Middag

Svinaktig god chili

Jeg innser at jeg som enestående er i en særstilling når det kommer til mengde tid jeg kan bruke på matlaging. Det er ingen unger som skal hentes og bringes til fotball, ballett og korpsøvelser. Ei heller en mann som krever at middagen skal stå på bordet idet han kommer inn døra (selv om jeg er usikker på om det finnes så mange av dem lenger). Bestemmer jeg meg for å lage en sakte chili når jeg kommer fra jobb, så gjør jeg det. Ah, the silver lining of singlehood…

chili med svinekjøtt

Chili er som en tex-mex lapskaus. Chili er selvsagt et “must”, det samme er tomater og bønner, men ellers står man ganske fritt til å hive oppi det man liker. Det vanligste er å bruke oksekjøtt, men jeg synes biter av ytre- eller indrefilet av svin er vel så godt. Det krever også mindre tid i gryta. Jeg bruker også spisskumin og koriander for å få den rette smaken. Den viktigste ingrediensen er likevel tid. Jo lenger gryta kan stå å godgjøre seg på komfyren, jo mer fyldig blir smaken. Så til alle dere med tidsklemme-dilemma: lag gryteretten i kveld etter at ungene har lagt seg, så er middagen i morgen klar når far kommer fra jobb ;-)

Chili con cerdo (2 porsjoner)

1 gul løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
Smør eller olje til steking
1 rød chili uten frø, finhakket
1,5 ts malt spisskumin
1 ts korianderfrø, malt i morter
1 ss tomatpuré
1 boks tomater, hakkede eller saus
1 gulrot, i tynne skiver
1 boks kidneybønner
0,5 kanelstang
1 rød paprika, i store biter
300 g svinekjøtt, i terninger
Saften av 1/2 lime
0,5 ts akasiehonning (eller litt sukker)
Salt og pepper

Sett en jerngryte (eller en annen god tykkbunnet gryte) på medium sterk varme. Smelt smøret (eller varm opp oljen, hvis du velger det) og la finhakket løk og hvitløk surres mør og blank. Tilsett chili, spisskumin og korianderfrø. Rør om og la alt surre ca 1 minutt. Hell i tomatpuré og tomater, rør om og ha til slutt i gulrot i skiver, bønner, kanelstang og paprikabiter. La gryten koke opp, senk temperaturen til lav og la gryteretten småputre under lokk i minimum 30 minutter, men gjerne lenger (1-2 timer).

Når det nærmer seg servering, varm opp olje i en stekepanne og stek biter med svinekjøtt. Krydre med salt og pepper og stek til kjøttet har fått farge og er akkurat gjennomstekt. Ha kjøttbitene oppi gryteretten, rør rundt. Smak retten til med litt nypresset limesaft, akasiehonning og salt. Server med godt brød, grønn salat og en klatt rømme.

2 Comments

  1. Vi er jammen heldige, ja!;-) Lenge siden jeg har kommentert på boggen din, så tenkte det var på plass med noen lovord. Denne gryta både så og hørtes veldig god ut. Perfekt å servere til én som mange.

    • ENEstående Mat

      Hyggelig å høre fra deg igjen ;-)
      Gryteretter er fantastiske – som du sier så er de fine både til en og til flere. Og minimalt med oppvask… ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.