lapskaus med pølser
Middag

Lapskaus med pølse

Lapskaus er for meg en av disse klassiske rettene som jeg var lunken til som barn, men som jeg som såkalt voksen setter så veldig mye mer pris på. Jeg velger å kalle meg selv “såkalt voksen” her fordi jeg fremdeles har vanskelig for å tenkte på meg selv som en voksen person. Jeg er rimelig sikker på at min mor også har det slik. Det er nemlig ikke lenge siden hun ville følge meg helt inn til innsjekken på flyplassen da jeg skulle ut og fly alene. Jeg vet ikke om det er fordi jeg er enebarn eller enestående at hun ikke klarer se meg som voksen, men jeg måtte sette foten ned og nekte henne adgang (hilsen AC, snart 43!).

lapskaus med pølser

Men tilbake til lapskausen. Det var altså ikke favorittretten i barndommen – den var litt for hverdagslig til dét. Jeg var mer på tomatsuppe, lørdagskylling og pizza (mye mer hipt, ikke sant?). Jeg skal fremdeles ikke skryte av at lapskaus er favoritten, men sammen med kjøttkaker i brun saus og kyllingfrikassé, er det tradisjonsmat som minner meg om flotte og dyktige damer på kjøkkenet: mamma, mormor og farmor. Alle tre har de vært med på å forme meg og inspirere meg på kjøkkenet, og dermed blir hverdagmåltidene de har laget til meg opp gjennom, som nettopp lapskaus, litt mer spesielt likevel.

Lapskaus med pølse (1 porsjon)

1-2 ts solsikkeolje
75-100 g kjøttpølse, i terninger
1/4 gul løk, i grove biter
100-120 g poteter, i terninger
1/2 gulrot, i terninger
50 g sellerirot, i terninger
1/4 persillerot, i terninger
2,5 dl grønnsakskraft/vann
Salt og pepper
Bladpersille, finhakket

Potetlompechips
2 stk potetlompe
Olje
Maldonsalt

Hemmeligheten til suksess med lapskaus er at alt kuttes i terninger, og at terningene er så og si like store. Start derfor med å skrelle alle grønnsakene og skjær i passe terninger. ca 1,5 x 1,5 cm burde være fint. Fjern skinnet på kjøttpølsen om nødvendig, og del i like store biter som grønnsakene.

Varm litt solsikkeolje (eller annen nøytral olje) i en belagt kasserolle på middels sterk varme. Stek terningene med kjøttpølse til de har fått litt stekefarge. Løft ut og sett til side.

pølselapskaus

Surr løken blank under omrøring i restene av den varme oljen. Tilsett mer olje om nødvendig. Ha i alle grønnsakene og hell over grønnsakskraft. Jeg synes kraft eller buljong gjør at lapskausen smaker bedre, men bruk vann om du vil det. Kok opp, senk temperaturen og la lapskausen småputre uten lokk til grønnsakene er møre (ca 15-20 minutter).

I mellomtiden: Piff opp pølselapskausen med hjemmelagde potetlefsechips! Sett komfyren på 200 grader. Pensle potetlompene med litt olje på den ene siden og dryss over litt Maldonsalt, eller annet grovt salt. Bruk en pizzakutter til å dele lompene i mindre snipper og stek midt i ovnen i 5 minutter. Pass på steketiden: lompene blir fort brent mot slutten. Avkjøl på rist til lapskausen er klar. Det kan være lompechipsen ikke blir jevnt sprø. Forsøk å steke litt lenger, men på lavere temperatur.

chips laget av potetlompe

Tilbake til lapskausen: Når grønnsakene er møre kan du velge om du vil la grønnsakene være hele, eller om du vil bruke en stamper til å mose deler av de. Jeg liker godt når deler av grønnsakene er most og dermed jevner lapskausen, og tar derfor et par “slag” med stamperen. Ha deretter pølsebitene tilbake i kasserollen, og la de bli gjennomvarme før pølselapskausen er klar til servering. Smak til med salt og pepper.

Server lapskausen med et dryss finhakket bladpersille og knasende sprø potetlompechips, flatbrød eller vanlig brød. Valget er ditt – er det ikke flott?

Lapskaus med kjøttpølse

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.