Bakst, Kake

Torta Sbrisolona

Denne kaken, med det litt rufsete utseende og det veldig snodige navnet, smakte jeg første gang i Italia i fjor sommer. På en vingård ved Lago di Garda var jeg og mine kolleger samlet til vinsmaking med 3-retters lunsj, presentert av en lettere beruset italiener. Jeg mistenker at det ikke var dagens første vinsmaking for verten…
Etter en lang og god lunsj, og en ganske rørete presentasjon av gårdens viner, ble vi til slutt servert Torta Sbrisolona. Ikke veldig overraskende ble jeg ble hekta ved første bit, og biscotti har fått en seriøs rival som min italienske kakefavoritt. Kaken er tørr, krydret, “zesty” og ikke for søt. For å toppe det hele er den også enkel å lage. Med andre ord: helt perfekt!

Torta sbrisolona

Torta Sbrisolona (26 cm Ø)
100 g hvetemel
100 g maismel
100 g sukker
100 g mandler, finhakket
0,5 ts malt stjerneanis
0,5 ts salt
100 g kaldt smør, i terninger
Revet skall fra 1 sitron
2 eggeplommer, fra medium store egg
1 ts vaniljeekstrakt

Sett ovnen på 170 grader. Ha mel, sukker, hakkede mandler, stjerneanis og salt i en bakebolle og bland sammen. Ha i smørterningene og bruk fingrene til å smuldre smøret sammen med det tørre. Bland i revet sitronskall. Lag en fordypning i den smuldrete massen og tilsett eggeplommene og vaniljeekstrakt. Jobb det våte sammen med det tørre for hånd. Til slutt skal du ha en ganske tørr, smuldrete masse.

Torta sbrisolona

Fordel kakemassen utover en springform på 26 cm. Det er ikke så nøye om det er jevnt. Kaken jevner seg litt i stekeovnen, og den skal gjerne ha et rustikk utseende. Sett formen midt i ovnen og stek i 25.30 minutter. Kaken skal ha en gylden farge. Avkjøl i formen, før kaken brytes opp i ujevne biter. Dryss litt melis på toppen for pynt. Server til en god kopp kaffe, eller et glass søt dessertvin…

Torta Sbrisolona er en tradisjonell smuldrekake fra Mantova, sør for Lago di Garda, og navnet betyr faktisk “smuldrete kake”.

6 Comments

 1. Janet Vindenæs

  Veldig, veldig gode!

 2. Mm, høres hyggelig ut med vinsmaking! Hadde ikke vært feil akkurat nå.

  Anis liker jeg (oj, overraskelse!) og disse så kjempegode ut!
  Smatt smatt! Takk for oppskriften! Bokmerket til fremtiden!

  • ENEstående Mat

   Anis er utrolig spennende i kaker. Og veldig godt sammen med sitronzest! Liker det bedre og bedre. Lykke til med bakingen ;-)

 3. Marit A. Somby

  Hvordan vil det fungere uten maismelet? Fikk lyst å prøve, men nå er butikken stengt…

  • ENEstående Mat

   Hei! Jeg vil tro at om du har mandelmel eller lignende så kan du prøve med det. Eventuelt finmalte hasselnøtter. Har ikke forsøkt det selv, men tror nok det vil bli feil med kun hvetemel. Håper du finner noe du kan bake med. God påske!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.