, uten at dressingen mister for mye luftighet.

Stekt andebryst og waldorfsalat

Skjær eple, stangselleri og ananas i ca like store biter og del druene i to. Det er lurt å bruke stenfrie druer, så slipper du å plukke ut druesteiner. Vend eplebitene i litt sitronsaft for å forhindre at de blir brune, og bland så eple, stangselleri, ananas og druer inn i dressingen, sammen med grovhakkede valnøtter. Pynt med hele valnøtter på toppen.

Waldorfsalat serveres som klassisk tilbehør til nyttårskalkunen, men passer også utmerket godt til stekt andebryst. Det er heller ingen som sier at waldorfsalat er forbeholdt juletiden – det kan være vel så godt midt på sommeren – til grillet kyllinglår for eksempel…

TIPS: Har du kalde rester av kalkun eller kylling? Lag waldorfsalat, skjær kjøttet i terninger og vend inn i salaten så får du en deilig lunsjsalat.

waldorfsalat
Spons: den fine stripete bollen i emalje fra Cathrineholm har jeg fått av Gullsmed Berglihn.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.