hot cross boller med marsipan og glasur
Gjærbakst

Hot cross buns (rosinboller med krydder)

Få ting er så uimotståelig som hjemmebakte boller. Rosinboller, hveteboller, sjokoladeboller – det spiller ingen rolle hva de kalles eller inneholder. Hallo!, de benyttes til og med som salgstriks ved boligvisninger. Det er rett og slett kryptonitt forkledd som gjærbakst, og vi er alle like lett påvirkelige som Supermann!

hot cross boller med marsipan og glasur

Tradisjonsrikt bakverk

Hot cross buns er en type krydderbolle fra Storbritannia med sterk tilknytning til påske. Helt tilbake til 1300-tallet har man bakt de søte, luftige og godt krydrede godsakene, og tradisjonen var at de ble delt ut ved kirken på langfredag. Kontroversielle har de også vært, disse bollene, med bannlysning og dyrekjøpte straffer tilknyttet både baking og salg utenom til begravelser, jul og påske. I dag kjennes eneste straffen på bukselinningen, men man må jo få lov til å kose seg litt når det er påske, ikke sant?

Kryssene, eller korser, kan lages kun med snitt fra en skarp kniv, eller fylles med alt fra eggekrem og melisglasur til en slags lys deig. Jeg har valgt å lage krysset med marsipan. På den måten har jeg flettet inn litt norsk påsketradisjon også.

Hot cross buns (14 boller)

100 g rosiner, utvannet i ca 30 min.
500 g hvetemel
1 ts malt kanel
0,5 ts malt kardemomme
0,25 ts malt ingefær
0,25 ts revet muskat
1 ts salt
50 g sukker
25 g fersk gjær
1 egg, medium str.
2,5 dl lettmelk
50 g kaldt smør, i terninger
Marsipan med mer enn 50% mandler
Egg til pensling

Glasur
50 g sukker
3 ss lettmelk
Bitte bitte litt appelsinblomstvann, hvis du har tilgjengelig og vil prøve

Legg rosinene i en skål med lunkent vann i ca 30 minutter før du starter bakingen. Dette gjør at rosinene blir saftigere og trekker til seg mindre av væsken i deigen.

Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok til eltingen. Bland sammen alle de tørre ingrediensene i bakebollen, tilsett rosinene og smuldre inn gjæren mens maskinen går på laveste hastighet. Rosinene vil gå litt i oppløsning under eltingen, men det gjør ikke noe. Ha så i et egg og spe med melken. Elt deigen i 10 minutter.

Tilsett terninger med kaldt smør litt og litt mens maskinen jobber. Elt deigen i ytterligere 10 minutter på samme lave hastighet. Dekk bakebollen med plast og sett til heving i 1-1,5 time. Deigen skal heves til dobbel størrelse.

Velt bolledeigen ut på melet underlag og kna ut luften for hånd. Del deigen i 14 like store emner, ca 75 g pr emne. Trill hvert emne til bolleform (pass på at ingen hele rosiner er synlige) og sett på bakepapirkledd stekebrett. Bruk to brett slik at det er god plass mellom hver bolle. Dekk stekebrettene med lett oljet plastfolie og sett til etterheving i ca 30 minutter.

Trill marsipanen ut i tynne pølser (ca,-5 cm tykke). Bruk en skarp kniv til å dele pølsene på langs på midten slik at du får snittflate som kan ligge stødig mot bollene. Dekk marsipanen med plastfolie slik at remsene ikke tørker ut og knekker så lett.

Sett ovnen på 180 grader. Penslemed pisket egg og legg to remser marsipan i kryss på hver bolle. Har du ikke marsipan kan du bruke en skarp kniv og snitte et kryss på hver bolle.

Stek midt i ovnen i 14-15 minutter.

hot cross buns

Eksotisk glasur

Lag glasuren mens bollene steker: Varm opp melk og melis i en kasserolle til sukkeret er smeltet og du har en jevn tynn glasur. Er du litt eventyrlysten kan du tilsette en ørliten splash appelsinblomstvann (fås på velassorterte importbutikker) for et eksotisk hint. For mye og smaken blir såpe, så vær forsiktig.

Pensle de ferdigstekte bollene med glasuren mens de fremdeles er varme. Avkjøl på rist og nyt minst to boller mens de fremdeles har litt lunk. Mmm…

TIPS: Bollene kan fint fryses, men da er det lurt å ikke pensle med glasuren. Tin bollene og pensle med fersk glasur rett før servering.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.