bilde av middagstallerken med chili og kveite
Middag, Sjømat

Chiligryte med kveite

Kveite er en fisk som ikke altfor ofte er på besøk på kjøkkenet mitt. Ganske dumt egentlig, for kveita er i grunnen en ganske likanes “kar”. Den er hvit og fin, fast i fisken(!) og den har den fine egenskapen at den er like god kokt som stekt. Jeg tror jeg må invitere herr Kveite på besøk mye oftere.

bilde av middagstallerken med chili og kveite

Som barn var jeg ikke spesielt fan av fiskemiddager. Jeg hadde i grunnen ikke noe i mot fisk – det var mer det at rettene var litt smakløse (unnskyld, mamma). Akkurat dét har ikke denne chiligryta noe problem med. Her er det proppfullt av gode smaker og varme krydderdufter – i perfekt samspill med kveitas rene og milde karakter. NAM!

Chiligryte med kveite (1 porsjon)

0,5 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
Smør eller olje til steking
0,5 rød chili uten frø, finhakket
1 ts malt spisskumin
0,5 ts korianderfrø, malt i morter
0,5 boks tomater, hakkede eller tomat passata
0,5 gulrot, i tynne skiver
0,5 boks store hvite bønner (bondebønner)
0,5 rød paprika, i store biter
Saften av 1/4 sitron
Akasiehonning (eller litt sukker)
Salt
150 g kveitefilet (skinn- og beinfri), i biter
Ris

Sett en god tykkbunnet gryte på medium sterk varme. Smelt smør (eller varm opp olje) og la finhakket løk og hvitløk surres mør og blank (3-5 minutter). Tilsett chili, spisskumin og korianderfrø, rør om og la alt surre ca 1 minutt. Hell over tomater, rør om og ha til slutt i gulrot i skiver, bønner og paprikabiter. La gryten koke opp, senk temperaturen til lav og la gryteretten småputre under lokk i minst 30 minutter (gjerne 1 time).

Når det nærmer seg servering smakes chiligryta til med litt nypresset limesaft, akasiehonning og salt. Legg kvetebitene på sausen, sett på logg og ta gryta bort fra varmen. La fiskebitene trekke 5-10 minutter til de er gjennomvarme og ferdig “kokt”. Server med kokt ris og et lite dryss finhakket persille.

nærbilde av tallerken med chiligryte og kveitebiter

TIPS 1: Føler du deg ekstra eventyrlysten på krydderfronten? Tilsett en liten klype malt kanel i chilisausen. Det gir et spennende smaksbilde til den heite sausen.

TIPS 2: Lag dobbel porsjon av chiligryta. Porsjon nummer 2 kan nytes neste dag med f.eks. svinekjøtt.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.