nærbilde av hjemmelagde kjøttkaker
Middag, Saus

Kjøttkaker i brun saus

Jeg bøyer meg herved i støvet! Og hadde jeg hatt en hatt ville jeg tatt den av til ære for alle de flinke mødrene og bestemødrene våre som utallige ganger har disket opp med hjemmelagde kjøttkaker i brun saus – tilsynelatende uten noe stress i det hele tatt. Årsaken til denne plutselige respekten er som følger: Jeg våknet opp her om dagen med en uforklarlig lyst på den tradisjonsrike retten jeg har spist så mange ganger, men aldri laget selv. I alle fall ikke fullstendig fra bunnen. Med ungdommelig hovmod og stor tro på egne evner over sausegryta startet jeg på “kjøttkaker i brun saus for én”.

hjemmelagde kjøttkaker

Kjøttkakene gikk relativt enkelt og greit, med “hemmelig” ingrediens og greier. Potetene gikk også greit (det skulle i grunnen bare mangle), men så startet jeg på sausen… Jeez! Det er tydeligvis en grunn til at jeg ikke har laget brun saus siden skolekjøkkenet i 7. klasse. Og la meg bare si det: det er ikke verd jobben å lage bare én porsjon saus. Da jeg skulle til på ertestuingen gikk jeg tom for både gryter og energi, så jeg rensa noen rosenkål og slang de oppi med potetene på slutten. Puh!

Det hele ble til slutt en sabla god middag, og jeg fikk absolutt tilfredsstilt lysten på “kjøddiser”, men jeg er usikker på om det var verd å lage bare én porsjon. Men, nå har jeg gjort det, og jeg vil mest sannsynlig spørre mamma neste gang jeg blir fysen på kjøttkaker ;-)

Kjøttkaker i brun saus (1 porsjon)

Brun saus til én
1 ss  smør
1 ss hvetemel
2,5 dl vann
0,5 terning kjøttbuljong
Salt og pepper

Smelt smøret i en kasserolle på medium varme til det begynner å bli brunt. Tilsett hvetemel og bland godt. Senk varmen og fortsett å røre med visp eller tresleiv til smør og mel får en fin nøttebrun farge (ca 10-15 minutter, kanskje lenger). Spe med vann under omrøring med visp for å unngå klumper. Kok opp og tilsett buljongterningen. La sausen småputre i ca 10 minutter og smak til med pepper og salt om nødvendig.

Kjøttkaker (3 stk)
100 g kjøttdeig
0,5 ss potetmel
Nykvernet pepper, en klype
Malt muskatnøtt, en klype
0,5 dl grønn Farris
Salt (om nødvendig)
Smør til steking

La kjøttdeigen hvile på benken til den er romtemperert. Ha kjøttdeig, potetmel, pepper og muskatnøtt i en blandebolle og rør sammen med en tresleiv. Spe på med litt og litt væske som røres godt inn før mer væske tilsettes. Farris er den hemmelige ingrediensen som gir smak og friskhet til kjøttkakene. Det kan virke som det blir en suppe, men bare fortsett å røre til du får en jevn og fin farse. Smak til med litt salt om nødvendig.

kjøttkaker i brun saus

Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Dypp en spiseskje i et glass med kaldt vann og form farsen til boller med å bruke skjeen mot den ene håndflaten. Legg formet farse i stekepanna og press forsiktig ned med baksiden av spiseskjeen slik at det blir flatere kjøttkaker. Stekes på begge sider i ca 2 minutter. Trekk kjøttkakene i brun saus til de er gjennomkokte og ferdige (ca 10 minutter).

Server kjøttkaker i brun saus med kokte poteter, rosenkål og en dasj chilimarmelade (eller tyttebærsyltetøy om du vil).

Hjelp og veileding har jeg funnet på MatPrat.

6 Comments

  1. Det jeg gjør er at jeg lager en full porsjon (400g karbonadedeig og 400g kjøttdeig av svin) og fryser ned det som ikke trengs den dagen. Jeg steker de også i en smurt langpanne i ovnen. Vanligvis fryser jeg de før de trekkes i sausen, men det går greit med saus også.

    Dette har jeg fra min bestemor.

  2. Min mor lager ein stor porsjon med bruning om gongen. Oppbevarast i ein lufttett boks i kjøkkenskapet. Når ho då skal laga brun saus tek ho kraft, og rører ut litt av den ferdige bruningen i krafta. Brun saus på 1-2-3.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.