harira - marokkansk suppe
Middag, Suppe

Harira – tradisjonell marokkansk suppe

Harira er en tykk marokkansk suppe som inneholder kjøtt og grønnsaker, linser og kikerter OG pasta eller ris. Noen har til og med egg i. Det er nær sagt en hel dagsrasjon i hver eneste øse og derfor er det kanskje ikke så rart at denne suppa ofte står på menyen under muslimenes faste-tid, ramadan. Hadde jeg overhodet vært i stand til å faste så lenge sola stod på himmelen ville jeg også gått bananas på en slik deilig gryte når kveldsmørket senket seg. Heldigvis er det ingen regel mot å lage harira akkurat når man selv måtte ønske, så er her det bare å hive seg i gryta.

harira - marokkansk suppe

Smakfull og mettenede suppe

Oppskriften på harira er forskjellig fra familie til familie og den går alltid i arv til neste generasjon (noe jeg synes virker utrolig koselig). Noen bruker oksekjøtt, andre lammekjøtt. Moen sverger til ris, andre til pasta. Fellesnevneren er at retten er ganske sparsommelig krydret, i alle fall i forhold til det jeg forbinder med marokkansk mat. Likevel er dette en utrolig smakfull og smaksrik suppe og den metter garantert godt og lenge.

For en gangs skyld har jeg ikke klart å lage mindre enn til 3 personer uten at oppskriften blir “tøysete” med mål som 1/16 ts osv. Dette er mat man lager til mange, eller til mange dager. Og som med de fleste gryteretter så blir også harira bedre dag nr 2.

Harira (3 personer)

Første steg:
50 g tørkede kikerter, bløtlagt over natten (eller ca 100 g hermetiske)
1,5 ss solsikkeolje
150 g lammekjøtt, i små terninger
1 gul løk, finhakket
50 g stangselleri, grovt hakket
125 g tørkede røde linser, skylt godt i rennende vann
1 ss bladpersille, finhakket
1 ss koriander, finhakket
Blader fra stangselleri (på stilken som fiskes ut før servering)
0,5 ts salt
1 krml gurkemeie
0,5 ts smen/ghee/klarnet smør
1 liter grønnsakskraft/vann

Varm opp olje i en gryte på middels sterk varme og brun lammekjøttet slik at det får god farge. Tilsett resten av ingrediensene og kok opp. Får du ikke tak i blader av stangselleri så er ikke det så nøye. De er veldig ofte allerede fjernet før de kommer i butikken her i Norge. Senk temperaturen og la suppen småkoke i ca 1 time til kikertene er kokt og kjøttet er mørt.

Andre steg:
1 ss tomatpuré
0,5 boks hermetiske tomater (bruk ferske tomater dersom de har mye smak)
1,5 ss olivenolje
1/4 ts pepper
1/4 ts malt ingefær
1 krml malt kanel

Ha alle ingrediensene i en blender og kjør til en jevn tomatsaus. Det er også mulig å benytte stavmikser. Hell tomatbladningen over i gryta og rør godt. La alt koke opp igjen og så stå og småputre i ca 10 minutter.

Tredje steg:
30 g vermicelli (tynn og kort pasta) eller ris (rundkornet)
Sitronsaft
Finhakket bladpersille

Evt. jevning laget av sammenpisket 2 ss maizena/hvetemel og 2 ss kaldt vann

Ha pasta eller ris i suppen og kok til mørt (ca 15-30 minutter). PS: Ønsker du å fryse ned harira så ville jeg gjort det uten vermicelli/ris.

Dersom suppen ikke er tykk nok på dette tidspunktet kan den tyknes med jevning. Jevningen tilsettes under omrøring og så må suppen koke opp igjen til suppen tykner. La hariaen småputre ytterligere 5 minutter før servering.

Server harira med en dasj frisk sitronsaft og finhakket persille for litt farge. Og så er det bare å nyte den mektige og deilige suppa.

harira, suppe fra Marokko

Oppskriften er inspirert at en gammel familieoppskrift jeg har fått tilgang til og fra kokeboken til La Maison Arabe i Marrakech.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.